V-ati intrebat vreodata de ce in anumite perioade va doriti mai des sa mancati ciocolata sau alte dulciuri preferate? Intrebarea este valabila si in cazul alimentelor sarate. Ei bine, atat pofta de dulce, cat si pofta de sarat pot avea explicatii medicale. Iata care sunt acestea.
Atunci cand vine vorba despre pofte, de obicei, este vorba de ceva dulce sau de ceva sarat. Uneori, poate sa va fie pofta de ambele. Unul dintre motivele pentru care va este pofta de ceva dulce este legat de nivelul serotoninei (hormonul fericirii). Zaharul, precum si unii cabohidrati simpli, semnaleaza organismului sa secrete serotonina, ce creste buna-dispozitie.
Pofta de dulce
Insa, poftele pot avea legatura si cu unele carente legate de o nutritie deficitara, iar consumul regulat de zaharuri produce schimbari neurochimice care duc la aparitia poftei de acest tip de alimente. Este posibil sa va fie pofta de dulce daca nu consumati suficienti carbohidrati pentru a satisface nevoile energetice ale organismului. Puteti preveni acest tip de pofte prin mese regulate si gustari chiar daca nu va este foame. Este indicat sa consumati carbohidrati complecsi, precum cereale integrale, proteine si grasimi la fiecare masa.
„Poftiti” la stres
Mai mult, stresul poate, de asemenea, sa determine aparitia poftei de dulce. Nivelul crescut de stres stimuleaza secretia de cortizol, un hormon care creste apetitul, mai ales pentru zahar si grasimi. Carbohidratii pot creste secretia unor substante la nivelul creierului ce va pot induce senzatia de bine. Din acest motiv, cele mai multe persoane simt nevoia de a consuma dulciuri in perioadele de singuratate sau de tristete.
Poftele alimentare – strategii pentru a le combate
Cu sarea-n bucate sau chiar in bauturi
Sarea poate actiona in mod asemanator. Aceasta poate da dependenta, chiar in acelasi mod in care se intampla cu fumatul sau cu drogurile. Pofta de sarat apare mai ales atunci cand sunteti deshidratat sau daca pierdeti mult sodiu prin transpiratie excesiva, diaree sau varsaturi.
O pofta cronica de sarat poate indica o functionare deficitara a glandelor suprarenale, dar poate aparea si in timpul sarcinii. Daca trebuie sa va rehidratati, optati pentru unele bauturi sportive care combina lichidele cu sodiu sau alcatuiti-va propria bautura din sare dizolvata in apa clocotita, amestecata cu suc de fructe.
Gustari sarate
Va puteti ameliora pofta de sarat prin consumul de biscuiti sau sticksuri din faina integrala. Daca nu sunteti deshidratat, incercati sa ignorati aceasta pofta. In mod normal, poftele dureaza intre 8 si 14 minute, iar daca treceti de aceasta perioada, nu veti mai simti acea dorinta.
Poftele apar in special in perioadele suprasolicitante, iar cele mai multe persoane simt nevoia de a consuma alimente procesate. Insa, acestea sunt daunatoare sanatatii, in special din cauza cresterii tensiunii arteriale si a greutatii corporale, ce poate duce la obezitate.
Ce trebuie sa contina eticheta produselor alimentare
Sfatul specialistului
Incercati sa pastrati intotdeauna un echilibru intre consumul de carbohidrati cu proteine sau grasimi si cititi cu atentie etichetele, unde poate fi indicat nivelul de zahar si sare. Pofta de dulce sau de sarat ce persista poate proveni din nevoi emotionale, fizice sau chiar medicale. Unele pofte sunt greu de controlat si pot avea consecinte destul de grave pe termen lung, precum cresterea in greutate sau tulburarile nutritionale. Este recomandat sa cautati si sa identificati cauza care sta la baza acestor pofte, indiferent daca sunt de ordin emotional sau medical.