Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale pielii

Dermatita atopica: din copilarie… la maturitate

Dr. Mariana Grigore, medic specialist dermatolog, asistent universitar, doctor în ştiinţe medicale, Clinica TopDerm, tel.: 0742.418.662; foto: 123rf, stockphoto
11 decembrie 2018
Share
Dermatita atopica: din copilarie… la maturitate

Dermatita atopica este o afectiune cutanata cronica, inflamatorie, cu evolutie in episoade si o puternica predispozitie genetica. Afecteaza in special copiii, dar si adultii, putand altera semnificativ calitatea vietii. Se asociaza frecvent cu afectiuni din sfera alergica, precum astmul, rinita, urticaria sau cu valori crescute ale IgE in sange.

In ciuda studiilor, cauzele si modul in care apare dermatita atopica sunt inca incomplet elucidate. Aceasta reprezinta cel mai frecvent motiv de prezentare la dermatolog pentru copii. Afecteaza 20-30% dintre copii, cu debut tipic intre 5 luni si 5 ani, desi poate aparea la orice varsta, inclusiv la adult (debut tardiv). Dintre adulti, aproximativ 2-10% prezinta aceasta afectiune. Exista doua teorii principale referitoare la cauzele ei: teoria imunologica si teoria defectului barierei cutanate.

Mecanismul bolii

Prima teorie explica aparitia dermatitei atopice printr-o anomalie innascuta a sistemului imunitar, ce determina un raspuns anormal exagerat de tip IgE la alergenii din mediu. A doua teorie presupune ca defect primar afectarea functiei barierei cutanate. Pielea atopicului, deoarece nu poate asigura o bariera cu mediul extern, permite penetrarea alergenilor, ce declanseaza inflamatia. Filagrina este o proteina esentiala pentru functia de bariera a pielii, iar mutatiile acestei gene reprezinta cel mai puternic factor genetic asociat dermatitei atopice.

Ritualul de seara: 9 greseli care afecteaza pielea

Simptomele dermatitei atopice

Boala se manifesta prin leziuni eczematoase descrise prin pete rosii, uscate, rugoase, ce provoaca prurit (mancarime). Leziunile apar la copil in special in pliurile cutanate, insa in formele severe pot afecta o suprafata mare de piele. Obrajii sunt de multe ori afectati la copiii cu dermatita atopica si devin rosii, uscati, acoperiti de coji fine. Frecvent, pacientii prezinta dermatografism (aparitia de dungi rosii vizibile la zgarierea usoara cu un pix pe piele).

Din cauza mancarimii, pacientii se scarpina uneori necontrolat, in special noaptea, provocandu-si leziuni. In randul copiilor mici, factorii care pot declansa un episod de dermatita atopica prin activarea sistemului imun sunt infectiile sezoniere, starile febrile, eruptia dentara, vaccinarile. La copiii mai mari, adolescenti si adulti, pielea de pe zonele afectate se ingroasa (lichenificare) si devine mai inchisa.

Stabilirea diagnosticului

Diagnosticul se stabileste in urma unui consult de specialitate si nu sunt necesare analize de laborator; este obligatoriu ca pacientul sa prezinte leziuni eczematoase si prurit cronic. Elementele care sustin dignosticul sunt debutul la varsta mica (primul an de viata), pielea uscata si istoricul personal sau familial de atopie (astm, rinita, urticarii la pacient sau la parinti). Se poate testa nivelul de IgE din sange, analiza avand rol prognostic (o valoare mare prezice o evolutie indelungata si o forma mai severa).

Pielea cu dermatita atopica are nevoie de ingrijire speciala

simptome_Dermatita_atopica

Nu se vindeca, dar se poate ameliora

Fiind o boala cronica, cu predispozitie genetica, nu exista un tratament unic care sa asigure vindecarea. Majoritatea cazurilor se vor imbunatati odata cu varsta, desi exista si cazuri in care persista dupa adolescenta, chiar si in viata adulta. Pentru leziunile active, de regula tratamentul este strict local si are rolul de a elimina inflamatia. Se bazeaza pe corticoizi (pe perioade limitate si suprafete mici sunt siguri la orice varsta) si pe inhibitorii de calcineurina (tacrolimus si pimecrolimus). Cazurile severe pot necesita tratament medicamentos oral, la adolescenti sau adulti. Expunerea la ultraviolete este benefica in dermatita atopica, avand efect de inhibare a inflamatiei.

Hidratarea pielii, un must

Trebuie depus tot efortul pentru ca pielea sa nu fie uscata, deoarece acest lucru previne aparitia inflamatiei si a episoadelor active cu leziuni eczematoase. Pacientii trebuie sa foloseasca zilnic crema hidratanta, minimum o data pe zi, seara, dupa dus, si produse de igiena special concepute pentru pielea atopica. In cazul bebelusilor, este de preferat ca hainele sa fie clatite de doua ori, fara balsam parfumat. Din cauza riscului alergic, este recomandata evitarea unguentelor din plante (galbenele, pelin etc.).

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.