Inca din Antichitate foarte multi cercetatori au incercat sa descopere misterul vietii fara de moarte sau cel putin al prelungirii acesteia. Astfel, de-a lungul timpului, oamenii de stiinta au pus la baza cercetarilor insusi corpul uman si caracteristicile sale.
Dupa numeroase incercari folosind diferite elixiruri pe baza de cristale si plante, cercetatorii au descoperit ca secretele longevitatii se gasesc undeva inauntrul nostru. Organismul uman are la baza trei elemente primordiale supravietuirii: materie fizica, energie si inteligenta. Toate aceste elemente trebuie sustinute prin numeroase acte, dar si putere de autocontrol si stapanire de sine. Astfel, putem spune ca secretele longevitatii ne sunt la indemana si sunt adesea destul de usor de pus in practica.
Pasi catre o viata indelungata
Consumati alcool cu moderatie deoarece acesta va poate ajuta sa scapati de renumita boala Alzheimer ce actioneaza mai ales asupra organismului imbatranit. Acest lucru nu inseamna ca se poate consuma prea mult alcool, ci cu regularitate, in cantitati reduse. Nu exagerati cu orele de somn intrucat speranta de viata este mai mare la persoanele care dorm in jur de sapte ore pe noapte. S-a demonstrat ca cei care dorm mai putin sau mai mult de sase-sapte ore pe noapte au o rata a mortalitatii mai mare si se simt tot timpul obositi. Aveti grija la alimentatie deoarece cu aditivii si conservantii continuti de produsele comercializate nimic nu mai este sigur. Cele mai sanatoase alimente raman fructele si legumele proaspete. Pe langa calitatea produselor, conteaza si cantitatea consumata. Evitati bauturile acidulate sau prea dulci, deoarece nu fac bine stomacului ducand la aciditate si dezechilibru acido-bazic. Fiti optimisti intrucat persoanele optimiste au sanse mai mari de a nu muri prematur. In cazul acestora, factorul stres este mai putin prezent si nu se manifesta prea mult favorizand o presiune arteriala stabila. Faceti cat mai multa miscare caci stimuleaza intregul organism. Astfel, o simpla plimbare in aer liber poate ajuta la prevenirea imbatranirii musculaturii si a ligamentelor. Exercitiile fizice moderate pot scadea riscul imbolnavirii de diabet. Cautati surse de calciu – acesta poate ajuta la scaderea incidentei de tulburari ale inimii. Acest lucru nu trebuie sa conduca la un exces de calciu, doza indicata fiind de 2500 miligrame pe zi. Aveti grija la colesterol deoarece, nedepistat la timp, acesta poate fi daunator sistemului vascular. In acest sens, incercati sa mancati mai putin si mai des, pentru ca astfel grasimile nu se depun in cantitati mari deodata. Vitaminizati-va zilnic pentru a scadea riscul aparitiei cancerului. Renuntati la fumat deoarece renuntarea la acest viciu ajuta la prelungirea sperantei de viata. Relaxati-va si fiti veseli pentru a reduce stresul si riscul aparitiei unor boli cardiovasculare ce pot lasa amprente nefaste asupra organismului. Veti vedea ca o sa va simtiti mult mai bine si ca totul va parea mai usor de realizat. Consumati cat mai multi antioxidanti pentru a lupta impotriva imbatranirii celulelor. Fructele cele mai bogate in antioxidanti sunt capsunile consumate in stare proaspata. Mentineti-va vitalitatea prin stimularea sangvina cu ajutorul miscarii si concentrarii. Meditati la ceea ce ati reusit in ziua respectiva pentru a va insufla o stare de bine. Aveti grija la poluarea mediului inconjurator! Aceasta va afecteaza direct sanatatea si speranta de viata scade odata cu ea. Speranta de viata a oamenilor scade din ce in ce mai mult, iar autocontrolul reprezinta momentan singura sansa de aparare in fata factorilor nocivi. Deci, controlati-va alimentatia si starea emotionala!
Andreea Clucerescu
Consultant: Dr. Ion Viorica
Medic de Familie