Depresia si anxietatea apar din ce in ce mai frecvent in randul persoanelor de toate varstele. Acestea pot fi diagnosticate si tratate la medicul psihiatru/psiholog, insa o mare importanta in controlul acestora este reprezentata de dieta.
Iata care sunt alimentele ce trebuie evitate daca suferiti de anxietate si/sau depresie.
Sucurile din fructe
Fibrele continute de fructe provoaca senzatia de satietate si incetinesc procesul energetic al organismului. Fara aceste fibre, exista riscul sa consumati doar zahar cu apa, ce va poate creste nivelul de energie rapid, dar la fel de rapid il poate incetini. Acest fenomen va poate crea senzatia de foame, ce va poate enerva. Astfel, anxietatea si/sau depresia pot fi accentuate. Consumati fructul intreg, iar daca va este sete, beti apa.
Sucurile carbogazoase si cele dietetice
Acestea contin o cantitate mare de zahar si niciun nutrient. Bauturile carbogazoase au o legatura stransa cu depresia. Inlocuiti-le cu un pahar cu apa, in care adaugati putin suc de fructe. Va va satisface pofta de suc fara a creste nivelul zaharului din sange prea mult.
La fel de nocive sunt si bauturile carbogazoase dietetice, chiar daca nu contin zahar. Acestea pot induce starile depresive, uneori chiar mai mult decat bauturile carbogazoase ce contin zahar. Mai mult, unele dintre acestea contin cofeina, la fel de daunatoare pentru aceste tulburari psihice.
Painea alba
Painea alba este preparata din faina alba intens procesata, ce se transforma rapid dupa consum in zahar la nivelul sangelui. Acest lucru poate determina cresterea nivelului de energie, insa si scaderea brusca a acestuia, ce duce la accentuarea depresiei si/sau a anxietatii. Optati, in schimb, pentru paine integrala.
Dr. Anamaria Ciubara: „Stresul, unul dintre cei mai importanti factori declansatori ai depresiei”
Ketchupul
Ketchupul este tot un sos procesat industrial, chiar daca are la baza rosiile. Acesta contine cantitati mari de zahar. Chiar si varianta „light” este indulcita artificial si este la fel de daunatoare. Faceti acasa ketchup din rosii proaspete, in care puteti adauga mirodenii gust.
Sosurile „light”
Probabil ca evitati deja sosurile grele ce sunt daunatoare sanatatii, insa si cele „light” sunt la fel de nocive. Chiar daca acestea sunt indulcite artificial, substantele folosite, precum aspartamul, pot duce la anxietate si/sau depresie. Verificati intotdeauna eticheta sau faceti propriul sos acasa, din ingrediente naturale.
Cafeaua
Cofeina va poate face nervos si irascibil. De asemenea, va poate intrerupe somnul. Niciuna dintre aceste variante nu imbunatateste depresia si/sau anxietatea, ci le agraveaza. Sevrajul urmat de lipsa cofeinei cantareste, de asemenea, destul de mult atunci cand vine vorba despre anxietate si/sau depresie. Este indicat sa renuntati la cofeina treptat sau sa incepeti sa consumati cafea decofeinizata.
Bauturile energizante
Acestea pot duce la aparitia aritmiilor cardiace, anxietatii si a tulburarilor de somn. Contin o cantitate foarte mare de cofeina, zahar si indulcitori artificiali. Daca va este sete, beti apa. Daca va este pofta de ceva dulce, mancati un fruct.
Combateti starile de anxietate cu plante!
Alcoolul
Chiar si in cantitati mici, alcoolul poate tulbura somnul. Lipsa de somn duce la aparitia anxietatii si/sau a depresiei. Alcoolul poate fi consumat in cantitati foarte mici, precum o bautura pentru femei si doua pentru barbati, daca va ajuta la imbunatatirea starii mentale. Insa, daca urmati deja tratament pentru depresie si/sau anxietate, evitati alcoolul.
Alimentele procesate
Daca obisnuiti sa consumati carne procesata, cartofi prajiti, cereale rafinate, produse de patiserie sau bogate in grasimi saturate, creste riscul sa suferiti de anxietate si/sau depresie. In schimb, adoptati o dieta bogata in fibre, fructe si legume pentru a evita acest lucru.