Dermatita seboreică este o afecțiune a pielii caracterizată prin apariția unor mici cojite denumite medical cruste, ce pot fi albicioase, uscate sau grăsoase. Practic, există două forme principale de dermatită seboreică: mătreața și scuamele.
Dermatita seboreică afectează cel mai frecvent pielea capului, în special la nivelul scalpului, fruntea, sprâncenele, șanțurile nazale și fața. Dermatita seboreică mai poate apărea pe pielea din spatele urechilor, în canalul auditiv extern și chiar și pe pielea trunchiului, în special pe piept, în dreptul sternului și chiar în pliurile cutanate.
Dacă o persoană din anturajul dumneavoastră prezintă simptome de dermatită seboreică, puteți sta liniștit din punct de vedere al contagiozitatii, căci această boală nu se ia.
Dermatita seboreică, semne clinice
Dermatita seboreică se manifestă prin scuame albe, la nivelul scalpului, care se desprind și lasă în loc niște pete roșiatice. Cojițele se pot fixa în firele de păr. Leziunile apărute pot da mâncărimi și prin scarpinare excesivă se pot suprainfecta, căpătând un aspect foarte neplăcut. Cauza exactă a afecțiunii nu este cunoscută, însă au fost definiți factorii de risc ce pot contribui la dermatita seboreică:
- secreția seboreică în exces asociată cu sexul masculin;
- stresul;
- spălarea rară cu șampon sau folosirea unor șampoane prea agresive care stimulează secreția sebacee;
- boli de piele asociate: acneea rozacee, acneea vulgară, psoriazisul; obezitatea;
- boala Parkinson;
- folosirea de loțiuni care usucă pielea și care au în compoziție alcool;
- lipsa de odihnă.
Cei care suferă de dermatită seboreică trebuie să se adreseze medicului dermatolog pentru un diagnostic corect și să nu apeleze la niciun „leac” din cunoștințe sau vecini până diagnosticul nu este fixat cu certitudine.
Ce deranjează, de fapt?
Ceea ce ne deranjează în cazul dermatitei seboreice este, de fapt, mătreața, acele cojițe care dau aspectul de neîngrijit, murdărind hainele de culoare închisă. Aceasta nu este asociată numai cu dermatita, fiind incriminate și alte cauze.
În dermatita seboreică nu s-au constatat anomalii cantitative ale secretiei sebacee. În plus, nu toți pacienții au secreția de sebum în exces și, deși s-au găsit microorganisme de tipul Pityrosporum ovale în scuamele (mătreața) din zonele cu dermatită seboreică, ele au putut fi întâlnite și în alte zone ale organismului. Dermatita seboreică apare și la pacienții care nu mai sunt în perioada de maximă activitate a glandelor sebacee (de exemplu bolnavii cu Parkinson).
Dermatita seboreică este o afecțiune cronică, deci cei care suferă trebuie să se obișnuiască cu ideea că este esențial ca perioadele de inactivitate să fie cât mai mari prin respectarea unor reguli generale de viață și printr-o îngrijire corespunzătoare. La aceasta se adaugă tratamentul medicamentos, care trebuie să fie foarte riguros aplicat după un consult medical specializat.
Dermatita seboreică, opțiuni privind tratamentul
Tratamentul adecvat in caz de dermatită seboreică trebuie să țină cont de următoarele principii:
- tratarea componentei fungice și inflamatorii;
- evoluția cronică, terenul pe care evoluează (în general la tineri).
Tratamentul local pentru dermatită seboreică trebuie să fie bine tolerat în condițiile în care durata este de obicei lungă. Nu trebuie să fie neglijat nici aspectul agreabil (geluri de duș, spuma de baie) și nici cel practic (o singură aplicare pe zi sau chiar mai rar).
În prezent, tratamentele moderne au în vedere două aspecte:
- produse antifungice clasice (sulfura de seleniu, zinc – pyrithion, piroctolamina, propilen – glicol în concentrație de 15% etc.);
- antifungice moderne (ciclopiroxolamina și derivații de imidazol, substanțe care au și efect antiimflamator). Formele disponibile în farmacii sunt diverse: șampoane, creme, loțiuni.
Cum procedăm în diverse situații în funcție de gravitate?
În cazul pitiriazisului simplu al pielii capului, în care apare mâncărimea, dar nu și roșeața, se folosesc șampoane ușoare în mod repetat. Dacă simptomele sunt mai deranjante se poate introduce, o dată pe săptămână, un produs antimătreață și chiar o loțiune cu un corticoid pentru calmarea mâncărimilor.
Dermatita seboreică severă, cu roșeață importantă, cu mătreață uscată sau grasă în cantitate mare și mâncărimi insuportabile, se tratează, la început, cu un produs antifungic modern, asociat sau nu cu un corticoid în loțiune. Acesta din urmă se aplică pentru o perioadă scurtă, chiar dacă la nivelul scalpului efectele secundare ale corticoterapiei se instalează mai greu. În afara perioadelor de apariție a mâncărimii, se poate folosi un antiinflamator nesteroidian local în alternanță cu un antifungic.
În cazurile de dermatită seboreică rebelă sau gravă se pot folosi antifungice pe cale generală (ketoconazol).
Mătreața este o manifestare a dermatitei seboreice, mai mult sau mai puțin severă, pentru care nu există scheme de tratament standard, ci acesta trebuie personalizat. Esențial rămâne controlul periodic la medic și urmărirea în timp a rezultatelor tratamentului.
Dr. Ramona Popescu
Medic de familie
Centrul medical „Sf. Ecaterina”, Constanța
[email protected]