Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

Deficitul de magneziu – o carenta ce imbraca multe forme

Dr. Daniela Burlacu, medic primar medicina interna, Centrul Medical Medsana, www.medsana.ro
4 mai 2022
Share
Deficitul de magneziu – o carenta ce imbraca multe forme

Lipsa sau cantitatea insuficenta de magneziu poate da manifestari variate, de la crampe musculare la probleme ce tin de sanatatea mintala sau cardiovasculara. Problemele de sanatate asociate cu deficitul de magneziu includ diabetul zaharat, malabsorbtia, diareea cronica, boala celiaca etc.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena comprimatele efervescente Magneziu Plus Vitamina B6 Naturalis. Contribuie la menţinerea echilibrului psihic, la funcţionarea sistemului nervos şi la reducerea oboselii. Sprijină funcţionarea sistemului imunitar şi ajută la metabolismul energetic normal.

Magneziul este o substanta minerala esentiala pentru functionarea optima a organismului. Jumatate din cantitatea de magneziu din organism se regaseste in scheletul osos, restul in muschi, tesuturi si lichide biologice (saliva, suc gastic, suc pancreatic, bila, limfa etc.). Absorbtia magneziului se face la nivelul jejunului (intestinul subtire), dar intr-o cantitate mica. Restul (60-70%) se elimina prin materii fecale si urina.

Ia parte la peste 300 de reactii

Magneziul este al patrulea in clasamentul celor mai importante minerale din organism, participand, in calitate de cofactor, la peste 300 de reactii enzimatice. Impreuna cu calciul si vitamina D asigura buna functionare a sistemului osos. Impreuna cu calciul si potasiul asigura sanatatea inimii, a sistemelor nervos si muscular. Ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange.

Are rol important in digestie, in secretia de acid clorhidric in stomac si a bilei, precum si la mentinerea unui tranzit intestinal normal. Are rol antioxidant si reduce aparitia aterosclerozei. Inlatura senzatia de oboseala, reduce stresul, anxietatea si, uneori, chiar depresia. Conform unor studii publicate in Journal of Clinical Nutrition, o cantitate suficienta de magneziu poate scadea riscul de cancer colorectal.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Calciu Magneziu Zinc şi Vitamina D Naturalis; un supliment alimentar sub formă de comprimate efervescente, recomandat pentru deficienţele de calciu, magneziu, zinc şi vitamina D.

Simptomele carentei de magneziu

Deficitul de magneziu se depisteaza cu ajutorul analizelor de sange. Simptomatologia este variata, carenta de magneziu ducand la tulburari cardiace, nervoase si musculare.

Cea mai frecventa manifestare este spasmofilia, cand se adauga si deficitul de calciu. Spasmofilia este caracterizata prin crampe musculare, contracturi musculare, parestezii, astenie, tremor, scaderea poftei de mancare.

Alte manifestari ale carentei de magneziu pot fi: palpitatii, tahicardie, dureri precordiale, senzatie de ,,nod in gat”, dispnee, insomnie. Dar si nervozitate, anxietate, depresie, dureri de cap, ameteli, caderea parului, dismenoree.

magneziu, deficitul de magneziu, carenta de magneziu,

Cauze variate

Deficitul de magneziu apare in general din cauza alimentatiei. Magneziul se gaseste in migdale, nuci, alune, seminte crude, fasole, cacao, legume cu frunze verzi (spanac, varza, kale, laptuci), avocado. La fel, pestele gras (somon, macrou, hering, ton), bananele, radacinoasele (pastarnac, patrunjel) si fructele uscate sunt surse bune de magneziu.

Un regim alimentar dezechilibrat, cu exces de zahar si alimente procesate, anorexia, dietele monotone, tulburarile de absorbtie intestinala, diareea, parazitozele intestinale duc la deficit de magneziu in sange. Folosirea in exces a ingrasamintelor chimice si a pesticidelor in agricultura duc, printre altele, si la scaderea continutului de magneziu din alimente.

Alte cauze ale carentei de magneziu sunt alcoolismul, fumatul, colitele (boala Crohn, rectocolita ulcerohemoragica), malabsorbtia, diabetul zaharat, boli ale tiroidei si paratiroidei, boli renale si ale glandelor suprarenale, unele antibiotice, diureticele, sarcina si alaptarea.

Vitamine si minerale care combat anxietatea

Cum tratam corect deficitul de magneziu

Specialistul este cel care stabileste tratamentul corect, in functie de cauzele care au dus la aceasta carenta. In general se administreaza tablete de magneziu asociate cu vitamine din complexul B, care ajuta la o absorbtie mai buna la nivel intestinal, pe o perioada de cel putin sase saptamani, cu verificarea periodica a nivelului magneziului in sange. De asemenea, este necesara si corectarea dietei pentru un aport corespunzator de vitamine si minerale. Acolo unde este cazul, trebuie tratata corect boala de fond.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.