Revista care te menține sănătos

Nutriție

De ce să mâncam ridichi? Beneficii pentru sănătate și imunitate

Oana Zaharia; Surse: verywellhealth.com, webmd.com, healthline.com, bbcgoodfood.com
18 octombrie 2024
Share
De ce să mâncam ridichi? Beneficii pentru sănătate și imunitate

Ridichile sunt adesea trecute cu vederea în favoarea unor superalimente mai cunoscute, dar ele au multe beneficii pentru sănătatea dumneavoastră. Fie că le adăugați ridichi în salate, fie că le murați sau le savurați ca gustare crocantă, ridichile adaugă valoare nutrițională dietei și vă întăresc imunitatea.

Ridichi, profil nutrițional

Ridichile fac parte din familia Brassicaceae, care mai include varza, broccoli și varza kale. Cunoscute pentru gustul piperat și textura crocantă, ridichile sunt disponibile în diferite forme, mărimi și culori, de la obișnuita ridiche roșie la ridichea albă alungită daikon, populară în bucătăria asiatică. Ele sunt bogate în nutrienți și fibre și au un conținut scăzut de calorii. Iată ce conține, aproximativ, o porție de 100 de grame de ridichi:

Calorii: 16 kcal

Carbohidrați: 3,4 grame

Fibre: 1.6 grame

Proteine: 0.7 grame

Grăsimi: 0,1 grame

Vitamina C: 18,6 miligrame (31% din aportul zilnic recomandat)

Potasiu: 233 miligrame (7% din aportul zilnic recomandat)

Calciu: 25 miligrame

Magneziu: 10 miligrame

Folat: 25 micrograme

Ridichi, beneficii pentru sănătate

Iată care sunt principalele beneficii pe care vi le aduc minunatele ridichi:

Sunt bogate în antioxidanți

În ridichi se găsesc foarte mulți antioxidanți, inclusiv vitamina C, flavonoide și antocianine, care sunt responsabile pentru culoarea lor roșie. Antioxidanții sunt compuși care ajută la neutralizarea radicalilor liberi dăunători din organism, care pot deteriora celulele și pot duce la boli cronice precum cancerul și bolile de inimă. Prin încorporarea de ridichi în dieta dumneavoastră, veți reduce stresul oxidativ și inflamația din corp.

Îmbunătățesc sănătatea digestivă

Ridichile sunt bogate în fibre dietetice, care joacă un rol crucial în menținerea sănătății digestive. Fibrele ajută la reglarea mișcărilor intestinale, previn constipația și promovează un microbiom intestinal sănătos. Consumul de alimente bogate în fibre, cum sunt ridichile, susține creșterea nivelului de bacterii benefice în intestin, care sporesc absorbția nutrienților și contribuie la o digestie mai bună. În plus, ridichile conțin apă, care ajută la hidratarea sistemului digestiv.

Susțin pierderea în greutate

E recomandat ca persoanele care doresc să își controleze greutatea să consume ridichi, deoarece acestea sunt sărace în calorii și bogate în fibre. Consumul de ridichi vă conferă o senzație de sațietate după masă fără să fi consumat calorii în exces. Conținutul lor ridicat de apă le face, de asemenea, o gustare hidratantă și răcoritoare care poate reduce pofta de mâncare și poate preveni supraalimentarea.

Promovează sănătatea inimii

Ridichile conțin potasiu, un mineral esențial care ajută la reglarea tensiunii arteriale prin echilibrarea nivelului de sodiu din organism. Hipertensiunea arterială e un factor de risc pentru bolile de inimă, iar creșterea aportului de potasiu prin alimente precum ridichile poate ajuta la scăderea hipertensiunii. Conținutul de fibre din ridichi aduce beneficii sănătății inimii prin faptul că ajută la reducerea nivelului de colesterol, ceea ce poate reduce riscul de ateroscleroză și boli cardiovasculare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Assista Tensiometru de braţ. Dispozitivul permite stocarea automată a datelor de măsurare (inclusiv ora, data, tensiunea arterială şi pulsul) şi poate stoca 99×2 înregistrări.

ridichi beneficii pentru sanatatea inimii, ficatului si imunitate

Detoxifiere și sprijin pentru ficat

Ridichile au fost mult timp folosite în medicina tradițională pentru proprietățile lor de detoxifiere. Ele conțin compuși precum glucozinolați și sulf care susțin funcția hepatică. Ridichile stimulează producția de bilă, care ajută la digestia grăsimilor și ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Proprietăți anticancerigene

Ridichile, ca și alte legume crucifere, conțin compuși bioactivi, cum ar fi glucozinolații, care s-au dovedit a avea efecte anticancerigene. După consum, acești compuși se descompun în izotiocianați, despre care s-a constatat că inhibă creșterea celulelor canceroase și previn formarea tumorilor. Studiile au sugerat că un consum regulat de ridichi și alte legume crucifere poate reduce riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, de colon și de prostată.

Risc scăzut de diabet

Glucozinolații și izotiocianații din ridichi ajută și la gestionarea nivelului de zahăr din sânge. Studiile medicale au arătat că aceștia sunt o sursă de energie pentru organism și scad cantitatea de glucoză pe care o absorb intestinele. În ridichi se găsește și coenzima Q10, un antioxidant despre care cercetătorii au descoperit că ajută la blocarea dezvoltării diabetului la animale.

Proprietăți antifungice

Ridichile conțin proteina antifungică RsAFP2, care blochează creșterea ciupercilor care provoacă afte și infecții vaginale.

Îmbunătățesc aspectul pielii

Vitamina C din ridichi, împreună cu zincul și fosforul aduc multe beneficii tenului: combat uscăciunea pielii, acneea și erupțiile cutanate. Puteți folosi ridichile și extern: includeți ridichi crude zdrobite în măștile naturale pentru ten.

ridichi, vitamina C, beneficii ridichi, cura ridichi, ridichi negre, ridichi rosii,
ridichi, vitamina C, beneficii ridichi, cura ridichi, ridichi negre, ridichi rosii,

Ce beneficii au ridichile pentru imunitate

Unul dintre cele mai semnificative beneficii ale ridichilor pentru sănătate e capacitatea lor de a întări sistemul imunitar:

  • Au un conținut ridicat de vitamina C. Cunoscută pentru funcția de întărire a sistemului imunitar, această vitamină stimulează producția de globule albe, care sunt cruciale pentru apărarea organismului împotriva infecțiilor și a agenților patogeni. De asemenea, acționează ca un antioxidant puternic, protejând celulele imunitare de daunele oxidative cauzate de radicalii liberi. Consumul regulat de ridichi poate ajuta la reducerea severității și duratei răcelilor și gripelor.
  • Susțin apărarea naturală a organismului. În plus față de vitamina C, ridichile sunt bogate în polifenoli și flavonoide, care au proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene. Acești compuși ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor, reduc inflamația și îmbunătățesc reacția sistemului imunitar.
  • Îmbunătățesc sănătatea respiratorie. Aroma picantă naturală a ridichilor poate ajuta la eliminarea mucusului din tractul respirator, ceea ce le face benefice pentru persoanele care suferă de răceli, sinuzite și bronșite. Proprietățile antimicrobiene ale ridichilor ajută, de asemenea, la prevenirea și ameliorarea infecțiilor respiratorii. Consumul de ridichi, fie crude, fie sub formă de suc, poate îmbunătăți sănătatea plămânilor.
  • Ameliorează alergiile sezoniere. Ridichile au proprietăți antihistaminice, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor alergiilor sezoniere, cum ar fi strănutul, mâncărimea și congestia. Antioxidanții și compușii antiinflamatori din ridichi reduc reacția imunitară hiperactivă a organismului la alergeni, scăzând disconfortul cauzat de alergii.

Cum să încorporați ridichi în dieta dumneavoastră

Ridichile sunt incredibil de versatile și pot fi savurate într-o varietate de moduri, astfel încât să profitați de toate aceste beneficii. Iată câteva idei pentru a încorpora mai multe ridichi în dieta dumneavoastră:

  • Salate. Tăiați ridichile subțire și adăugați-le în salate pentru o textură crocantă și un efect răcoritor.
  • Murături. Murarea ridichilor e o modalitate populară de a le conserva și de a adăuga un element picant la mâncăruri precum sendvișuri și wrap-uri.
  • Prăjite. Prăjirea scoate în evidență dulceața naturală a ridichilor și le domolește aroma piperată.
  • Frunze de ridichi. Nu aruncați frunzele, ele conțin poate cea mai mare parte din nutrienți! Frunzele de ridichi sunt comestibile și pot fi adăugate la supe sau în pesto și salate.
  • Suc de ridichi. Adăugați ridichi și frunze de ridichi într-un suc sau smoothie pentru detoxifiere și stimularea imunității.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.