Revista care te menține sănătos

Psihologie

Depresia de primavara: ce este si cum o puteti trata

21 mai 2024
Share

Venirea primaverii este asteptata cu sufletul la gura de foarte multe persoane, iar soarele caldut si peisajul care infloreste aduc starea de bine. Din pacate, nu toata lumea se bucura.

Persoanele care sufera de depresie sezoniera sau de tulburari afective sezoniere sunt puse in incurcatura de zilele mai lungi si vremea mai calda. In general, odata cu schimbarea anotimpului, apar modificari la nivelul comportamentului, nivelul de energie sufera modificari, la fel dorinta de a socializa, dar si anumite obiceiuri de somn.

Persoanele diagnosticate cu tulburari afective sezoniere nu pot face fata depresiei fara ajutor. In timp ce depresia de toamna si iarna inregistreaza simptome precum pierderea de energie, cresterea in greutate, depresia de primavara si vara produce simptome precum anxietate, insomnie, lipsa poftei de mancare.

Cauzele depresiei de primavara

Persoanele care se confrunta cu depresia de primavara se simt teribil de rau. Cauza exacta a depresiei sezoniere nu este cunoscuta, dar expertii spun ca de vina ar putea fi un dezechilibru chimic la nivelul creierului, ce poate fi ereditar sau cauzat de anumite evenimente din viata unei persoane. Desi cei care sufera de depresie de iarna au nevoie de mai multa lumina naturala, in cazul depresiei de primavara, respectiv vara, expertii recomanda sa nu petrecem foarte mult timp in mediile calduroase si umede, ci in mediile aerisite, eventual cu aer conditionat etc. Un regim alimentar sanatos si exercitiile fizice pot ajuta in acest sens.

Astenia de primavara si depresia

Astenia de primavara este o problema comuna, iar societatea o trateaza ca pe una dintre problemele asociate cu dezvoltarea noastra ca specie si o introduce in aceeasi categorie cu stresul, epuizarea cronica si caderile nervoase. Mintea umana are un echilibru foarte fragil, bazat pe lucrurile pe care le considera importante, pe prioritati. Ea are capacitatea de a ne ordona cum sa ne simtim, iar cand echilibrul care ne mentine concentrati este cumva perturbat, mintea tinde sa alunece si sa pice in depresie.

Astenia de primavara este o slabiciune cauzata de modificarea temperaturii, lumina excesiva sau presiunea din aer. Pe langa toate aceste simptome, un inamic si mai periculos asteapta sa puna stapanire pe mintea noastra. Depresia aduce cu sine lipsa de tonus muscular, anxietate, instabilitate emotionala si o scadere a increderii in sine. Problema este una foarte comuna, este insotita de stres, iar la unele persoane starea se poate inrautati si poate degenera chiar intr-un posibil atac de cord.

depresia-de-primavara-2Cum tratam depresia de primavara

Depresia de primavara se poate ameliora cu ajutorul exercitiilor fizice facute in aer liber, ce ajuta la formarea tonusului muscular si, de asemenea, produc o stare de spirit buna. Alimentatia are un rol foarte important. Tocmai de aceea, trebuie sa profitati de legumele pe care le ofera primavara si de beneficiile acestora: urzicile, loboda, spanacul sunt foarte bune pentru organism, sunt pline de vitamine si ajuta la detoxifiere. Antidepresivele stimuleaza nivelul de serotonina, iar alaturi de psihoterapie si terapia prin lumina va ajuta sa depasiti aceasta perioada. Chiar daca este primavara, trebuie sa urmati orarul de somn si sa renuntati la consumul de dulciuri, de bauturi carbogazoase si cafea in exces.

Ruxandra Dumitrescu

Surse: Southuniversity.edu; Healthwatchcenter.com; 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.