Cei mai multi dintre noi stiu ca trebuie sa fie foarte atenti la dieta. Deoarece in ultimele decenii s-a pus tot mai clar in evidenta faptul ca alimentatia poate influenta in mod direct si major sanatatea, am fost de acord, de cele mai multe ori, sa facem schimbari care sa ne ajute sa evitam sau sa amanam aparitia unor afectiuni.
Cea mai intalnita atitudine este aceea de a reduce cantitatea de mancare, deci de energie ingerata, pentru ca este clar ca in ziua de azi nu mai depunem efort fizic, am devenit sedentari si nu mai avem nevoie de atatea calorii cat aveau nevoie parintii sau bunicii nostri.
Alimentatia hipocalorica scade necesarul de vitamine si minerale
Din pacate insa, o alimentatie cu putine calorii poate fi deficitara in micronutrienti, adica in minerale si vitamine, lucru ignorat de multi dintre cei care se hotarasc sa „taie” din aportul zilnic de energie. Intr-adevar, daca o femeie adulta, de exemplu, se hotaraste sa scada energia zilnica ingerata de la 2.000 de calorii (necesarul uzual) la 1.600 sau mai putin, in mod cert nu isi mai satisface necesarul de micronutrienti. Si aceasta cu atat mai mult cu cat o face fara sfatul unui medic de specialitate care sa ii ofere informatiile necesare intocmirii unei diete echilibrate.
Cum poate fi recunoscuta carenta de micronutrienti?
Semnele si simptomele carentelor sunt cel mai frecvent polimorfe, necaracteristice, pentru ca nu mai imbraca forma carentelor grave din vremuri istorice. Aceasta face ca ele sa fie des ignorate sau, si mai rau, diagnosticate in mod gresit ca alte afectiuni al caror tratament poate agrava carenta de baza.
- Vitamina A: apare hemeralopia, numita si „orbul gainilor”, care este vederea deficitara la lumina slaba. Pielea devine aspra, crapata si uscata, secretia lacrimara este redusa si apare senzatia de „nisip in ochi”. Pot fi frecvente diverse infectii, de la piodermite la „raceli” sau infectii urinare;
- Vitamina D: carenta se manifesta dupa mult timp, pentru ca majoritatea vitaminei se produce in piele, sub actiunea razelor solare. Pot fi prezente dureri osoase spontane, mai ales in oasele soldului sau coloana, eventual dupa ortostatism prelungit;
- Vitamina C: carenta se manifesta extrem de precoce, fiind caracterizata de astenie inexplicabila, gingivoragii, initial la periaj dentar, apoi spontane, epistaxis (sangerare nazala) si o rezistenta scazuta la infectii (mai ales virale respiratorii). Ulterior, apar petesii (mici puncte rosiatice) si „piele de gaina”, mai ales pe fetele antero-laterale ale coapselor;
- Vitaminele din complexul B: cea mai intalnita este carenta de vitamina B1, tiamina. Primele manifestari sunt psihologice, agravandu-se treptat. Astfel, daca vitamina e deficitara, devenim nervosi fara motiv, acuzam insomnie sau, din contra, somnolenta, dureri de ceafa, intoleranta la zgomot, o continua stare de neliniste. Functiile cognitive, memoria, gandirea, perceptia devin si ele deficitare. Tarziu pot fi resimtite furnicaturi sau arsuri in varfurile degetelor de la maini sau picioare. In aparenta, am putea pune totul pe seama stresului sau a unei perioade de depresie, insa cauzele sunt strict nutritionale. Lipsa vitaminei B2 (riboflavina) poate duce la crapaturi, fisuri dureroase la comisura labiala. Si buzele se crapa si sangereaza, iar tenul se poate acoperi de cruste seboreice, mai ales in axul fetei. Carenta de B6 poate fi „incurajata” de folosirea anticonceptionalelor orale si se manifesta precoce prin usoare fenomene depresive. Carenta de acid folic poate aparea in dietele cu putine calorii, manifestandu-se prin astenie, somnolenta, scaderea performantelor fizice si intelectuale.
Alimentele de origine vegetala sunt sarace in elemente minerale
De asemenea, elementele minerale pot fi insuficiente in alimentatia hipocalorica. In general, asa-zisele macroelemente, calciul, fosforul, sodiul, potasiul, sulful, clorul si magneziul nu ridica decat exceptional probleme, pentru ca se gasesc in cantitati extrem de mari in alimente. Daca insa alimentatia hipocalorica se insoteste si de o alta modificare de alimentatie, de exemplu, de vegetarianism, biodisponibilitatea acestor macroelemente poate scadea.
Deficitul de minerale se manifesta tardiv
In cazul unei reduceri modeste a caloriilor, fierul poate deveni insuficient, mai ales daca subiectul este o femeie in perioada fertila. Chiar daca anemia specifica apare mai tarziu, se constata relativ rapid o scadere a rezistentei generale a organismului, indeosebi la eforturi fizice. Similar, foarte repede pot deveni deficitare microelementele, elementele minerale necesare in cantitati reduse, dar esentiale pentru corp: cuprul, zincul, iodul, manganul, seleniul, cromul, molibdenul, cobaltul, fluorul. Deficientele sunt greu de caracterizat si se exprima clinic tardiv, fara a fi deloc neglijabile.
Pentru a evita oricare dintre aceste probleme cauzate, din pacate, de modificarea obiceiurilor alimentare, recomandam ca prima masura administrarea unui supliment mineralo-vitaminic persoanelor cu diete hipocalorice.
Dr. Corina-Aurelia Zugravu,
Specialist igiena alimentatiei si nutritie,