O electrocardiograma de efort (EKG) este un test care identifica schimbarile care apar la nivelul inimii in timp ce faceti efort. Uneori, anormalitatile pe electrocardiograma pot fi observate doar in timpul exercitiilor fizice sau doar atunci cand simptomele sunt prezente.
Aceasta se realizeaza in doua moduri: la cicloergometru (pedalare la bicicleta ergometrica) si la covor rulant. Ultimul poate fi utilizat de aproape toti pacientii, inclusiv de catre cei obezi. Durata unui test de efort este de apromativ de 9-15 minute, rareori poate dura mai mult. Se considera ca la atingerea unui prag de 85-90% din nivelul maxim individual calculat, o persoana are o capacitate functionala normala. Daca pana la acest prag nu apar modificari sugestive sau anumite simptome care sa limiteze efortul se exclude, deseori, o boala cardiovasculara.
Testul de efort se opreste la aparitia unor simptome precum durere in piept, vertij (ameteala), dispnee (lipsa de aer) la scaderea sau cresterea semnificativa a tensiunii arteriale sau a frecventei cardiace, la aparitia tulburarilor de ritm cardiac sau a unor modificari EKG sugestive pentru ischemia miocardica.
De ce sa facem un test de efort EKG
Un test de efort EKG este efectuat pentru:
- A gasi cauza unei dureri in piept inexplicabila;
- A gasi cel mai bun tratament pentru persoanele cu angina;
- A vedea cat de bine tolereaza exercitiile fizice persoanele care au avut un infarct miocardic sau o interventie cardiaca la nivelul inimii;
- A gasi cauza simptomelor aparute in timpul activitatilor fizice, precum ameteala, lesin sau palpitatii (batati cardiace rapide, neregulate);
- A investiga prezenta unei blocari sau ingustari a arterelor dupa anumite proceduri medicale (angioplastie), in special daca sunt prezente anumite simptome sugestive (durerea in piept);
- A observa eficacitatea tratamentului pentru angina (dureri in piept) sau pentru palpitatii;
- A va ajuta sa alegeti cel mai bun plan de exercitii fizice daca ati fost sedentar mai multi ani si aveti sanse crescute de boli cardiovasculare.
Electrocardiograma de efort nu este recomandata daca sunteti sanatos si nu aveti simptome de boli cardiovasculare.
Care sunt contraindicatiile testului de efort EKG?
Un test de efort EKG poate fi periculos si nu trebuie realizat in anumite situatii. Iata care sunt acestea:
- Ati avut un infarct miocardic in ultimele 48 de ore;
- Aveti angina instabila (durere in piept ce nu dispare dupa odihna);
- Aveti hipertensiune arteriala care nu este controlata cu medicamente;
- Aveti aritmii cardiace netratate (batai de inima neregulate, amenintatoare de viata);
- Aveti stenoza de valve aortice (ingustarea severa a uneia dintre valvele cardiace);
- Aveti miocardita (infectia muschiului inimii);
- Aveti anemie (scaderea dramatica a celulelor rosii din sange);
- Aveti o boala pulmonara severa.
Indepartati toate bijuteriile de la nivelul gatului, bratelor si incheieturilor inainte de a incepe testul. Purtati pantofi confortabili, cu talpa plata (nu papuci) si haine lejere. Femeile pot purta sutien, insa este contraindicata purtarea imbracamintei stramte (bustiere).
Testul de efort EKG este cea mai accesibila si ieftina metoda de diagnostic neinvaziv a ischemiei cardiace (scaderea fluxului sangvin la nivelul inimii si, prin urmare, a oxigenarii acesteia) induse de efortul fizic si a consecintelor acesteia. Este, de asemenea, o metoda buna de apreciere a capacitatii de efort si a starii de sanatate inainte de a incepe sau a relua o activitate fizica sustinuta.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie