Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

Depresia si deficitul de vitamine si minerale

28 iunie 2017
Share
Depresia si deficitul de vitamine si minerale

Depresia este o afectiune din ce in ce mai prezenta in zilele noastre, iar stresul reprezinta una dintre cauzele majore. Adesea, oamenii ajung la psiholog, chiar la psihiatru pentru a se trata impotriva depresiei si le sunt prescrise antipsihotice care sa ii ajute sa depaseasca aceasta perioada nu tocmai fericita. Ceea ce nu foarte multe persoane stiu este faptul ca un anumit deficit nutritional poate duce la aparitia depresiei.

Tocmai de aceea, este foarte important sa va faceti analizele pentru a descoperi lipsa unor anumite vitamine si minerale din organism. Alimentatia este deosebit de importanta in ceea ce priveste mentinerea unei stari bune de sanatate.

 

Acizii grasi Omega-3

Acizii grasi Omega-3 reduc inflamatia si au un rol-cheie in buna functionare a creierului, controland in special memoria si starea de spirit. Organismul nu poate produce singur acizi grasi Omega-3. Din acest motiv, trebuie sa-l ajutati fie prin intermediul alimentatiei, fie prin administrarea de suplimente alimentare. Acizii grasi Omega-3 se gasesc in unele sortimente de peste, nuci, seminte etc.

 

Vitamina D

Lipsa vitaminei D a fost legata de riscul de depresie, dementa si autism. Nivelul vitaminei D scade in timpul lunilor de iarna, cand expunerea la lumina naturala este redusa, avand in vedere ca razele soarelui ajuta la fixarea vitaminei D in oase. In plus, vitamina D sustine sistemul imunitar.

 

Magneziul si depresia

Stilul de viata poate scadea nivelul de magneziu. Alcoolul, sarea, cafeaua, zaharul, stresul, antibioticele, diureticele, bauturile carbogazoase, toate acestea cresc nivelul de stres. Magneziului i se spune adesea „antidotul stresului”, este cel mai puternic mineral si se gaseste in alge, fasole etc.

 

Complexul de vitamine B

Complexul de B-uri, ce cuprinde – printre altele – vitaminele B6 sau B12, poate oferi beneficii incredibile de sanatate, reduce riscul de accident vascular cerebral, mentine o piele sanatoasa si unghiile la fel de sanatoase. Acest complex de vitamine poate avea un impact si asupra sanatatii mentale. Mai mult de un sfert dintre seniorii care sufera de depresie au un deficit de B12, potrivit unui studiu realizat in anul 2009. Cele mai bune surse de B6 sunt fructele de mare si bananele, iar vitamina B12 se gaseste in oua, lapte, peste, carne de pasare si crustacee, cum ar scoicile, midiile etc.

 

Acidul folic

Persoanele cu un deficit de acid folic raspund in proportie de doar 7% la tratamentul cu antidepresive. Nivelul de acid folic depinde de sex, varsta etc. Acidul folic este intalnit in legumele cu frunze verzi, in citrice etc.

 Depresia si deficitul de vitamine si minerale

Aminoacizii

Aminoacizii ajuta creierul sa functioneze corect. Lipsa aminoacizilor poate determina creierul sa se miste lent, apare senzatia de ceata la nivelul ochilor etc. Sursele bune de aminoacizi includ carnea de vita, ouale, pestele, fasolea, semintele, nucile etc.

Fierul

Deficitul de fier este foarte frecvent la femei. 20% dintre femei, in general, si 50% dintre femeile insarcinate sufera de deficit de fier. Cea mai comuna forma de anemie este cauzata de deficitul de fier, si poarta numele de anemie feripriva. Simptomele sunt asemanatoare cu cele ale depresiei: oboseala, iritabilitate. Sursele bune de fier includ carnea de peste si carnea rosie. Daca vreti sa mariti numarul de globule rosii din sange, consumati ficat.

Atentie la deficitul de zinc!

Zincul activeaza enzimele digestive, astfel incat sa putem descompune hrana, si ajuta la prevenirea alergiilor alimentare. De asemenea, ajuta ADN-ul sa se regenereze si sa produca proteine. In cele din urma, zincul controleaza inflamatia si intareste sistemul imunitar.

 

Iodul si glanda tiroida

Deficitul de iod poate reprezenta o mare problema. Iodul ajuta tiroida sa functioneze asa cum ar trebui. Tiroida poate afecta, mai mult decat v-ati imaginat, starea de spirit, energia, metabolismul, temperatura corpului si performanta creierului. Cand nu functioneaza la parametri optimi, va puteti simti foarte deprimat, printre alte aspecte. Puteti acoperi acest deficit daca veti consuma alge marine uscate, creveti sau cod.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.