Patrunjelul este o planta folosita intens in bucataria romaneasca la condimentarea unei game diverse de mancaruri. In egala masura, de la acesta se utilizeaza radacina pivotanta si frunzele fara de care gustul mancarurilor ar fi altul.
Desi il consumam intr-o forma sau alta in fiecare zi, nu suntem mereu constienti de proprietatile sale medicale. Va prezentam in continuare proprietatile curative ale patrunjelului si in ce tipuri de afectiuni este recomandat. La o scurta analiza, patrunjelul contine vitaminele A, B, C, E, mangan, fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf si iod. De asemenea, aceasta planta mai contine histidina, un aminoacid care poate incetini dezvoltarea tumorilor.
Proprietatile terapeutice ale patrunjelului
Primavara si toamna ne confruntam de obicei cu o scadere a nivelului vitaminelor si mineralelor din organism, motiv pentru care sunt indicate curele intensive cu legume si fructe. Alaturi de alte cruditati, patrunjelul poate remedia diverse carente:
– imbunatateste sistemul imunitar, il tonifica pe cel nervos;
– ajuta in lupta impotriva infectiilor;
– regleaza menstruatia;
– amelioreaza probleme circulatorii prin efectul de dilatare al vaselor sangvine;
– ajuta la detoxifierea organismului;
– neutralizeaza efectele daunatoare ale tutunului si consumului de alcool.
Pacientii carora le este recomandata o cura de detoxifiere a organismului pot utiliza cu incredere patrunjelul pentru ca el favorizeaza eliminarea toxinelor prin transpiratie, neutralizeaza efectele daunatoare ale tutunului si consumului de alcool. Practic, dupa un consum echilibrat, dar pe o perioada mai lunga de 2-3 saptamani, acestia vor sesiza ca intregul organism functioneaza mai bine, ca problemele de sanatate s-au ameliorat si ca sunt mult mai energici si mai in forma.
Patrunjel, forme de utilizare in tratamentele naturiste
Salata cu patrunjel: aveti nevoie de o legatura de patrunjel proaspat cules (frunze si radacina), zeama de lamaie si ulei de masline dupa gust. Adaugati cativa catei de usturoi si seminte de susan sau dovleac. Salata astfel obtinuta are efect revigorant. Ea este indicata si in cazul in care s-a consumat prea mult alcool.
Cura presupune consumul unei astfel de salate timp de 10-14 zile.
se obtine din maruntirea frunzelor si amestecarea lor cu apa astfel incat sa rezulte un pahar de pasta. Aceasta se consuma, pe cat posibil, imediat dupa preparare, pentru ca proprietatile sale curative nu se pastreaza mai mult de cateva ore. De asemenea, trebuie tinut cont de faptul ca el se administreaza inainte de masa. Sucul are un efect foarte puternic si nu se consuma decat in cantitati mici si in asociere cu alte sucuri de legume (morcovi, telina). Altfel este posibil sa apara disfunctionalitati ale sistemului nervos. Persoanele care sufera din cauza sindromului premenstrual pot preveni aceste probleme prin consumul unui pahar de suc de patrunjel. Sucul de patrunjel se foloseste si in cosmetica pentru curatarea tenului de pistrui si impuritati. Sucul de aplica pe fata curata pe timpul noptii, iar dimineata se spala cu apa calduta.
Alte recomandari
Din patrunjel se mai pot obtine ceaiuri, uleiuri sau vin. Toate sunt remedii cunoscute, dar trebuie aplicate echilibrat si la sfatul medicului pentru ca sunt foarte concentrate. Extrasele de patrunjel se folosesc in cazul durerilor de dinti sau in cazul afectiunilor urechilor, in caz de colici si calculi renali, la persoane cu probleme de hipertensiune. Pe langa utilizarea gastronomica, medicala si cosmetica, patrunjelul se mai foloseste si in dietele de slabire prin eliminarea apei retinute de organism. Insa, si in aceasta situatie se impune consultul prealabil al medicului.
Contraindicatii in folosirea patrunjelului drept remediu naturist
Daca sunteti insarcinata sau daca alaptati, sunt contraindicate curele cu patrunjel, insa il puteti consuma in cantitati moderate in felurile de mancare pe care le preparati in mod curent. Patrunjelul contine si apiol, o substanta care induce contractii uterine si care pot avea efecte nedorite asupra evolutiei sarcinii. De asemenea, apiolul poate reduce cantitatea de lapte din sani. Asadar, evitati consumul intensiv in aceasta perioada delicata!