Pentru unii enervant, pentru altii un fapt banal, un ochi care „se zbate” face parte din viata noastra. V-ati intrebat vreodata de ce se intampla acest lucru? Ce se ascunde in spatele acestei miscari spastice?
Ei bine, zvacnirea pleoapei este un spasm cauzat de un nerv in muschiul ochiului. Pleoapele sunt foarte delicate, iar muschii lor sunt sensibili la multe tipuri de stres. De obicei, spasmul trece de la sine, dar daca acest lucru nu se intampla, incercati sa identificati motivul, astfel incat sa va puteti schimba comportamentul. Iata cei mai intalniti sase factori din cauza carora vi se zbate ochiul.
1. De ce se zbate ochiul? De vina poate fi cofeina
O prima cauza pentru care ar putea sa vi se zbata ochiul este consumul de cafea. Bauta in cantitati mari, cafeaua poate provoca cresterea tensiunii arteriale si tahicardie (inima bate mai repede). Proprietatile stimulatoare influenteaza si musculatura, unul dintre muschii afectati putand fi cel al ochiului. Daca aceasta este cauza spasmului, atunci diminuarea consumului de cafea ar trebui sa va scape de problema.
2. De ce se zbate ochiul? Evaluati-va nivelul de stres
Organismul fiecaruia reactioneaza in mod diferit la stres, ticul nervos al ochiului este doar unul dintre ele. Sportul, yoga sau un hobby v-ar putea ajuta sa va relaxati si, deci, sa scapati de spasm.
3. Prea putin somn poate fi unul dintre motivele pentru care vi se zbate ochiul
Muschii pleoapelor sunt unii dintre cei mai sensibili muschi din organism, astfel incat cel mai mic dezechilibru le poate perturba buna functionare. Un astfel de factor este si lipsa somnului sau somnul insuficient.
4. De ce se zbate ochiul? Poate aveti nevoie de ochelari
Daca spasmul ochiului apare dupa ce ati citit o carte sau ati stat mai multe ore in fata calculatorului, atunci aveti nevoie de ochelari. In cazul in care sunteti purtator de ochelari, este indicat sa verificati daca dioptriile mai corespund cu nevoia dumneavoastra actuala.
Examinarea oftalmologica pas cu pas
5. Alergiile si spasmul ochiului
Cand avem o alergie, celulele noastre produc histamina in exces. Nemetabolizata, histamina provoaca organismului multiple reactii, printre care si spasmul ochiului. Anumite picaturi de ochi (cu efect antihistaminic) v-ar putea ajuta in aceasta situatie.
6. Tumora
Desi se intampla rar, este totusi posibil ca senzatia de ochi care se zbate sa fie produsa de o tumora.
De aceea, este recomandat sa va adresati unui medic pentru a determina cauza exacta a spasmului.
In anumite cazuri, singura solutie de a opri zvacnirea pleoapei este o injectie cu botox. Aceasta va „ingheta” nervul si va opri spasmul. Efectul injectiei cu botox este de 3 luni.