In aceasta perioada cu temperaturi crescute, o cauza posibila a durerilor de cap poate fi deshidratarea. Acest tip de durere poate fi usor tratata sau evitata. Ea apare atunci cand nu aveti o cantitate suficienta de lichide in corp si poate fi diferita ca intensitate, de la usoara la severa.
Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rehidrafort; supliment alimentar sub formă de săruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapidă a pierderii de minerale şi lichide.
Organismul necesita un echilibru de lichide si electroliti pentru a functiona in parametri optimi. Zilnic, corpul pierde apa prin intermediul proceselor normale, precum transpiratia si urinarea. De cele mai multe ori, cantitatea de lichid pierduta este usor reechilibrata prin consumul mare de apa si de alimente bogate in apa. Insa, uneori, corpul poate pierde apa mai repede decat poate fi inlocuita. In acest caz, organismul se deshidrateaza si pot aparea anumite complicatii, precum durerile de cap. Dupa rehidratare, insa, totul revine la normal, iar durerea dispare.
Semne asociate cu deshidratarea
Durerea de cap asociata cu deshidratarea poate fi resimtita ca o forma usoara sau ca o migrena. Durerea are ca localizare partea frontala, posterioara, laterala a capului sau chiar la nivelul intregii suprafete. Acest tip de durere de cap este asociata, deseori, cu alte simptome, precum:
- sete excesiva;
- cantitate redusa de urina;
- confuzie;
- ameteala;
- oboseala;
- gura uscata;
- pierderea elasticitatii pielii;
- scaderea tensiunii arteriale;
- cresterea pulsului.
In cazuri de deshidratare severa, pot aparea si alte simptome, precum febra, delirul, pierderea cunostintei sau absenta transpiratiei. Deshidratarea se poate instala nu doar din lipsa consumului de apa si lichide, dar mai poate fi cauzata si de diaree, varsaturi, febra si transpiratie excesiva.
Ce este de facut
Pentru a trata durerea de cap asociata cu deshidratarea este necesar sa va hidratati si sa tratati durerea. Exista mai multe lucruri pe care le puteti face, precum:
- Beti multe lichide, in special apa!
- Inlocuiti pierderea de electroliti cu o bautura pentru sportivi sau beti saruri de rehidratare!
- Reduceti temporar activitatea fizica si evitati caldura si transpiratia!
Cu ajutorul acestor metode puteti trata deshidratarea, insa va necesita mai mult timp. Pentru durere, puteti opta pentru medicamente antialgice si antiinflamatoare. In cazurile de deshidratare severa, precum in episoadele de varsaturi si diaree, aceste remedii nu sunt suficiente. Este necesara prezentarea la medic pentru a preveni anumite complicatii, precum insuficienta renala.
Hidratarea vara: stiti cata apa trebuie sa beti?
Sfatul specialistului
Cea mai buna metoda prin care puteti ameliora durerea de cap este sa evitati deshidratarea:
- Beti apa si alte lichide din plin, minimum 2 litri pe zi;
- Consumati alimente bogate in apa, precum fructe si legume proaspete (castraveti, rosii, salata verde, pepene rosu etc.);
- Hidratati-va bine atunci cand faceti exercitii intense sau este foarte cald afara. In aceste momente, organismul necesita o cantitate mai mare de apa pentru a inlocui fluidele pierdute;
- Tratati cauza de baza a deshidratarii. Infectiile si febra pot cauza pierderea excesiva de lichide din organism. Tratarea acestora este necesara pentru a combate deshidratarea;
- Evitati consumul de cofeina si alcool! Acestea pot avea efect diuretic si, prin urmare, cresc riscul de deshidratare;
- Reduceti activitatea fizica atunci cand este foarte cald afara. Caldura excesiva poate creste nevoia corpului de lichide.