Depresia nu este doar o stare de dispozitie nefavorabila, ci este o afectiune medicala serioasa ce poate influenta activitatile zilnice. De cele mai multe ori, aceasta este greu de identificat sau tratat. Exista sanse sa realizati ca aveti depresie doar dupa ce prezentati simptomele specifice pentru o perioada mai lunga.
Desi poate aparea si la barbati, in cazul femeilor depresia este mai frecventa, iar simptomele pot fi diferite.
Care sunt simptomele depresiei in cazul femeilor?
Cele mai frecvente simptome cuprind:
- Pierderea interesului fata de hobbyurile sau activitatile care, mai demult, va faceau placere
- Scaderea puterii de concentrare
- Scaderea apetitului
- Scaderea semnificativa in greutate intr-o perioada scurta de timp
- Oboseala excesiva fara un motiv anume
- Aparitia sentimentelor excesive de vinovatie
- Sentimentul de depreciere a sinelui
- Prezenta anxietatii si a iritabilitatii
- Piederea sperantei pentru viitor
- Plansul facil fara un motiv anume
- Tulburarile de somn
- Schimbarile bruste de dispozitie
- Gandurile de suicid
Femeile si barbatii tind sa experimenteze diferite simptome ale depresiei. Unele dintre acestea rezulta din diferentele hormonale dintre barbati si femei. Femeile experimenteaza schimbari hormonale bruste in timpul menstruatiei, sarcinii, nasterii sau la menopauza.
Care sunt cauzele depresiei la femei?
Exista mai multi factori care pot duce la aparitia depresiei in randul femeilor. Pe langa factorii biologici, femeile pot avea depresie si din cauza unor evenimente majore din viata, precum sarcina sau nasterea. Plus:
- Sindromul premenstrual
Se pare ca fluctuatiile hormonale pot influenta nivelul serotoninei (hormonul fericirii) si, astfel, apar schimbarile de dispozitie.
Sindromul premenstrual este temporar, insa simptomele pot varia ca intensitate. Printre acestea, se numara balonarea, durerile de cap, sensibilitatea sanilor, depresia si anxietatea. Cele doua din urma pot fi, uneori, severe.
- Depresia prenatala
Acest tip de depresie apare atunci cand sunteti insarcinata sau chiar imediat dupa ce ati nascut. Depresia care apare dupa nastere se numeste depresie postnatala.
Schimbarile hormonale ce se produc in organism in aceasta perioada pot cauza aparitia anxietatii si a depresiei. Simptomele cuprind tulburarile de somn, gandurile suicidale sau inabilitatea de a avea grija de bebelus.
- Depresia din premenopauza
Acest tip de depresie apare atunci cand se face tranzitia catre menopauza. Apar schimbari hormonale majore inainte de menopauza si puteti experimenta, astfel, simptome ale depresiei.
Pe langa factorii hormonali, la aparitia depresiei din aceasta perioada mai pot contribui si problemele din viata personala, stresul la locul de munca sau evenimentele majore negative (deces, divort etc.).
Hobby-uri care va imbunatatesc sanatatea
Daca aveti aceste simptome, este recomandat sa mergeti la un psiholog pentru a va ajuta sa le tineti sub control. Tratamentul medicamentos sau terapia cognitiv-comportamentala va poate ajuta sa preveniti agravarea simptomelor, chiar sa le ameliorati.
Cum puteti ameliora depresia cu ajutorul sportului
Este indicat sa gasiti activitati care va fac placere si sa petreceti cat mai mult timp in aer liber. Mai mult, puteti face meditatie, yoga, exercitii de respiratie sau alte activitati care va relaxeaza.