Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului circulator

Despre boala hemoroidala si optiunile terapeutice

17 mai 2024
Share

Boala hemoroidala este extrem de frecventa, dar, cu toate neplacerile provocate, suntem inca rusinati de prezenta ei. Este adevarat ca si modalitatea in care unii medici realizeaza examinarea nu este de natura sa ne incurajeze.

Aparand intr-o zona intima, hemoroizii sunt dilatatii varicoase ale plexurilor venoase din submucoasa anorectala si a anusului, in special dilatarea corpurilor cavernoase aflate in zona de tranzitie intre vasele arteriale si vene. Boala apare dupa varsta de 20 de ani, este mai frecventa intre 40 si 65 de ani si afecteaza mai des barbatii. Diagnosticul se stabileste prin discutie cu pacientul, simptomatologie, examen clinic, tuseu rectal, videorectoscopie, ce permite vizualizarea directa a rectului.

Factori favorizanti

Factorii care duc la dezvoltarea hemoroizilor sunt:

  • Constipatia cronica, unul dintre cei mai importanti factori. Forta la defecare si materiile fecale dure determina o crestere a presiunii in organele cavernoase, impiedicand circulatia fluxului de sange prin ele si ducand la dilatarea acestora;
  • Diareea frecventa;
  • Sedentarismul;
  • Supraalimentatia, consumul excesiv de alimente condimentate si alcool;
  • Activitatile fizice care duc la cresterea presiunii abdominale (ridicarea de greutati, munca fizica grea);
  • Sarcina, prin marirea presiunii abdominale din cauza cresterii uterine, cu avansarea sarcinii;
  • Profesiile statice (de exemplu, sofatul);
  • Predispozitia genetica;
  • Obezitatea, ciroza hepatica, insuficienta cardiaca congestiva. 

Care sunt simptomele?

  • Mancarime si arsuri in jurul anusului, cel mai des dupa defecare;
  • Colorarea lenjeriei si a zonei din jurul anusului, cu aparitia de secretii;
  • Durerea este caracteristica pentru hemoroizii externi, fiind provocata mai des din cauza traumei prin fecale tari;
  • Sangerarea ce apare la sfarsitul defecarii. Aceasta poate varia de la picaturi de sange pana la sangerare excesiva;
  • Aparitia nodulilor hemoroidali;
  • Prolabarea, adica iesirea hemoroizilor interni prin anus, din cauza cresterii lor si sub influenta efortului la defecatie. La inceput, nodulii hemoroidali se reduc spontan, mai tarziu trebuie redusi manual, iar in cazurile mai avansate, prolabarea este permanenta. 

Stadiile bolii hemoroidale

boala-hemoroidala-2Exista trei tipuri de hemoroizi: externi, interni si micsti, in functie de pozitia lor. Hemoroizii externi se gasesc in jurul orificiului anal, iar cei interni, in interiorul rectului inferior si in partea superioara a canalului anal, de obicei in partile laterale, stanga si dreapta (in aceste locuri sunt grupuri de corpuri cavernoase). Odata aparuti, in lipsa unui tratament, acesti noduli continua sa creasca, in contextul in care, prin localizarea lor, sunt zilnic traumatizati de defecatie. Fenomenul consta in dilatarea tesutului cavernos, cu aparitia maselor hemoroidale care prolabeaza in canalul anal, traumatizarea lor avand drept consecinta sangerarea dupa defecatie, staza venoasa si tromboza, adesea asociate cu edem si fenomene necrotice. 

Sigmoidoscopia si colonoscopia sunt procedee de diagnostic care exclud eventuale leziuni patologice mai grave (cancer de colon, polipi, colita) care produc si ele sangerare. Un examen coproparazitologic ar fi, de asemenea, necesar. 

Metode prin care va puteti trata acasa

Cea mai buna metoda de tratament este, evident, prevenirea, prin: modificarea dietei alimentare, reglarea tranzitului intestinal, igiena intima, evitarea sedentarismului etc. Consumul ridicat de fructe, legume si hidratarea organismului reprezinta solutii ideale pentru tratarea hemoroizilor externi la domiciliu. Totodata, aplicarea diferitelor creme, supozitoare si geluri poate ajuta la ameliorarea durerii si reducerea inflamatiilor. O alta metoda de tratament ambulatoriu o reprezinta baile locale cu apa calduta, aproximativ 15 minute, de 3 ori pe zi.

Pentru a elimina durerile din timpul scaunelor, este indicat sa se consume seminte uscate de mango, de 2-3 ori pe zi. Si exercitiile fizice usoare sunt recomandate zilnic. Unul dintre acestea este cel al antilopei si consta in contractarea perineului in reprize de cate 9 repetari, totalul reprizelor fiind tot de 9.

Este interzis consumul de mancaruri picante, cele de tip fast food, de bauturi carbogazoase si alcoolice sau orice alt aliment care poate produce constipatie sau balonare. Murele, ciresele, coacazele negre si rosii, afinele, prunele au efecte benefice fie sub forma de fruct, fie de sucuri.

Tratamentul chirurgical este variat

Interventia se alege si in functie de gradul de evolutie a bolii. Are la baza acelasi concept, si anume desfiintarea dilatatiei varicoase prin extirpare sau stenozare. Intr-o faza incipienta, se poate apela la ligaturarea cu benzi elastice sau cu fir chirurgical, fototermocoagularea in infrarosu,ablatia cu unde de radiofrecventa,coagularea mono- si bipolara,crioterapia,laserterapia.Intr-o faza avansata insa, operatiile sunt mai complexe si implica spitalizarea prelungita.

Dr. Eduard Tiberiu Togoreanu

Medic specialist chirurgie generala

Clinica MC Gral Ploiesti

www.gralmedical.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.