Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale pielii

Dermatita de contact. Ce cauze are, manifestări clinice și tratamente

Ecaterina Lupaşcu; Surse: nhs.uk, nationaleczema.org, webmd.com
25 noiembrie 2024
Share
Dermatita de contact. Ce cauze are, manifestări clinice și tratamente

Dermatita de contact este o erupție cutanată care apare atunci când pielea intră în contact cu substanțe iritante sau alergene. Dermatita de contact se manifestă prin inflamație, erupții, roșeață, mâncărime și, în unele cazuri, vezicule sau cruste.

Dermatita de contact poate fi cauzată de factori externi, cum ar fi produse de îngrijire personală, detergenți, metale, plante sau alte substanțe chimice.

Dermatita de contact – tipuri și cauze

Există două tipuri principale de dermatită de contact:

Dermatita de contact iritantă

Este cel mai frecvent tip de dermatită de contact (aproximativ 80% din cazuri). Dermatita de contact iritantă nu implică o reacție alergică a sistemului imunitar. În schimb, apare atunci când celulele pielii sunt deteriorate prin expunerea la substanțe iritante, cum ar fi: solvenți, detergenți, săpunuri, înălbitor sau bijuterii care conțin nichel. Machiajul, vopseaua de păr, foarfecele care conțin nichel, cataramele de la curele, fermoarele pot declanșa, de asemenea, reacții. La fel, și spălarea excesivă a mâinilor cu apă fierbinte și săpun sau purtarea de îmbrăcăminte aspră.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Xerolact Ulei de spălare. Este un produs destinat pielii sensibile, cu tendinţe de uscare. Este un ulei fiziologic antiiritaţii, cu pH (5,5), indicat pentru spălarea zilnică a pielii foarte uscate a bebeluşilor, copiilor şi adulţilor sau pentru pielea fragilă şi predispusă la atopie şi prurit.

Dermatita de contact alergică

Se dezvoltă atunci când sistemul imunitar reacționează la o substanță specifică, numită alergen. Aceasta poate apărea după expunerea repetată la un alergen, cum ar fi unele metale (de exemplu, nichel), cosmetice – parfumuri, produse de machiaj, lacuri de unghii, creme, latex folosit la mănuși, baloane sau plante (cum ar fi iedera sau urzica otrăvitoare).

Dermatita de contact alergică este o reacție alergică întârziată care apare sub forma unei erupții cutanate după expunerea pielii la alergen. Concret, după expunere, organismul generează o reacție inflamatorie puternică, ceea ce duce la o erupție cutanată cu mâncărime în decurs de una până la două zile.

dermatita de contact tipuri, dermatita de contact cauze, dermatita de contact iritanta, dermatita de contact iritanta manifestari, dermatita de contact alergica,

Dermatita de contact, manifestări

Există o serie de profesii predispuse la dermatita de contact, datorită expunerii frecvente la substanțe iritante sau alergene.

  • medici, asistente medicale, infirmiere, farmaciști;
  • lucrători în construcții, muncitori în metalurgie și prelucrare metalelor sau în domeniul chimiei;
  • frizeri, cosmeticieni și esteticieni;
  • bucătari, ospătari, lucrători în industrie alimentară;
  • spălători sau femei de serviciu;
  • artizani și meșteșugari;
  • agricultori, grădinari;
  • pictori, vopsitori, decoratori.

În general, simptomele includ erupții cutanate și disconfort, dar există diferențe importante între cele două forme ale dermatitei de contact.

Iată cum se manifestă:

Dermatita de contact iritantă

  • roșeață;
  • uscaciune și crăpături;
  • mâncărime (pielea poate mânca intens, dar, spre deosebire de dermatită alergică, mâncărimea este de obicei mai ușor de controlat);
  • leziuni superficiale (se pot forma bășici sau vezicule, care sunt mai puțin frecvente decât în dermatita alergică).

Dermatita de contact alergică

  • Erupție cutanată cu mâncărime. Zona afectată devine roșie și inflamată, iar mâncărimea este mai intensă și poate fi dificil de controlat;
  • Vezicule și bășici;
  • Umflături (edem);
  • Leziuni care se extind (reacția poate să se extindă în zonele învecinate, chiar și în zone care nu au fost direct în contact cu substanța alergenică);
  • Pigmentare sau cicatrici (după ce erupția se vindecă, pielea poate rămâne cu urme temporare de pigmentare sau cicatrici).

Zonele frecvent afectate de dermatita de contact sunt:

  • mâinile și brațele;
  • fața;
  • zona gâtului și a decolteului (contactul cu bijuteriile sau cu produsele cosmetice);
  • pielea din jurul ochilor (mai ales când este expusă la substanțe precum lacul de unghii, vopseaua de păr sau cosmetice).
dermatita de contact iritanta manifestari, dermatita de contact alergica, crema, unguent, dermatita de contact tratament,

Dermatita de contact, tratament

Ideal ar fi să puteți evita substanțele iritante și alergenii. Cum acest lucru nu e întotdeauna posibil, trebuie să urmați un tratament care, în principal, are scopul de areduce inflamația și de a ameliora simptomele.

În cazul dermatitei de contact iritante, este foarte important să vă hidratați pielea cu creme sau unguente care nu conțin parfumuri sau ingrediente iritante. Băile cu amidon de orez (un ingredient natural, cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și calmante și care se găsește de obicei în magazinele naturiste sau farmacii) pot ajuta la calmarea pielii și la reducerea inflamației. În cazurile mai severe de dermatită de contact iritantă, cremele cu corticosteroizi ușori pot fi utilizate pentru a reduce inflamația și iritația. Este important să evitați frecarea pielii, scărpinarea și utilizarea de produse care pot agrava dermatita de contact, cum ar fi săpunurile agresive sau cosmeticele.

Pentru dermatita de contact alergică

Tratamentul se bazează pe identificarea și evitarea alergenului care a provocat reacția. Cremele cu corticosteroizi sunt folosite frecvent pentru a reduce inflamația cauzată de dermatita de contact alergică, iar antihistaminicele orale pot ajuta la calmarea mâncărimii. Emolientele, precum cremele hidratante sau unguentele pe bază de uleiuri naturale, sunt necesare pentru protejarea pielii și prevenirea uscării excesive, în cazul dermatitei de contact. În cazuri mai severe, când corticosteroizii nu sunt suficienți, medicul poate prescrie tratamente imunosupresoare care ajută la reducerea răspunsului imun în dermatita de contact. Compresele reci pot fi aplicate pentru a reduce inflamația și disconfortul în dermatita de contact.

Pe lângă aceste măsuri, este important să aveți o igienă adecvată pentru a preveni agravarea dermatitei de contact, evitând spălarea excesivă a pielii cu apă fierbinte și săpunuri agresive. În schimb, se recomandă utilizarea unui gel de duș delicat și apă la temperaturi moderate. De asemenea, este indicat să vă protejați pielea, purtând mănuși de protecție când folosiți substanțe chimice și să eviți contactul direct cu substanțele care pot cauza dermatita de contact.

În cazul în care dermatita de contact devine severă, afectează o zonă extinsă a corpului sau nu se ameliorează cu tratamentele de primă linie, este recomandat să consultați un medic. Dacă apar semne de infecție, cum ar fi puroi sau creșterea temperaturii în zona afectată de dermatita de contact, tratamentul poate include antibiotice topice sau orale. De asemenea, este important să urmați recomandările medicului pentru tratamentele mai puternice, cum ar fi corticosteroizi puternici sau imunosupresoare.

Dermatita de contact, măsuri de prevenție

Prevenirea apariției episoadelor de dermatită de contact depinde de identificarea și evitarea iritantului sau alergenului care provoacă crizele. De asemenea, ajută menținerea unei rutine corespunzătoare de îngrijire a pielii, cu creme hidratante, loțiuni și alte produse adecvate.

În cazul dermatitei de contact iritante, declanșatorul este de obicei ușor de identificat, deoarece usturimea, durerea sau disconfortul apar la scurt timp după contact.

Pentru dermatita alergică de contact, a ști ce trebuie evitat necesită, adesea, testarea alergiilor. Cea mai eficientă procedură este testul cu plasturi (patch-testing), în care medicul aplică plasturi cu cantități mici de diverși alergeni pe brațul sau spatele pacientului și apoi evaluează reacția pielii după aproximativ 48 de ore.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.