Iarna poate fi un obstacol in calea curelor de slabire sau a celor de mentinere a greutatii, si nu doar in timpul sarbatorilor. Vremea rece si neplacuta va poate intrerupe rutina exercitiilor fizice, poate creste apetitul pentru alimente zaharoase sau carbohidrati.
De asemenea, poate influenta dispozitia, ce poate avea drept consecinta mancatul excesiv. Desi acesti factori variaza de la persoana la persoana, unul sau mai multi dintre ei ne pot afecta la un moment dat. Folosirea alimentelor, din cand in cand, ca pe o recompensa sau pentru a sarbatori un eveniment nu este neaparat un lucru rau. Insa atunci cand mancatul este prima actiune in starile de suparare, stres, oboseala, plictiseala, intram intr-un cerc vicios nesanatos in care problema sau sentimentele nu-si vor gasi niciodata solutia. Iata de ce ne ingrasam in sezonul rece.
Mancam excesiv
In timpul sarbatorilor, mancam mai mult decat de obicei si, de cele mai multe ori, nu este vorba de alimente sanatoase sau cu putine calorii. Sarmalele, salata boeuf si friptura de porc sunt doar cateva dintre exemplele de alimente hipercalorice pe care le consumam pe timp de iarna. Insa planul alimentar nu se termina aici. Chiar si dupa sarbatori, continuam sa consumam multe dintre aceste alimente grase si pline de calorii, precum si dulciuri sau bauturi acidulate. Toate acestea duc, intr-un final, la acumularea kilogramelor in plus. Incercati sa consumati aceste alimente in portii mici, la ore fixe.
Modificam retetele mancarurilor
Daca in anotimpul cald tindem sa gatim acasa o friptura la gratar si sa o asezonam cu o salata, in sezonul rece tindem sa adaugam calorii mancarii. Friptura la gratar este inlocuita cu carnea prajita, salata, cu cartofii prajiti sau cu pilaful, iar desertul alcatuit din fructe este inlocuit cu prajiturile. Toate aceste modificari duc la acumularea kilogramelor, in special in sezonul rece.
Suntem sedentari
Frigul nu ne mai motiveaza sa facem miscare. Daca vremea calda ne scotea din casa fie la o plimbare, fie la piscina, vremea rece si dorinta de a ajunge cat mai repede acasa sa bem un ceai cald sau sa stam sub patura ne indeamna sa fim sedentari. Intr-adevar, atunci cand este iarna, nu ne mai face placere sa ne plimbam prin parc sau sa jucam diverse jocuri in aer liber, dar putem sa mergem la sala de gimnastica, macar pentru o jumatate de ora. Alte optiuni sunt reprezentate de practicarea dansului sau a altor sporturi placute in interior. De asemenea, va puteti procura un aparat de gimnastica (bicicleta medicinala, bicicleta eliptica, stepper) pentru a putea face putina miscare chiar la domiciliu.
Avem simptomele unei depresii
Tulburarea afectiva sezoniera este un tip de depresie ce ne afecteaza cu precadere iarna. Aceasta determina persoanele afectate sa manance mai mult atunci cand este frig si intunecat. Mancarea poate ridica moralul, cel putin pe moment, deoarece are acelasi impact asupra creierului precum anumite medicamente.
Unele persoane se folosesc de anumite alimente pentru a se simti mai bine. Ele tind sa consume alimente hipercalorice (dulciuri, alimente tip fast-food) pentru mai mult confort si pentru a ameliora simptomele acestui tip de depresie. Este recomandat sa evitati cat de mult puteti dulciurile si mancarea tip fast-food. Daca nu puteti renunta la ele, incercati sa reduceti consumul acestora. In acest caz, trebuie sa consultati un medic caruia sa-i expuneti simptomele pe care le aveti, inclusiv gandurile si emotiile. Acesta va poate ajuta sa treceti cu bine peste sezonul rece, fara a acumula kilograme in plus.
Daca mancati 1.000-1.200 calorii zilnic si faceti sport o ora pe zi, puteti pierde 3-5 kilograme in prima saptamana sau mai mult, in functie de greutate. Cu cat cantariti mai mult, cu atat slabiti mai repede.