Rinita alergica reprezinta inflamatia mucoasei nazale si este cauzata de cateva tipuri de alergeni, precum polenul, mucegaiul, acarienii, praful, parul animalelor sau gandacii. Rinita alergica se manifesta in special in cazul persoanelor care prezinta „teren atopic”, constand in sensibilitate crescuta sau susceptibilitate la alergeni. Daca nu va prezentati la medic din timp, pentru a trata corespunzator rinitele, pot aparea complicatii.
Stranutul repetat, principalul simptom
Principalele semne ale rinitei alergice apar dupa doua-trei minute de la expunerea la alergeni si constau in stranut repetat, prurit (mancarime) la nivelul urechilor, al gatului sau al nasului, lacrimarea ochilor. De asemenea, mai pot aparea scurgeri nazale, mancarime la nivelul peretilor interiori ai gatului si tuse cronica.
Sensibilitatea la lumina, congestia nazala – alte semne ale rinitei
Exista insa si semne care se dezvolta intr-un interval mai mare de timp, si anume: nas infundat (congestie nazala), posibil insotit de respiratie greoaie provocata de inflamatia si congestia sinusurilor (cel mai des intalnit la copii), sensibilitate la lumina, iritabilitate, oboseala, stari de somnolenta si miros alterat. Totodata, senzatia de presiune la nivelul urechilor sau deficitul auditiv, disconfortul ori durerea fetei, cearcanele si escoriatiile (julituri) la nivelul nasului sunt alte simptome elocvente ale rinitei alergice.
Potrivit OMS, exista rinite intermitente si persistente
In cazul primei expuneri a organismului atopic la factorul alergen, sistemul imunitar il recunoaste. In consecinta, corpul reactioneaza, producand anticorpi care la urmatoarea expunere ataca. Astfel sunt eliminate histamina si alte substante chimice care cauzeaza simptomele alergiei. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), rinitele alergice se clasifica dupa durata manifestarilor clinice corelata cu cea a expunerii la factorul alergen, in rinite intermitente si rinite persistente.
Vizitele la alergolog si ORL-ist sunt obligatorii
Desi exista pacienti care prefera automedicatia, vizita la medic este esentiala pentru stabilirea unui diagnostic corect in cazul rinitei alergice si instituirea unui algoritm terapeutic eficace. Asadar, medicul de familie ar trebui sa directioneze pacientii cu astfel de simptome catre un specialist alergolog si catre un medic ORL-ist in vederea efectuarii investigatiilor specifice si stabilirea tratamentului de specialitate. Prescris corect si urmat in mod corespunzator, determina ameliorarea simptomelor rinitei pana la disparitia acestora.
Sinuzita si otita, cele mai comune complicatii ale rinitei alergice
Pacientul care nu respecta recomandarile medicale isi asuma riscul aparitiei complicatiilor. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt:
• Sinuzita;
• Otita medie acuta sau cronica;
• Polipii nazali;
• Socul anafilactic. Acesta presupune scaderea brusca a tensiunii sangvine ce determina puls rapid, slabiciune, paloare, confuzie mentala si inconstienta, bolnavul necesitand tratament de urgenta. In caz contrar, se poate ajunge la deces;
• Nu este exclusa nici triada simptomatica, denumita „sindromul Fernand-Widal”, compusa din astm bronsic, polipoza nazala si intoleranta la aspirina.
Identificarea simptomelor de rinita, primul pas in tratament
Daca rinitele alergice nu sunt corect tratate, mai pot aparea stari de somnolenta si predispozitie la unele infectii respiratorii. In consecinta, identificarea timpurie a simptomelor specifice rinitelor alergice si adoptarea unui tratament corespunzator reprezinta piatra de temelie pentru imbunatatirea semnificativa a starii de sanatate.
Daca stiti ca sunteti alergici la polen sau praf, de exemplu, ar fi bine ca, la fiecare inceput de primavara sa consultati medicul alergolog pentru o testare cutanata si, eventual, pentru a va vaccina.
Text: Cristina Ionescu
Consultant: Dr. Catalin Furtuna,
Medic specialist ORL,
Hyperclinica MedLife