Degenerescenta maculara legata de varsta reprezinta prima cauza de scadere a vederii dupa varsta de 50 de ani in tarile industrializate, iar prevalenta globala este de 8%. Maculaeste o zona a retinei ochilor unde se gasesc celule receptoare pentru ca noi sa putem citi, sa vedem formele, culorile si detaliile fine. La acest nivel sunt percepute detaliile unei imagini, necesare pentru activitati zilnice obisnuite, precum condusul de autovehicule, cititul sau recunoasterea persoanelor.
Boala afecteaza initial un singur ochi, apoi, in timp, il va afecta si pe celalalt, insa nu duce la orbire completa.
Factorii de risc pentru degenerescenta maculara
- Fumatul
- Afectiunile cardiovasculare
- Scoaterea cristalinului prin interventii chirurgicale
- Sexul feminin
- Culoarea irisului – cei de culoare deschisa au un risc mai crescut
- Hipermetropia
- Expunerea la lumina albastra
- Niveluri scazute de vitamine si antioxidanti
- Genetici: genele Apo E, ABCA4,CFH,PLEKHA-1
Care sunt simptomele in degenerescenta maculara legata de varsta?
In stadiile precoce ale bolii, o persoana poate sa nu aiba simptome deloc. Insa, la un examen oftalmologic de rutina, medicul poate observa aparitia sau dezvoltarea acestei boli, prin detectarea unor depuneri mici de culoare galbena la nivelul maculei sau prezenta unor vase de sange anormale.
In timp, se acumuleaza din ce in ce mai multe depuneri, iar sangele nu mai poate transporta normal substantele catre macula retinei, ceea ce duce la deteriorarea vederii. Degenerescenta maculara este, de obicei, un fenomen al procesului natural de imbatranire, insa persoanele prezinta, de cele mai multe ori, simptome diferite. In timp ce unii prezinta simptome minore, altii pot avea: vedere incetosata, o zona inchisa sau goala in zona centrala a vederii sau vederea distorsionata a liniilor drepte.
Investigatii necesare
Se va evalua acuitatea vizuala de departe si de aproape.
- Examenul fundului de ochi cu pupila dilatata – se vor evalua depunerile galbene, se vor cauta semne indirecte de vase de sange noi formate: sangerari, decolorari ale retinei.
- Examinarile complementare – angiografie cu fluoresceina (pune in evidenta vasele noi formate vizibile), angiografie cu verde de indocianina (pune in evidenta vasele de sange noi formate nevizualizabile), tomografie optica.
- Masurarea tensiunii intraoculare.
- Examenul de camp vizual.
- Polarimetria nervului optic.
Care este tratamentul degenerescentei maculare legate de varsta?
La ora actuala, exista un tratament eficient, si anume injectarea intraoculara a unei substante intraoperator. Este o interventie usoara, iar riscurile sunt minime, se face cu anestezie locala si nu necesita internare. Pentru persoanele la care tratamentul nu a fost destul de eficient, iar vederea lor ramane scazuta, exista un dispozitiv de ajutor vizual portabil ce le ajuta sa citeasca, sa se uite la fotografii, sau la cumparaturi sau in alte deplasari.
- Vitaminoterapia – se recomanda suplimentarea cu antioxidanti si vitamine (vitamina E, vitamina C, zinc), Omega-3 si pigmenti maculari (vitamine pentru ochi).
- Autosupravegherea – consta in constientizarea semnelor functionale care impun o consultatie de urgenta (scaderea vederii, pete pe imaginile percepute), precum si folosirea grilei Amslerintre vizitele la oftalmolog.
Cum se efectueaza o autoexaminare cu grila Amsler?
- Fa testul cu fiecare ochi in parte, acoperind celalalt ochi.
- Tine grila in fata ta la aproximativ 35 cm distanta de ochi si priveste fix la bulina din centrul retelei, nu la linii.
- In timp ce privesti fix bulina, toate liniile verticale trebuie sa apara drepte si neintrerupte.
- Daca liniile drepte apar ondulate sau observi ca unele dintre linii lipsesc, noteaza-ti locatia acestora pe grila pentru referintele urmatoare.
Pentru preventie si pentru depistarea precoce a acestei boli, este necesar ca dupa o anumita varsta sa se efectueze controale medicale oftalmologice anuale.
Roxana Mateescu
Studenta anul VI
UMF „Carol Davila” Bucuresti