Revista care te menține sănătos

Psihologie

Depresia postpartum

15 mai 2024
Share

Depresia care apare la femei in cursul primului an dupa nasterea unui copil se numeste depresie perinatala sau postpartum. Perioada primelor zile dupa nastere are o incarcatura emotionala puternica. Cele mai multe femei se confrunta cu o dispozitie schimbatoare, alternand sentimentele de bucurie cu cele de tristete, iritabilitate, dificultati de adaptare la noul statut, teama ca nu vor face fata responsabilitatilor, oboseala, dificultati de concentrare, tulburari de somn.

Aceste stari sunt denumite „baby blues“ si apar la 70-80% dintre femei. Ele se explica prin stresul asociat nasterii, modificarile rapide ale nivelurilor hormonale, adaptarea la responsabilitatile crescute pe care le implica un nou-nascut. Este important ca in aceasta perioada mama sa primeasca sprijin in ingrijirea copilului, in gospodarie, pentru a se odihni suficient si a se hrani corespunzator. De cele mai multe ori, simptomele dispar in cateva zile, maximum doua saptamani. Daca durata acestora depaseste doua saptamani si mama are modificari severe de dispozitie, apetit, motivatie este necesara o evaluare psihiatrica pentru depresia postpartum. Aceasta se intalneste la 10-20% dintre femeile care au nascut.

Simptomele depresiei postpartum

depresie postpartumDepresia postpartum se manifesta prin: dispozitie trista, absenta placerii/interesului, scaderea apetitului cu pierdere semnificativa in greutate, scaderea concentrarii, fatigabilitate, insomnie, sentimente de vinovatie si incapacitate de a ingriji copilul, uneori anxietate si preocupare excesiva in privinta sanatatii copilului. Un semn de gravitate il constituie respingerea copilului, ganduri de a face rau acestuia sau ganduri recurente suicidare. Simptomatologia creeaza probleme importante in relatia mama-copil, dificultati de ingrijire a copilului si poate duce la tulburari in dezvoltarea ulterioara a acestuia.

Din ce cauza apare?

In etiologia depresiei postpartum sunt implicati mai multi factori:

  • Hormonali: nivelurile de estrogen, progesteron si cortizol scad semnificativ in primele 48 de ore dupa nastere la toate femeile. Unele dintre acestea sunt mai sensibile la aceste variatii hormonale si dezvolta simptome depresive;
  • Psiho-sociali: lipsa suportului social, neintelegeri maritale, evenimente recente negative de viata;
  • Vulnerabilitate biologica: femeile cu istoric de depresii anterioare sau cu antecedente de boli psihice in familie au risc mai mare de depresie postpartum.

Mai pot contribui la aparitia acestui tip de depresie:

  • Oboseala, tulburarile de somn, odihna insuficienta de dupa nasterea copilului;
  • Sentimentele de coplesire legate de ingrijirea copilului si cele de indoiala asupra abilitatilor de a fi mama;
  • Stresul legat de schimbarea radicala a profilului activitatii zilnice;
  • Sentimentele de pierdere a identitatii, controlului, a imaginii corporale anterioare si sentimentul femeii ca e mai putin atractiva;
  • Limitarea severa a timpului liber;
  • Dificultatile in timpul unei sarcini anterioare (pierderea sarcinii, probleme la nastere);
  • Anxietatea exagerata in legatura cu copilul sau problemele reale de sanatate ale copilului;
  • Problemele in relatia de cuplu (relatie tensionata, mama singura);
  • Dificultatile financiare, instabilitatea ocupationala, pierderea locului de munca.

 

Tratamentul depresiei postpartum

  • Suportiv: sustinerea emotionala a mamei, informarea privind ingrijirea nou-nascutului si identificarea unor persoane care pot sa o ajute zilnic/periodic, alimentatia sanatoasa, exercitiile fizice adaptate perioadei postpartum, programul de odihna;

  •  Psihoterapie: terapie interpersonala si cognitiv-comportamentala;

  • Medicamentos: antidepresive din categoria inhibitorilor de serotonina. Unele se pot administra la mamele care alapteaza, avand risc scazut de a ajunge in organismul copilului, totusi este mai prudenta intreruperea alaptarii.

Cum prevenim aparitia „baby blues”

Prevenirea depresiei se face in timpul sarcinii, prin informarea cat mai corecta si completa a femeilor despre nastere si dificultatile care pot aparea imediat dupa aceea, cursuri privind ingrijirea nou-nascutului. Femeile care au un risc crescut de depresie postpartum trebuie sa solicite consiliere psihologica in ultimele 2-3 luni inainte de nastere. La femeile cu depresii recurente sau episoade anterioare depresive postpartum se poate lua in considerare initierea tratamentului antidepresiv imediat dupa nastere.

Dr. Carmen Vochescu

Medic specialist psihiatru

Centrul Medical Alfa

Tel 0734.609.929

www.psihiatrie-bucuresti.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.