Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Dermatita atopica si bolile alergice

4 mai 2010
Share

Abordarea actuala a dermatitelor din primul an de viata este una complexa ce vizeaza, alaturi de o terapie activa, o ingrijire corespunzatoare a pielii nou-nascutului si sugarului, tinand cont de particularitatile fiziologice ale acestuia la o astfel de varsta.

Toti nou-nascutii au pielea acoperita de asa-numita vernix caseosa, substanta provenita din degenerarea epidermului fetal si secretia glandelor sebacee, avand rol de protectie si trecand printr-un proces natural de descuamatie in primele saptamani de viata. Astfel, tegumentul fiind mai expus, necesita masuri de ingrijire atenta. Dintre dermatitele frecvent intalnite la nou-nascut vom vorbi despre dermatitele atopica si seboreica.

Dermatita atopica debuteaza dupa varsta de 4 luni
Dermatita atopica (eczema constitutionala), afectiune cutanata cu incidenta in crestere, ce evolueaza cronic in pusee, cu perioade de remisiune completa sau partiala, are o etiopatogenie complexa in care rolul principal il are interactiunea factorului genetic cu factorii de mediu. De obicei, manifestarile clinice debuteaza dupa varsta de 4 luni (risc mai scazut la sugarii alimentati natural). in aceasta perioada, imbraca aspectul unei eczeme acute, cu leziuni nivelul fetei, in special obraji si frunte, dar si al scalpului, zonei scutecelor si aria periorala.

Infectiile bacteriene si virale agraveaza boala
Complicatiile bolii sunt reprezentate in primul rand de infectii (bacteriene, virale, micotice). Astfel, actioneaza atat ca factori alergizanti, cat si prin potentarea fenomenelor inflamatorii locale. Dintre agentii bacterieni, cel mai frecvent incriminati sunt stafilococul auriu (prezent in mod obisnuit la nivelul tegumentului afectat) si streptococul beta hemolitic de grup A, ce determina local leziuni buloase, infectii profunde, cu evolutie rapid progresiva in absenta unei antibioterapii eficace.

Cei afectati de dermatita atopica prezinta un risc crescut de a dezvolta si alte afectiuni cu mecanism alergic: urticarie, reactii anafilactice acute la alimente, intepaturi de insecte, alergii de contact, rinita si conjunctivita alergica, astm bronsic.

Terapia activa topica sau sistemica tine boala sub control

In ceea ce priveste terapia acestei afectiuni, trebuie urmarite mai multe obiective pentru mentinerea sub control a bolii, si anume:

• Refacerea permanenta a functiei de bariera cutanata prin utilizarea zilnica, imediat dupa baie, pe tegumentul umed, a emolientului adecvat (formula hipoalergenica, fara parfum si conservanti);
• Baia sa fie facuta cu apa calduta, cu agenti de spalare bine tolerati, hipoalergenici (fara sapunuri alcaline), evitandu-se traumatizarea pielii;
• Evitarea contactului pielii cu agenti iritativi precum: detergenti, balsamuri pentru rufe, materiale sintetice, lana etc;
• Evitarea atmosferei uscate, a stimulilor care produc caldura excesiva ambientala, imbracamintei ocluzive, mai ales pe parcursul noptii;
• Locuinta sa fie bine aerisita; Identificarea si eliminarea factorilor declansatori ai puseelor eczematoase (focarele infectioase, aeroalergene, alergenele alimentare – laptele de vaca, ouale, soia, graul, arahidele, nucile, produsele conservate);
• Terapia activa topica si/sau sistemica (dermatocorticoizi, antihistaminice sedative, antibiotice, antivirale), necesara in timpul puseelor eczematoase. Vizeaza atat combaterea inflamatiei si complicatiilor locale, cat si controlul simptomatic al bolii.

Dermatita seboreica apare in primele 3 luni de viata

Dermatita seboreica debuteaza in primele 3 luni de viata (frecventa in perioada neonatala). Responsabila de declansarea bolii este productia crescuta de sebum, din cauza stimularii glandelor sebacee sub influenta hormonilor androgeni materni transferati transplacentar nou-nascutului. Leziunile apar initial pe scalp, dar pot interesa si zona centrala a fetei, toracele anterior si pliurile mari. Se manifesta prin aparitia de scuame groase, galbui, grasoase (cruste de lapte) cu roseata discreta la nivelul pielii capului, mai accentuata in pliuri.

Care este tratamentul?
Conduita terapeutica in aceasta afectiune consta, pe de o parte, in respectarea unor masuri generale de ingrijire a pielii: evitarea indepartarii mecanice a scuamelor, utilizarea de produse dermatocosmetice destinate tegumentului hiperseboreic, sub forma de emulsii de curatare, creme, geluri, lotiuni cu efect seboreglator. Pe de alta parte, in functie de manifestarile clinice ale bolii si gradul de extensie, se pot utiliza solutii alcoolice cu agenti keratolitici in concentratii adecvate, in formele inflamatorii moderate sau severe: antimicotice topice (derivati imidazolici) si dermatocorticoizi de potenta scazuta si pe arii tegumentare limitate.

Dr. Simona Alexandrescu,
Medic specialist dermatologie,
MedCenter Bucuresti Victoriei,
021. 311.06.40,
www.medcenter.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.