Hipercalcemia este o afectiune in care nivelul de calciu este mai mare decat in mod normal. Prea mult calciu in sange poate slabi oasele, favoriza aparitia pietrelor la rinichi si interfera cu functionarea normala a creierului si a inimii.
De cele mai multe ori, hipercalcemia este rezultatul hiperactivitatii glandei paratiroide. Acestea sunt situate in spatele glandei tiroide. Alte cauze ar fi cancerul, anumite medicamente sau suplimentarea in exces cu calciu si vitamina D.
Cauzele hipercalcemiei
Cel mai frecvent, hipercalcemia poate fi cauzata de:
- hiperactivitatea glandelor paratiroide. Aceasta se produce in special atunci cand exista o tumora benigna (necanceroasa) sau o marire in volum a uneia sau celorlalte glande paratiroide.
- Cancerul la plamani, la san, de sange pot creste riscul de aparitie a hipercalcemiei. Acelasi efect il poate avea si aparitia metastazelor.
- alte afectiuni. Tuberculoza si sarcoidoza, de exemplu, pot creste nivelul de vitamina D, ce stimuleaza tractul digestiv sa absoarba o cantitate mai mare de calciu.
- factori ereditari
- deshidratarea severa poate creste concentratia calciului din sange
- anumite medicamente. Litiul, folosit pentru tratarea tulburarii bipolare, poate creste activitatea hormonilor paratiroidieni.
- suplimentele alimentare. Supradozarea calciului si a vitaminei D poate creste nivelul acestora de-a lungul timpului.
Factori de risc pentru hipercalcemie
Orice factor de risc care creste riscul de aparitie a hiperparatiroidismului sau de hiperactivitate a glandei tiroide poate fi un factor de risc si pentru hipercalcemie. Printre acestia, se numara:
- sexul feminin
- varsta peste 50 de ani
- persoanele cu istoric familial de hiperparatiroidism sau hipercalcemie
Care sunt simptomele
Daca hipercalcemia este usoara, cel mai probabil nu aveti simptome. Unele cazuri mai severe pot produce semne si simptome la nivelul zonelor corpului afectate de nivelul mare de calciu. De exemplu:
- sistemul renal. Calciul in exces ingreuneaza munca rinichilor si capacitatea de filtrare a substantelor nocive. Acest lucru poate duce la aparitia setei excesive si a urinarii frecvente.
- sistemul digestiv. La acest nivel, hipercalcemia se poate manifesta prin durere de stomac, greata, varsaturi si constipatie.
- sistemul osos si muscular. Oasele si muschii pot slabi.
- sistemul nervos. Hipercalcemia poate interfera cu modul de functionare a creierului, avand ca rezultat aparitia oboselii, confuziei si depresiei.
- sistemul cardiovascular. Hipercalcemia poate cauza palpitatii, lesin, aritmie sau alte probleme.
Diagnosticul si tratamentul hipercalcemiei
Analizele de sange pot determina nivelul de hormoni paratiroidieni, dar si al calciului din sange. Daca aveti si alte simptome corelate cu alte afectiuni, este posibil sa aveti nevoie de alte investigatii suplimentare.
Daca hipercalcemia este usoara, este recomandata, initial, doar monitorizarea oaselor si a rinichilor. Insa, in alte cazuri, poate fi necesar tratamentul medicamentos recomandat de medic.
In cazurile severe, poate fi necesara interventia chirurgicala de urgenta, daca nivelul calciului este prea crescut si exista riscul de afectare a creierului sau a inimii. Tumorile paratiroidiene pot fi operate in functie de recomandarile medicului.
Metode prin care poate fi prevenita hipercalcemia
In multe cazuri, hipercalcemia nu poate fi prevenita (atunci cand este vorba de factori ereditari sau alte afectiuni). Insa, este recomandat sa nu luati niciodata suplimente alimentare cu calciu inainte de a va face niste analize medicale si doar cu avizul medicului.
Daca aveti in familie cazuri de hiperparatiroidism sau hipercalcemie este indicat sa faceti un set de analize mai des sau in functie de recomandarile medicale.