Revista care te menține sănătos

Psihologie

De ce plang copiii la baie?

15 mai 2024
Share

Pentru ca fiecare bebelus este unic, intelegerea motivelor pentru care acesta plange este importanta si il poate ajuta pe parinte sa inteleaga motivele si sa identifice ce l-ar reconforta pe bebelus.

Motivele pentru care plang bebelusii atunci cand li se face baie pot sa fie foarte diferite: fie contactul cu apa (de obicei sau doar in unele momente), fie nu e un moment potrivit pentru ei sa faca baie pentru ca au o nevoie presanta (le e foame, somn sau sunt obositi), fie sunt intrerupti brusc dintr-o alta activitate, fara sa fie pregatiti inainte. Uneori se intampla ceva inconfortabil pentru ei in relatia cu cel/cea care il imbaiaza (de exemplu, atentia mamei nu e indreptata catre bebelus, ci catre actiunile de imbaiere), alteori bebelusul are o suferinta fizica si orice solicitare, inclusiv baita, poate sa fie stresanta.

Vorbiti cu copilul

Exista momente in care este suficient si, intotdeauna foarte important, ca mama sa vorbeasca cu bebelusul. Sa-i spuna, cu un ton calm, ce urmeaza sa se intample, descriindu-i in cuvinte foarte simple pasii baitei. Astfel, ea devine ceva previzibil si daca la inceput e o necunoscuta, cu timpul poate deveni o rutina foarte placuta, un spatiu pentru explorare si joaca, pentru a fi impreuna. Mai tarziu, copilul va invata sa-si cunoasca propriul corp si sa se simta confortabil sa faca asta, iar parintele il poate sprijini acordandu-i timp, atentie si cuvinte de incurajare inca din primele zile de viata.

Un spor de liniste pentru micutul tau

Sunt multe lucruri care il pot ajuta pe bebelus sa se simta confortabil in timpul baitei: uneori il ajuta daca e tinut de manuta de altcineva, sau daca i se canta, sau daca exista momente de joaca si de pauza. Conteaza si ceea ce se intampla dupa baita, cum interactioneaza parintele cu copilul (de exemplu, daca isi ia timp sa-i faca masaj, sa-l alinte, sa se joace cu el etc. sau, dimpotriva, daca il imbraca cu gesturi grabite, cu minimum de contact vizual si/sau tactil).

Fiti relaxati!

Foarte importante sunt asteptarile si reactiile parintilor in legatura cu comportamentul bebelusului in timpul baitei. Un parinte tensionat, care suporta foarte greu posibilitatea ca bebelusul sa planga si, in acelasi timp, se asteapta la momente dificile, va reusi sa-i transmita si copilului o parte din preocuparea sa, nu neaparat verbal, ci prin gesturile sale tensionate, prin concentrarea asupra actiunilor si nu asupra relatiei, asupra contactului cu copilul.

Text: Psiholog Adina Tita
Clinica de Psihiatrie, Psihoterapie si Dezvoltare Personala PsyMotion
www.psymotion.ro
Tel: 0721802748

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.