Viata este ciclica, fie ca ne place sau nu, dar are si parti bune din acest punct de vedere. Repetam istorii, povesti, evenimente. Astfel, avem sansa de a ne revansa, de a ne „curata” de regrete si frustrari, ori de a retrai momentele frumoase, cum ar fi sarbatorile.
Sarbatorile, in special cele de iarna, ar trebui privite, dincolo de goana dupa cadouri, ca pe o ocazie de a realiza lucrurile altfel. Reprezinta schimbarea, inceputul si sfarsitul. Sunt un prilej minunat pentru a face planuri, a ne intalni cu cei dragi si a petrece timp de calitate. In vremurile in care traim, suntem mereu pe fuga, incercand sa ne bucuram de plinul din viata noastra sau, din contra, sa umplem golul din viata noastra.
Depresia de sarbatori poate fi generata de problemele financiare
Desi sarbatorile ar trebui sa fie un prilej de bucurie, nu este intotdeauna asa. Cu atat mai mult anul acesta, aflandu-ne in plina criza. Din pacate, pentru cei care pun semnul egal intre sarbatori si bunastarea materiala, conteaza foarte mult. Acest lucru poate fi atat de important, incat devine sursa depresiei. In loc sa aprecieze ce au, ce au realizat, sa fie recunoscatori pentru ceea ce au reusit, se gandesc neincetat la ce ar vrea sa aiba, uitand sa traiasca in prezent, asteptand cu sufletul la gura viitorul, cand vor avea, vor fi, vor putea.
Lipsa partenerului poate genera depresia
O alta categorie care se va confrunta cu depresia de sarbatori sunt persoanele care nu au sau nu mai au un partener de viata. Daca in timpul anului se pot ascunde in spatele serviciului, cartilor, prietenilor reali sau imaginari, in aceasta perioada sentimentul singuratatii se acutizeaza. Cu atat mai mult cu cat multi dintre acestia si-au propus ca noul an sa nu-i prinda singuri de sarbatori. Frustrarea, inutilitatea, intrebarile, tristetea, deznadejdea ii coplesesc in aceasta perioada. De ce? Pentru ca societatea ne invata inca de mici ca doar alaturi de cineva putem fi fericiti, ca fericirea este un accesoriu pe care il putem aplica doar alaturi de un partener.
Majoritate persoanelor in varsta se simt singure si deprimate de sarbatori
Cu siguranta, varstnicii sunt cei mai afectati in aceasta perioada, mai ales cei uitati sau abandonati de copii, cei care, privind in urma, realizeaza cu amaraciune ca dupa atata truda si sacrificiu nu s-au ales cu nimic. De asemenea, in categoria aceasta intra si emigrantii, categorie in continua crestere. Sarbatorile sunt prin excelenta momentul reunirii cu familia si cei dragi. Pentru cei plecati peste granita, imposibilitatea acestui fapt le adanceste sentimentul de singuratate.
Sarbatorile de iarna, ca moment al anului, reprezinta pentru cei mai multi intocmirea bilantului si a planurilor pentru anul urmator. Din acest motiv, pentru unii este prilej de bucurie, iar pentru altii dimpotriva. Multi aleg sa-si sarbatoreasca succesul sau sa-si inece amarul in alcool si multa mancare, uitand sau ignorand semnificatia reala a acestor sarbatori.
Bucurati-va de sanatate!
In schimb, pentru copii, sarbatorile de iarna sunt un prilej de imensa bucurie, indiferent daca primesc sau nu cadoul dorit, indiferent daca asteptarile lor sunt sau nu onorate. Adultii au uitat sa fie copii, au uitat ca doar de ei depinde sa fie fericiti si sa se bucure de viata. Consideram ca un lucru pe care fiecare dintre noi trebuie sa-l aprecieze este sanatatea. Simplul fapt ca suntem sanatosi, avand sansa sa ne bucuram de cei dragi, ar trebui considerat motiv de sarbatoare. Niciodata nu vom avea absolut tot ce ne dorim, pentru ca intotdeauna aspiram la mai mult. Asa este construita natura umana. Astfel, vom ignora prezentul asteptand un viitor mai bun, irosindu-ne viata.
Nu va raportati la cei din jur, ci la propria persoana
Poate ca nu vom reusi sa obtinem tot ce ne dorim sau nu vom realiza ce ne-am propus, dar mai important este sa ne intrebam in raport cu ce sau cu cine. Incercati sa va raportati la propria persoana, nu la ceea ce au altii sau ce isi doresc ei de la dumneavoastra. Raportati-va la asteptarile, la viata, la trecutul sau principiile dumneavoastra! Mereu vor exista oameni mai bogati, mai realizati, mai fericiti, mai bine situati pe scara sociala. Fericirea este o stare interioara care nu tine de bani, lux sau neaparat de persoanele din jur, ci doar de dumneavoastra!
Loredana Ionascu,
Psiholog clinician,