Revista care te menține sănătos

Nutriție

Descoperiţi beneficiile acizilor graşi Omega-3

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
20 mai 2024
Share
Descoperiţi beneficiile acizilor graşi Omega-3

Puţini nutrienţi s-au bucurat în ultimii ani de atâta atenţie precum acizii graşi Omega-3. Dacă în cazul altor substanţe au existat deseori probleme, studiile ulterioare contrazicând afirmaţiile referitoare la acţiunea sanogenetică, în cazul acizilor Omega-3 trecerea timpului nu a făcut decât să reconfirme acţiunile pozitive iniţiale şi să adauge altele noi, extrem de utile, care au extins aria de recomandare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Omega 3 Forte, care contribuie la scăderea trigliceridelor şi a colesterolului „rău.

Deşi lumea acizilor graşi Omega-3 pare complicată, efectele lor sunt clare şi bine conturate. Aceştia sunt acizi graşi polinesturaţi, care au o dublă legătură carbon-carbon în poziţia catenară ω3. Corpul uman nu poate sintetiza orice acid Omega-3. Dar îi poate produce pe toţi cei necesari pornind de la acidul alfa-linolenic (ALA). Acesta este un nutrient esenţial care trebuie adus prin alimente. Ceilalţi acizi graşi Omega-3 (acidul eicosapentaenoic – EPA şi acidul docosahexaenoic – DHA) sunt fie sintetizaţi din acid linolenic (ALA), fie, mai rar, obţinuţi în mod direct din alimente.

acizii graşi Omega-3, acizii graşi, Omega-3, acidul alfa-linolenic, ALA, EPA, DHA, antiinflamatoare,

Ce alimente conţin Omega-3?

Acidul alfa-linolenic (ALA) se găseşte atât în alimente de origine vegetală (uleiuri de in, rapiţă sau soia, nuci, seminţe de dovleac, legume verzi, conopidă, leguminoase uscate, avocado etc.), cât şi în alimente de origine animală (carnea de peşte este cel mai bun exemplu). În schimb, EPA şi DHA nu se găsesc decât în alimente de origine animală, anume în peştele oceanic şi fructele de mare. Nici peştii oceanici nu sunt toţi egali. Peştii cei mai bogaţi în acizi graşi Omega-3 cu lanţ lung sunt cei graşi, care trăiesc în ape reci (somon, sardele, macrou).

Totuşi, există şi o sursă vegetariană de DHA, chit că acidul gras se găseşte în cantităţi reduse. Este vorba de iarba de mare, din care substanţa valoroasă se poate colecta şi concentra. Să adăugăm la sursele enumerate şi alimentele fortificate cu Omega-3, în prezent existând (inclusiv pe piaţa românească) margarine, iaurturi, creme şi chiar ouă cu Omega-3.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Omega 3-6-9 vegetal de la Naturalis. Este o sursă de acizi graşi nesaturaţi cu efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, precum şi a metabolismului şi sănătăţii pielii, părului şi unghiilor.

Există numeroase studii în desfăşurare care investighează rolul pe care l-ar avea uleiul de peşte în prevenirea pierderii în greutate provocată de medicamentele împotriva cancerului, dar şi în reducerea dezvoltării celulelor cancerului de colon. Totodată, un studiu recent arată că grăsimile sănătoase din peştii graşi de apă rece ajută la întărirea imunităţii, protejând contra infecţiilor şi inflamaţiilor.

acizii graşi Omega-3, acizii graşi, Omega-3, acidul alfa-linolenic, ALA, EPA, DHA, antiinflamatoare,

Cum ne ajută acizii graşi?

Acizii Omega-3 au nenumărate roluri în organism, toate derivând de la o clasă de substanţe numite eicosanoizi pe care organismul îi fabrică pornind de la EPA. Ei reglează procesele fiziologice fundamentale, cum ar fi diviziunea şi creşterea celulară, secreţiile hormonale etc. Eicosanoizii derivaţi din EPA au efecte antitrombotice şi antiinflamatoare (prin scăderea sintezei de produse proinflamatorii: de exemplu, citochinele).

Atunci când nu este implicat în formarea eicosanoizilor, DHA este principalul acid gras din compoziţia materiei cerebrale, fiind important pentru dezvoltarea creierului şi funcţionarea acestuia. DHA se găseşte în cantitate mare în sinapse, fiind deci implicat şi în transmiterea influxurilor nervoase. Totodată, este necesar pentru a produce compuşi din familia rezolvinelor, care participă la răspunsul inflamator la nivel cerebral. Rezolvina derivată din DHA este utilă îndeosebi la scăderea inflamatiei provocată de leziunile ischemice. DHA este în mod special important în formarea şi dezvoltarea sistemului nervos şi a retinei la făt şi copil.

În ziua de azi, se vorbeşte frecvent de o aşa-zisa „dietă antiinflamatoare”, ce conţine surse bogate de acizi graşi Omega-3, cu efecte excelente în profilaxia unui mare număr de afecţiuni în care inflamaţia joacă un rol central: artrita reumatoidă, boala Crohn, colita ulcerativă, psoriazisul, lupusul eritematos, scleroza multiplă, chiar migrenele.

Beneficiile acizilor Omega-3 pentru inimă

Cea mai cunoscută acţiune sanogenetică a acizilor graşi Omega-3 este cea asupra aparatului cardiovascular. Există efecte consistente asupra trigliceridemiei, cu atât mai intense, cu cât raţia este mai mare (cele mai multe rezultate au indicat o scădere între 10 şi 33% a trigliceridelor plasmatice). S-au constatat efecte pozitive ale acizilor graşi Omega-3 şi asupra tensiunii arteriale şi posibile efecte benefice asupra restenozării coronariene post-angioplastie, asupra capacităţii de efort a pacienţilor cu ateroscleroză coronariană şi asupra variabilităţii ratei cardiace (mai ales la pacienţii cu infarct recent în antecedente).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Gelul emulsionat ArtroSuport, recomandat pentru reducerea rigidităţii musculare şi a durerilor reumatice acute.

Datorită acţiunii antiinflamatoare, protejează articulaţiile

Aşa cum am amintit anterior, aceşti acizi au o acţiune antiinflamatoare, din ce în ce mai folosită în afecţiunile reumatismale cronice. Administrarea de Omega-3 nu protejează doar inima seniorilor, ci şi articulaţiile acestora. Ameliorarea durerii articulare în urma folosirii acizilor graşi este comparabilă cu cea pusă pe seama medicamentelor antiinflamatoare, fără a exista însă efectele adverse serioase ale acestora. Rezultatul nu este vizibil doar la seniori. În maladii precum cancerul, diabetul tip 2 sau sindromul metabolic acizii Omega-3 pot avea o acţiune pozitivă, probabil tot prin intermediul blocării circuitelor inflamatorii ce amorsează multe dintre semnele şi simptomele acestor circumstanţe patologice.

Acizii graşi Omega-3 susţin funcţionarea sistemului nervos

De asemenea, acizii graşi Omega-3 au efecte pozitive asupra sistemului nervos. Prin faptul că asigură plasticitatea sinaptică şi stimulează expresia unor molecule din aceste sinapse, importante în învăţare şi memorare, rezultă că un aport corespunzător duce la o protecţie eficientă contra anumitor afecţiuni psihice: ADHD, dislexie, demenţă, depresie, sindrom bipolar sau schizofrenie.

În concluzie, este bine să acordăm o atenţie sporită asigurării necesarului de acizi graşi Omega-3 şi să completăm aportul nutriţional insuficient prin suplimentele alimentare care conţin ulei de peşte.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.