Revista care te menține sănătos

Psihologie

De ce ne temem sa mergem la psiholog?

Psihoterapeut Viorel Nedelcu, Centrul Medical Bellanima
20 septembrie 2021
Share
De ce ne temem sa mergem la psiholog?

In fata suferintei psihice, oamenii reactioneaza foarte diferit, comparativ cu o suferinta de natura somatica. Si asta, in mod special, pentru a evita unele etichetari din partea semenilor, dar si din convingerea ca isi pot rezolva singuri problemele, avand credinta ca nu sunt atat de slabi pe cat ar sugera suferinta lor.

Cele mai frecvente prejudecati ce tin la distanta potentialii pacienti de servicii psihologice tin de teama ca acest lucru ar fi semn de slabiciune in ochii celorlalti, dar si in proprii ochi. Consecinta este ca multi oameni aleg sa isi ascunda suferinta, neimpartasind-o cu cineva, preferand sa caute „alternativa” de tip ajuta-te singur. Aflati cele mai frecvente motive pentru care oamenii refuza psihoterapia din randurile de mai jos.

Lipsa increderii in acest tip de demers

A apela la servicii de psihoterapie este un demers relativ nou in cultura noastra. Ca atare, cunoasterea si beneficiile lui sunt relativ putin cunoscute. Un astfel de demers nu este atat de palpabil si atat de concret. In consecinta, nu se poate ridica la nivelul unor schimbari spectaculoase intr-un timp foarte scurt, cum poate si-ar dori unii dintre beneficiari.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Costurile mari – psihoterapia este scumpa

Psihoterapia implica costuri de timp si de bani. Dar psihoterapia s-a dezvoltat mult in Romania in ultimii ani, iar diversitatea scolilor de psihoterapie este suficient de generoasa incat sa permita gasirea unui terapeut potrivit pentru cele mai multe asteptari, atat de timp, cat si de bani.

secundara_mersul_la_psiholog_inainte de Dificultatea de a gasi terapeutul potrivit

Dificultatea de a gasi terapeutul potrivit

Cine mi s-ar potrivi este o intrebare justa. Gasirea terapeutului potrivit este, poate, factorul cel mai important pentru succesul tratamentului si pentru asigurarea unei schimbari durabile. De multe ori, personalitatea terapeutului este mai importanta decat tipul de terapie.

Cum sa ai o minte puternica

Doar cei nebuni merg la psihoterapie

Decizia de a merge la psiholog este o decizie matura emotional. Nebunia este doar o eticheta fara acoperire stiintifica. Oameni cu cele mai variate probleme merg la psihoterapeut. Un astfel de stigmat poate fi depasit discutand cu cineva care a trecut printr-o terapie, pentru a intelege cate ceva despre beneficiile demersului.

Rezistenta la schimbare

Teama de schimbare ne poate tine departe de un demers terapeutic. A incepe atunci cand este nevoie de o terapie si a te lasa purtat de aceasta experienta poate fi inceputul unui proces de schimbare ale caror beneficii sunt mai presus de rezistentele inerente.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.