Revista care te menține sănătos

Psihologie

Depresia: simptome si semne de ingrijorare

15 mai 2024
Share

In viata noastra exista momente mai bune si mai putin bune. Fiecare dintre noi poate fi trist sau poate avea o perioada tulburatoare. Dar daca tristetea si sentimentul de panica sau disperare au pus stapanire pe viata noastra, atunci inseamna ca putem suferi de depresie. Depresia ingreuneaza activitatile zilnice si dorinta de a ne bucura de viata, dar, oricat de lipsit de speranta ne simtim, ne putem face bine.

Intelegerea semnelor, simptomelor, cauzelor si tratamentului depresiei constituie primul pas spre rezolvarea problemei.

 

Ce este depresia?

Tristetea sau modificarile de dispozitie sunt reactii normale ale greutatilor vietii, precum si dezamagirile. Foarte multi oameni folosesc termenul de „depresie” pentru a explica acest tip de sentimente, insa depresia inseamna mult mai mult decat tristete. Unii o descriu ca pe o „traire intr-o gaura neagra”, iar multi dintre acestia nu se simt tristi deloc – pot simti ca nu au o viata a lor, se simt singuri si apatici. Barbatii, in particular, pot fi nervosi, agresivi si de nestapanit.

Oricare ar fi simptomele, depresia este diferita de tristetea normala. Depresia afecteaza abilitatea de a lucra, invata, manca, dormi si capacitatea de a va bucura de viata. Sentimentele de neajutorare, de pierdere a sperantei si de inutilitate sunt foarte intense si nu pot fi combatute nicicum.

 

Suferiti de depresie?

Daca va identificati cu mai multe dintre aceste semne si simptome si ele pur si simplu nu dispar, atunci se pare ca suferiti de o depresie clinica.

  • Nu puteti dormi sau dormiti prea mult;
  • Nu va puteti concentra, iar lucrurile pe care le faceati inainte cu usurinta, acum sunt greu de realizat;
  • Va simtiti neajutorat si fara speranta;
  • Nu va puteti controla gandurile negative, oricat de mult ati incerca;
  • V-ati pierdut apetitul sau mancati prea mult;
  • Sunteti mai iritat sau mai agresiv decat de obicei;
  • Consumati mai mult alcool decat in mod normal;
  • Va ganditi ca viata nu merita traita (cautati imediat ajutor daca simtiti acest lucru).

 

Semnele si simptomele drepresiei

Depresia variaza de la o persoana la alta, dar sunt cateva semne si simptome comune. Este important sa va amintiti ca aceste simptome pot face parte din sentimentele normale ale momentelor grele din viata. Cu cat acestea sunt mai multe si mai intense si cu cat au durata mai mare, cu atat exista sanse mai mari sa suferiti de depresie. Cand aceste semne devin coplesitoare si va afecteaza viata mai mult decat ar fi normal, este timpul sa cautati ajutor de specialitate.

  • Sentimente de neajutorare si pierderea sperantei. Va ganditi ca nimic nu va merge bine si simtiti ca nu puteti face nimic pentru a imbunatati situatia.
  • Pierderea interesului pentru activitatile zilnice. Nu mai exista nici un interes in hobby-urile pe care le aveati, in activitatile sociale sau in activitatea sexuala. V-ati pierdut abilitatea de a simti bucurie si placere.
  • Schimbari ale apetitului sau ale greutatii corporale. O pierdere sau un castig in greutate semnificativ – mai mult de 5% intr-o luna.
  • Modificari ale somnului. Aveti insomnie si, in special, va treziti foarte devreme dimineata sau dormiti prea mult (hipersomnie).
  • Agresivitate sau iritabilitate. Va simtiti agitat, nu va puteti stapani emotiile sau, in cel mai rau caz, sunteti violent. Nivelul dumneavoastra de toleranta este scazut, iar oricine si orice va enerveaza.
  • Pierderea energiei. Va simtiti obosit si epuizat psihic. Va puteti simti tot corpul greu, iar cele mai mici activitati sunt epuizante sau va trebuie mai mult timp pentru a le indeplini.
  • Sentimentul de vina. Va autocriticati excesiv pentru greseli percepute a fi majore.
  • Probleme de concentrare. Aveti greutate in a va focusa pe un lucru, in a lua decizii sau a va aminti diverse lucruri.
  • Dureri inexplicabile. Aveti deseori dureri de cap, de spate, de muschi sau de stomac.

 

Depresia reprezinta un risc major de suicid. Aceasta poate fi perceputa ca fiind singura poarta de scapare. Daca simtiti aceste lucruri, nu ezitati niciun moment sa cereti ajutor specializat. Apelati cu incredere la un psiholog sau psihiatru, la familie si prieteni. Cu timpul, toate aceste probleme vor disparea si va veti simti mult mai bine.

 

Roxana Mateescu

Studenta anul VI

UMF „Carol Davila” Bucuresti

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.