Deteriorarea celulelor cardiace in ceea ce priveste insuficienta cardiaca ar putea fi stopata daca inimii i s-ar permite sa se odihneasca, potrivit unui nou studiu. Rezultatele studiului realizat de catre oamenii de stiinta de la Colegiul Imperial din Londra arata ca efectele acestei afectiuni asupra celulelor musculare cardiace nu sunt permanente, astfel incat descoperirea ar putea deschide noi porti pentru posibilele tratamente.
Insuficienta cardiaca se manifesta atunci cand muschiul inimii este prea slab sau prea rigid pentru a pompa cantitatea necesara de sange, acesta fiind de obicei rezultatul atacului de cord. Insuficienta cardiaca severa prezinta risc de deces in termen de un an, iar pacientii care prezinta aceasta afectiune primesc un aparat de asistenta a ventriculului stang (left ventricle assist device – LVAD), o mica pompa ce stimuleaza functia inimii si reduce presiunea asupra ventriculului stang, cea mai mare camera a inimii.
Cercetatorii au demonstrat ca odihna inimii prin folosirea unui astfel de aparat pe o perioada limitata poate ajuta muschiul inimii sa se recupereze. In cadrul noului studiu, oamenii de stiinta au cercetat modificarile ce au loc in celulele musculare ale inimii sobolanilor de laborator care sufera de insuficienta cardiaca.
De exempplu, daca suntem raniti la un picior, ne odihnim, iar acest lucru ajuta recuperarea, insa inima nu se poate odihni. Asa ca, aparatul de asistenta a ventriculului stang ajuta la furnizarea sangelui in organism, reducand greutatea asupra inimii.
Ruxandra Raica
Sursa: www.newkerala.com