În momentul în care o persoană este neliniştită fără motiv, are probleme cu dantura, îi cade părul sau descoperă pietre la rinichi, nu trebuie să schimbe doar regimul alimentar sau şamponul, ci este necesar să-şi facă un set complet de analize. Este posibil ca organismul să aibă nevoie de calciu, magneziu sau zinc.
Cele trei minerale sunt necesare pentru buna funcţionare a organismului. Manifestările neplăcute apar în momentul în care nivelul a cel puţin unuia dintre acestea scade. Însă aveţi grijă şi nu faceţi excese! Este indicat ca vitaminele şi mineralele să fie administrate la recomandarea specialistului! În caz contrar, pot apărea alte probleme de sănătate. De exemplu, excesul de calciu, mai ales luat în combinaţie cu vitamina D, poate duce la formarea pietrelor la rinichi, întrucât acesta nu se dispune uniform în oase.
Lipsa calciului duce la contracturi musculare
Calciul este un element important în construirea şi menţinerea rezistenţei oaselor şi dinţilor. Ajută la buna funcţionare a muşchilor, având rol în coagularea sângelui. Persoanele care au deficit de calciu prezintă următoarele simptome: senzaţie de amorţeală şi furnicături în membre, contracturi musculare necontrolate (cârcei) sau dereglări ale ciclului menstrual. Dacă nivelul este mult scăzut, pot apărea chiar insomnii, palpitaţii, dureri de cap intense, osteoporoză, tulburări de menopauză şi de dinamică sexuală, atât la femei, cât şi la bărbaţi. De asemenea, persoana respectivă poate prezenta stări de depresie, iar la copii, lipsa calciului se poate manifesta prin rahitism şi tulburări de creştere.
Nivelul scăzut de magneziu, vinovat de atacurile de panică
Magneziul este necesar reglării unor importante funcţii nervoase. Alături de calciu, intervine în activitatea musculară. Contribuie la mărirea rezistenţei organismului la stres şi la transformarea zahărului din sânge în energie. Cum ştiţi că aveţi nevoie de mai mult magneziu? Atunci când prezentaţi crampe musculare, vi se accentuează ticurile, aveţi insomnie, stări anxioase, atacuri de panică, sunteţi irascibili sau deprimaţi. Magneziul poate fi luat din spanac, varză, broccoli, salată, cereale integrale, fasole, soia, banane, migdale sau carne albă, dar şi din suplimentele alimentare.
Deficitul de zinc, responsabil de căderea părului
Valoarea reală a zincului pentru organism este cu mult mai mare decât părerea formată despre el în general, întrucât are acţiune imunostimulatoare. Favorizează procesul de vindecare (răni, arsuri, chiar fracturi) şi se spune că previne adenomul de prostată. Persoanele care au lipsă de zinc pot fi uşor recunoscute: au părul şi unghiile fragile şi subţiri, răcesc repede, au anemie, nu văd bine pe timp de noapte, prezintă dermatite în zona nasului şi a buzelor şi li se reduce percepţia gustativă.
Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul American de Nutriţie Clinică, nivelul scăzut de zinc din sânge creşte riscul de pneumonie. Astfel, zincul poate fi luat din peşte (sardele), fasole, nuci, alune, seminţe de dovleac sau floarea-soarelui, dar şi din suplimentele nutritive.