Nu stim cum o fi prin alte tari, dar, in Romania, parfumul portocalelor si gustul dulce al mandarinelor sunt indiscutabil legate de iarna. Chiar si astazi, cand citricele sunt prezente in supermarketuri indiferent de anotimp, avem inca obiceiul de a le asocia cu sarbatorile hibernale.
Motivul e simplu si evident: in sezonul cald, consumam prioritar fructe autohtone. Din familia citricelor, poate doar lamaile sa isi fi croit loc constant pe mesele noastre de-a lungul intregului an. Desigur, obiceiurile se schimba si copiii zilelor noastre pot manca minole, mandarine, portocale, grepfrut si specii mai noi de citrice, de tipul sweetie sau pomelo, oricand doresc. Dar oare exista beneficii in consumul substantial de citrice iarna? Da, chiar daca ele sunt o sursa buna de nutrienti in orice sezon, tocmai iarna isi pot exercita actiunea cu un randament crescut.
Vitamina C, prezenta in cantitati impresionante in toate citricele
In perioada rece, organismul nostru are de luptat cu diversi agresori externi. Cel mai important este chiar frigul, deoarece temperaturile scazute au variate efecte negative, printre care reducerea imunitatii. Combinata cu pasajul intens de virusuri si bacterii cu tropism preponderent respirator, diminuarea imunitatii favorizeaza bolile de aparat respirator. De la simple rinite, bronsite pana la gripa, iarna e perioada in care toate aceste probleme „infloresc”. Aici poate interveni nutrientul esential al citricelor: vitamina C.
Prezenta in cantitati diferite, dar intotdeauna ridicate (70 mg/100 g in portocale, 79 in grepfrut si 35 in mandarine), vitamina C din citrice este un factor central de aparare antiinfectioasa, care ajuta in mod particular in lupta impotriva bacteriilor si virusurilor respiratorii. S-a observat ca vitamina C (acidul ascorbic) se gaseste in globulele albe in cantitati de cateva zeci de ori mai mari decat in sange. Ceea ce dovedeste o data in plus implicarea ei in imunitate.
Portocalele contin o multitudine de substante antioxidante
Recomandarea specialistilor este sa luati nutrientii atat de necesari organismului in primul rand din alimentatie. Desigur, suplimentele alimentare sunt bine-venite pentru corectarea unui status nutritional inadecvat. Dar cel mai bine este sa se consume alimentul. El nu aduce doar o vitamina izolata, ci un ansamblu de nutrienti care isi sprijina reciproc actiunile, potentandu-le. Studii nenumarate efectuate in acest domeniu au confirmat-o.
O portocala nu aduce numai vitamina C, ci si o matrice intreaga de substante fitochimice antioxidante (flavone si carotenoizi, dintre care betacriptoxantina protejeaza in mod particular plamanii), vitamine din complexul B, inclusiv B1, folati, acid pantotenic (favorizeaza eliberarea de energie din surse alimentare diverse, crescand astfel capacitatea organismului de adaptare, chiar in conditii deosebite de solicitare climatica), vitamina A (sub forma de beta-caroten, factor esential pentru pastrarea troficitatii aparatului respirator, deci pentru apararea antiinfectioasa pe timp de iarna), calciu, cupru, potasiu.
Vitamine si minerale care scurteaza durata racelii
Sfatul specialistului
Toti acesti nutrienti pot fi obtinuti si din alte alimente, dar aportul, iarna, este diminuat din cauza ofertei sarace de legume si fructe proaspete. Astfel, puteti apela la suplimente. In consecinta, citricele sunt recomandate iarna pentru multiplele lor efecte sanogenetice. Ceea ce nu inseamna, evident, ca nu trebuie sa le mancati si in restul anului! Nu uitati: daca sunteti fumator, necesarul de vitamina C este si mai mare, deci nu mancati doar o portocala, ci mai multe!