Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

Deficitul de vitamina D: consecinte asupra sanatatii

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
6 martie 2022
Share
Deficitul de vitamina D: consecinte asupra sanatatii

Vitamina D este foarte importanta pentru organism, intrucat participa la numeroase functii ale acestuia, precum stimularea absorbtiei calciului, mentinerea nivelului normal de calciu si potasiu, stimularea osoasa si reducerea inflamatiei. Nivelul vitaminei D din corp este stimulat de soare, dar si de alimentatie sau suplimente alimentare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Vitamina D3 2000 UI, de la Naturalis, vitamină esenţială pentru menţinerea sănătăţii oaselor şi dinţilor, dar şi pentru buna funcţionare a sistemului imunitar.

Multe persoane au un deficit de vitamina D, fara ca macar sa stie. Deficitul de vitamina D poate cauza aparitia consecintelor pe termen lung sau pe termen scurt. Iata care sunt consecintele deficitului de vitamina D.

Depresia

Persoanele cu un nivel scazut de vitamina D in sange sunt mai predispuse la depresie. Hipocampul si alte zone din creier ce intervin in reglarea dispozitiei psihice contin receptori pentru vitamina D. In consecinta, nivelul scazut de vitamina D poate afecta abilitatea acestor zone de a functiona normal.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl. Este recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Supravietuirea scazuta la cancer

Persoanele diagnosticate cu cancer si care au un nivel mai mare de vitamina D tind sa traiasca mai mult si sa previna recidiva acestuia. Nivelul crescut de vitamina D functioneaza mai bine in limfoame, cancerul de colon, de san si de prostata.

De ce avem nevoie de vitamina D in sezonul rece

Dementa si boala Alzheimer

Persoanele cu un deficit moderat de vitamina D au un risc mai mare de a dezvolta dementa, iar in cazul celor cu un deficit sever, riscul este aproape triplu. La o varsta mai inaintata, pe langa declinul cognitiv suferit, pielea nu mai este capabila sa transforme razele de soare in vitamina D, iar dieta este mai neglijata din punct de vedere nutritional.

Artrita psoriazica

In cazul artritei psoriazice, sistemul imunitar ataca articulatiile, cauzand durere si inflamatie. Mai mult de jumatate dintre persoanele cu artrita psoriazica au un deficit de vitamina D.

Bolile cardiovasculare

Persoanele cu un deficit de vitamina D au un risc mai mare de a dezvolta boala arteriala coronariana, in comparatie cu cele cu un nivel normal. Vitamina D intareste sistemul imunitar si controleaza inflamatia din corp, factori ce contribuie la scaderea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare.

5 semne ale carentei de vitamina D

Pneumonia

Riscul de a dezvolta pneumonie este mai mare la persoanele cu un nivel mai mic de vitamina D. Deficitul de vitamina D creste sansele de contractare a infectiilor respiratorii si scade abilitatea de aparare a organismului impotriva acestora.

Schizofrenia

Vitamina D joaca un rol important in sanatatea mentala. Din acest motiv, persoanele diagnosticate cu schizofrenie au un nivel mai mic de vitamina D in sange, comparativ cu cele fara afectiuni mentale.

Progresia sclerozei multiple

Nivelul scazut de vitamina D a fost asociat cu un risc mai mare de afectiuni neuromusculare, precum scleroza multipla sau boala Parkinson. Ultimele studii sugereaza ca deficitul de vitamina D accelereaza progresia si severitatea bolii.

Decesul prematur

Persoanele cu un deficit de vitamina D au un risc mai mare de moarte prematura, comparativ cu cele cu un nivel normal. Persoanele cu un nivel mai mic de 30 nanograme/mL au un risc mai mare de deces prematur.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.