Sperante noi in lupta cu boala Alzheimer: debutul acestei maladii ar putea fi anticipat printr-un test de sange, disponibil in doi ani, potrivit unor ceretatori britanici. Descoperirea este cu atat mai importanta, cu cat in prezent nimic nu anunta pacientii ca incep sa sufere de Alzheimer, decat atunci cand deja e prea tarziu.
„Alzheimer incepe sa afecteze creierul cu multi ani inainte ca pacientii sa fie diagnosticati cu aceasta boala”, potrivit lui Simon Lovestone, profesor la Kings College din Londra si unul dintre inventatorii testului. Noul test de sange ar trage din timp un semnal de alarma cu privire la debutul acestei boli.
Testul ar fi posibil ca urmare a identificarii de catre cercetatori a 10 proteine din sange prezente la 87% dintre pacientii care dezvolta boala in decurs de un an, conform unei lucrari publicate in revista Alzheimer’s & Dementia.
In cadrul cercetarilor, Lovestone si colegii sai au analizat mostre de sange de la 476 de bolnavi de Alzheimer, de la 220 de persoane cu „usoare tulburari cognitive” si de la 450 de varstnici sanatosi. Ulterior au comparat 26 de proteine asociate anterior cu boala.
Varianta comerciala – in cel putin 2 ani
Cercetatorii incearca in prezent sa imbunatateasca acuratetea testului si, in colaborare cu o companie de biotehnologie, sa dezvolte o versiune comerciala a acestuia in termen de 2-5 ani. Pana acum nu au fost identificate tratamente care pot opri sau inversa evolutia bolii Alzheimer.
Anterior, si cercetatorii americani au sustinut ca au descoperit un test de sange care poate stabili cu acuratete riscul de instalare a bolii Alzheimer. Studiul acestora, publicat in revista Nature Medicine, a concluzionat ca, prin analiza nivelului a zece lipide din sange, se poate prevedea, cu o acuratete de 90%, riscul ca boala sa se instaleze in urmatorii trei ani.
Mircea Doaga
Sursa: DPA