Inima furnizeaza oxigen si substante nutritive tuturor organelor, prin intermediul sangelui. Pentru a putea realiza aceasta functie, inima este irigata permanent de catre arterele coronare. Acestea furnizeaza sangele necesar oxigenarii.
Boala coronariana (BC) presupune afectarea peretelui coronarelor. Cauza cea mai comuna este ateroscleroza, desi procesul care defineste aceasta entitate este mult mai complex.
Ateroscleroza, cea mai frecventa cauza a bolii coronariene
Ateroscleroza inseamna depunerea de grasimi la nivelul peretelui vascular, sub forma unor placi care poarta denumirea de placi de aterom. Desi vasele ar putea fi comparate cu o retea de tuburi prin care circula sangele, nu sunt tuburi inerte, ci au capacitatea de a se dilata sau contracta in functie de necesitati, asigurand cantitatea optima de sange.
Vasul afectat nu mai poate asigura cantitatea de sange necesara
Cantitatea de sange necesara in repaus este mai mica decat cea de care este nevoie in timpul efortului. Unul dintre mecanismele prin care este crescuta cantitatea de sange pompata spre cord este vasodilatatia. Vasul afectat de ateroscleroza isi pierde proprietatile normale (isi pierde elasticitatea), devine ingrosat si, in timp, se ingusteaza, nemaiputand asigura aportul de sange corespunzator.
Angina pectorala, primul semn
Acest lucru apare evident mai ales in conditiile in care creste nevoia de oxigen (efort, frig, emotii) si se manifesta prin durere in piept, adica angina pectorala. Cu cat ingustarea vasului este mai severa, cu atat pragul la care apare angina este mai mic. Acest lucru este perceput de bolnav prin faptul ca incepe sa aiba crize dureroase la eforturi din ce in ce mai mici, ajungand in fazele avansate sa aiba dureri la cel mai mic efort, cum ar fi activitatile cotidiene (imbracat, spalat, coborat din pat dimineata).
Modificarile la nivelul peretelui arterial se produc lent in timp (pe parcursul a decenii), astfel incat, atunci cand bolnavii ajung sa aiba manifestari, boala evolueaza de mult timp si leziunile sunt avansate si ireversibile.
Dupa o anumita varsta, un oarecare grad de ateroscleroza apare la toata lumea
La unii, insa, ritmul de dezvoltare este lent, asa incat ingustarea vasculara este nesemnificativa si nu vor dezvolta boala coronariana niciodata. La altii, in schimb, evolutia este alerta, ajungandu-se la ingustari severe care impiedica irigarea normala a inimii, aparand astfel boala coronariana. De ce la unii exista aceasta tendinta de dezvoltare rapida a leziunilor si la altii nu este o intrebare care a preocupat lumea medicala de mult timp.
Dr. Alina Dellecase,
Medic specialist medicina interna,
Spitalul Clinic „Sf. Maria”, Bucuresti,
Telefon: 0726.003.041