Leziunile specifice frigului reprezinta un motiv de ingrijorare in special in cazul persoanelor care petrec mult timp afara sau in cazul celor cu anumite afectiuni. Nu sunt necesare temperaturi extreme pentru a cauza anumite leziuni la nivelul picioarelor.
Expunerea de scurta durata la frig poate cauza iritatii ale pielii, in timp ce expunerile mai intense pot cauza leziuni permanente ale pielii si ale tesuturilor inconjuratoare. Daca ati suferit chiar si o leziune usoara, puteti avea un risc mai mare de aparitie a efectelor frigului. Expunerea indelungata la frig si incaltamintea inadecvata pot cauza probleme ce necesita atentie medicala, ce au consecinte si pe termen lung.
Sfaturi pentru siguranta seniorilor pe timp de iarna
Factori de risc
Exista mai multi factori care pot creste riscul acestor leziuni ale picioarelor, cauzate de expunerea la ger. Acestia includ:
Circulatia deficitara sau leziunile nervilor
Diabetul si bolile cardiovasculare sunt, de cele mai multe ori, asociate cu un flux sangvin redus la nivelul membrelor inferioare. Sindromul Raynaud, ce presupune o sensibilitate exagerata a vaselor de sange la nivelul extremitatilor, poate fi asociat cu expunerea anterioara la frig sau cu anumite boli, precum cele autoimune. Si neuropatia periferica reprezinta un factor de risc, pentru ca leziunile nervilor cauzeaza diminuarea sensibilitatii la nivelul picioarelor.
Alcoolul
Este cel mai frecvent factor de risc asociat cu degeraturile si alte leziuni legate de expunerea la frig. Alcoolul dilata vasele de sange si creste pierderea de caldura din corp.
Imbracamintea si incaltamintea nepotrivite
Caciula, fularul, manusile, bocancii si geaca groasa sunt indispensabile atunci cand este vorba despre expunerea la temperaturi extreme. Atentie! Incaltamintea sau sosetele prea stramte duc la scaderea fluxului sangvin, iar imbracamintea prea larga poate favoriza patrunderea frigului si a vantului, precum si pierderea de caldura.
Fumatul
Efectele nicotinei asupra vaselor de sange altereaza fluxul sangvin. Acest fenomen, impreuna cu expunerea la temperaturi scazute, favorizeaza aparitia degeraturilor si a altor probleme medicale.
Statusul nutritional
Deshidratarea, hipoglicemia (scaderea zaharului din sange), deficitele nutritionale sau un indice de masa corporala scazut pot afecta abilitatea organismului de a regla temperatura.
Transpiratia excesiva si umezeala
Acestea cresc semnificativ pierderea caldurii si, in consecinta, a riscului de aparitie a degeraturilor si a altor leziuni cauzate de frig.
Primul ajutor in caz de degeraturi
Masuri de protectie impotriva frigului
Imbracati-va in straturi, cu haine subtiri suprapuse, acoperite de o jacheta impermeabila. Pentru primul strat de haine optati pentru materiale sintetice sau lana, pentru a tine la distanta transpiratia si pentru a avea o izolare termica mai buna.
Sosetele din bumbac mentin transpiratia pe piele si nu sunt recomandate spre a fi purtate.
Optati pentru incaltaminte impermeabila special conceputa pentru vremea rece. Incaltamintea potrivita se alege purtand sosete groase de iarna, pentru a gasi masura potrivita.
Schimbati-va sosetele daca se uda.