Termenul de infectie recurenta sau recidivanta a tractului urinar, cunoscuta si sub numele de infectie urinara cronica, este folosit in prezenta a cel putin doua episoade de infectie in doua luni de zile sau trei infectii pe parcursul unui an. Adesea, noua infectie este cauzata de alte bacterii decat infectia anterioara.
Infectiile urinare repetitive, recidivante, sunt intalnite cu precadere la femei, desi nici barbatii nu sunt ocoliti de aceasta afectiune.
Datele statistice arata ca aproape 20% dintre femeile care au o infectie urinara vor prezenta o alta infectie urinara in viitor; 30% dintre femeile care au avut doua infectii urinare vor avea o alta recidiva, 80% dintre femeile care au suferit mai mult de doua infectii urinare vor dezvolta recidive ale acestei boli.
Factorii care duc la recidiva infectiilor urinare sunt diferiti la femei si barbati
Infectiile urinare recidivante sunt determinate de obicei de bacterii diferite. Diabetul zaharat este un puternic factor predispozant. Factorii implicati in aparitia infectiilor urinare recidivante sunt oarecum diferiti la barbati si femei:
- La femei, sunt reprezentati de uretrita si vaginita atrofica (dupa menopauza), anomaliile tractului urinar (refluxul vezico-ureteral, obstructia tractului urinar prin calculi sau tumori, anomalii anatomice), de golirea insuficienta a vezicii urinare, constipatia cronica, anumite metode contraceptive ca diafragmele, prezervativele cu spermicid, antecedentele de interventii chirurgicale pe tractul urinar, igiena deficitara;
- La barbati, factorii favorizanti pentru infectiile urinare sunt reprezentati de golirea incompleta a vezicii urinare, din cauza unui adenom de prostata, de inflamatiile prostatei (prostatite), anomaliile anatomice ale tractului urinar, stricturile uretrale, interventiile chirurgicale pe tractul urinar, imunitatea scazuta. In plus, consumul insuficient de lichide, incontinenta materiilor fecale, imobilizarea la pat, sondele urinare cresc foarte mult riscul unei persoane de a face o infectie urinara cronica.
Care este tratamentul in cazul infectiilor urinare recidivante?
Optiunile de tratament pentru infectiile de tract urinar recurente sunt:
- Doze mici de antibiotice, timp de 6 luni sau mai mult. Daca sunt administrate seara inainte de culcare, medicamentul ramane mai mult in vezica urinara si poate fi mai eficient;
- Doza unica de antibiotic administrata dupa actul sexual;
- Cura scurta de antibiotice (1-2 zile) in cazul aparitiei simptomelor;
- Consumul zilnic al unei cantitati suficiente de apa, inclusiv suc de afine;
- Urinarea inainte si dupa actul sexual pentru a facilita eliminarea bacteriilor care se pot instala in uretra;
- Urinarea fara intarziere de fiecare data cand exista senzatia de vezica plina;
- Evitarea spray-urilor intime deodorante, ce pot irita uretra. Totodata, se recomanda dusul si nu baile lungi;
- Tratarea eficienta a constipatiei cronice.
Infectia de tract urinar se poate identifica la domiciliu printr-un simplu test
Pacientii cu infectii urinare cronice au posibilitatea de a folosi teste simple pentru identificarea infectiei, la domiciliu, asa-numitele dipstick-uri, adica mici benzi care, introduse in urina, isi schimba culoarea in prezenta infectiei. Aceste teste pot detecta nitritii din urina infectata si au o sensibilitate la diagnostic de aproximativ 90%, mai ales daca se foloseste prima urina emisa dimineata.
Rezerva online si ridica din cea mai apropiata farmacie Catena suplimentul alimentar UroSuport FORTE.