Cand vine vorba despre mentinerea sanatatii ficatului, niciun sacrificiu nu este prea mare. Acest organ, anexat tubului digestiv, a fost comparat cu „gara centrala dintr-un mare oras”, tocmai pentru ca tot ce mancam sau bem ajunge, in primul rand, aici.
Nu ne-ar fi suficiente toate paginile revistei pentru a descrie, fie si succint, toate procesele metabolice care au loc la nivelul ficatului si toate rolurile pe care le joaca in mentinerea sanatatii noastre. Toate principiile nutritive, fara exceptie, trec prin ficat, sunt prelucrate de ficat, iar unele sunt si depozitate la acest nivel. Proteine? Da, ficatul are grija de aminoacizi. Grasimi? De la digestie (prin sinteza de bila) pana la expedierea catre celule, ficatul este foarte important. Pe scurt, avem nevoie de un ficat sanatos, cu orice pret.
Ce ar trebui sa mancam
Iata, asadar, ce alimente mentin ficatul fericit, functional si curat:
- Vom incepe cu marele NU: alcoolul. Fiind el insusi detoxificat si prelucrat in ficat, este un element foarte toxic pentru acesta. Prin urmare, o prima conditie pentru un ficat curat este sa evitati consumul excesiv de alcool.
- Carbohidratii: un ficat sanatos are nevoie de glicogen. Glicogenul este forma de depozit a glucozei, iar glicogenul hepatic serveste, in primul rand, la mentinerea glicemiei. Fara glicogen, ficatul nu functioneaza corespunzator. Alegeti surse sanatoase de carbohidrati, indeosebi legume si fructe. Sfecla rosie, de exemplu, este un produs care, ca atare sau sub forma de suc, are efecte benefice in ceea ce priveste sanatatea ficatului. Sfecla contine betaine, betalaine, betanine, folati, fier. Este plina de antioxidanti. Are si carbohidrati tonici pentru ficat.
- Proteinele: ficatul are nevoie de aminoacizi, inclusiv pentru propria detoxifiere si refacere. Nu excesul de proteine il ajuta (din contra), ci calitatea acestora. Nu toate proteinele sunt create la fel. Studiile au aratat ca proteinele precum cele din zerul laptelui au un efect trofic si reparator exceptional. Mancati urda, care este bogata in lactalbumina si lactoglobulina, si ficatul va va multumi cu certitudine.
- Grasimile: multe grasimi nu sunt sanatoase pentru ficat. Alegeti surse de grasimi nesaturate, usor digerabile, bogate in antioxidanti, cum este, de exemplu, avocado. Desi este o planta, fructul de avocado este exceptional de bogat in grasimi Omega-3 si se digera usor. Si uleiul de masline consumat cu moderatie este de ajutor ficatului – asigura eliminarea bilei din vezicula biliara si evita formarea de calculi.
- Usturoiul: este un adevarat panaceu. Se spune ca ar activa enzimele hepatice si ar favoriza detoxifierea pretiosului organ.
- Orice aliment care aduce vitamine antioxidante, cum sunt carotenii, vitaminele C si E, ca si mineralele antioxidante, cum este seleniul, reprezinta un ajutor pentru ficat. Orientati-va catre legume si fructe (crucifere, legume-frunze, citrice etc.), deoarece sunt sarace in lipide si supun ficatul unui efort mai mic.
Sfatul specialistului
Sanatatea ficatului poate fi usor mentinuta, prin adoptarea si respectarea unui stil de viata echilibrat. Trebuie pus mare pret pe alimentele consumate, si anume, se vor alege cele de calitate, cat mai naturale, fara coloranti sau conservanti. Totodata, fructele si legumele trebuie foarte bine spalate inainte de consum. Pe langa acestea, sunt recomandate exercitiile fizice constante si, evident, reducerea consumului de alcool.
Dr. Corina-Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie