In general, carenta de vitamine apare ca urmare a unei alimentatii dezechilibrate sau nesanatoase, a unor diete drastice, care priveaza organismul de necesarul vitaminic de care are nevoie. In momentul in care avem un stil de viata sanatos din punct de vedere alimentar, avem un corp sanatos, dar si un status dentar puternic.
Asadar, lipsa unor vitamine din alimentatie poate avea urmari grave asupra danturii si gingiilor. Seniorii si adolescentii sunt categoriile care au de suferit cel mai des din cauza deficitului de vitamine, avand probleme in asimilarea nutrientilor. Modul de viata alert ne impinge, de cele mai multe ori, sa apelam la mancarea de tip fast-food, saraca in vitamine si minerale. Efectele nocive ale unei astfel de alimentatii se pot observa si la nivelul cavitatii orale.
Lipsa vitaminei C poate cauza sensibilitate gingivala
Vitamina C intervine in sintetizarea colagenului in organism. Colagenul este o proteina care face parte din structura osoasa, a cartilajelor, musculaturii si vaselor sangvine. Deficitul acestei vitamine poate provoca sensibilitate gingivala, determinand sangerari usoare. Vitamina C produce accelerari sau intarzieri ale eruptiei dentare in functie de modul de administrare, respectiv in exces sau in deficit, iar mecanismul este legat de rolul pe care vitamina il joaca in formarea matricelor organice.
Vitamina D, afectiunile gingivale si fracturile maxilare
Alaturi de calciu, vitamina D ajuta la mentinerea sanatatii osoase, cu rol important in metabolismul tesutului osos. Vitamina D faciliteaza absorbtia de calciu la nivel intestinal si depozitarea acestuia in oase si dinti.Carenta vitaminei D poate determina afectiuni ale gingiei si, bineinteles, fracturi ale maxilarelor. Cel mai important rol in mineralizarea tesuturilor dentare il are vitamina D. In lipsa ei, se produce rahitismul, caracterizat si prin intarzieri in eruptia dentara, iar la adulti favorizeaza osteoporoza. Un teren rahitic este favorabil anomaliilor dento-maxilare, cum ar fi sindromul cu compresie de maxilar sau ocluzia deschisa.
Carenta de vitamina K poate favoriza aparitia sangerarilor gingivale
Lipsa vitaminei K poate afecta si sanatatea orala. Fiziologic, aceasta vitamina este „fabricata” de bacteriile existente in intestine, intervenind in producerea proteinelor care permit coagularea sangelui. La nivel dentar, persoanele cu deficit de vitamina K pot prezenta sangerari abundente in urma unei extractii sau chiar dupa un detartraj, iar cicatrizarea plagilor dureaza foarte mult.
Vitaminele din grupul B sunt unele dintre cele mai importante in ceea ce priveste sanatatea dentara. Din pacate, deficitul de vitamine din complexul B afecteaza frecvent dentitia. Carenta se manifesta prin senzatia de arsura, in special in zona limbii, si determina afectiuni, precum stomatita aftoasa recurenta sau stomatita angulara.
Beta-carotenul si sanatatea gingiilor
Beta-carotenul (provitamina A) este, de asemenea, importanta pentru sanatatea danturii, mai ales a gingiilor. Prin influenta pe care o exercita asupra structurilor tesutului epitelial, poate produce intarzieri sau accelerari in dezvoltarea si eruptia dentara. Studiile recente indica faptul ca beta-carotenul scade semnificativ riscul de cancer si protejeaza sistemul osos si dantura.
Nevoia de vitamine este diferita de la o persoana la alta, in functie de varsta, sex si stil de viata. Deficitul acestora are ca simptome intepaturi si senzatie de iritare a limbii si a intregii cavitati orale. Specialistii recomanda persoanelor cu sensibilitate dentara sa includa in dieta alimente bogate in vitaminele A, B, C, D si K. Dar la fel de importante sunt: igiena orala corecta si vizita anuala la stomatolog. Doar asa va puteti bucura de o dantura si de un zambet de invidiat.
Dr. Realini Lupsa
Medic stomatolog