Durerea de spate, indiferent de localizarea exacta (lombara, toracica sau cervicala), este una dintre problemele cele mai frecvente cu care se confrunta majoritatea populatiei.
De cele mai multe ori, durerea de spate se mai numeste popular „boala anilor suiti in spate”, fiind comuna la persoanele trecute de prima tinerete. Chiar si asa, din ce in ce mai multe studii au demonstrat ca procesul degenerativ poate aparea si la varste tinere (sub 40 de ani). Limitarea miscarilor coloanei, durerea de cap, amortelile si furnicaturile la nivelul mainilor si senzatia neplacuta de intepenire sunt doar cateva dintre simptomele care insotesc durerea de spate. Pe langa varstnici, afectati sunt si tinerii care lucreaza mult la birou si stau cu orele pe scaun in pozitii vicioase. O parte din cei care se plang de dureri de spate intra in categoria sedentarilor si a celor cu toleranta scazuta la efort.
Antrenorul, mai mult decat necesar
Din ce in ce mai multi tineri aleg sa mearga la sala pentru a face sport. Din pacate, putini dintre acestia incep activitatea fizica sub atenta indrumare a unui antrenor sau dupa o incalzire corecta. Daca se incepe cu efectuarea unor exercitii dificile sau cu ridicarea de greutati mult peste posibilitatea individuala, atunci nu vor intarzia sa se manifeste durerile de spate persistente. Cu alte cuvinte, sportul este sanatos, dar recomandarea noastra este de a evita sporturile care presupun ridicarea de greutati. In urma acestora, pot aparea tasari vertebrale si, implicit, prin compresie nervoasa, durerea de spate.
Incalzirea pre-antrenament tine durerea de spate la distanta
Multi dintre cei plini de zel se aventureaza in lumea salilor de sport sau a celorlalte sporturi cu increderea ca, din prima zi, muta muntii din loc. Ei bine, musculatura neantrenata in prealabil si neobisnuita cu un anumit grad de efort se va resimti in mod serios in momentul in care se trece de la starea de efort fizic minim la cea de efort sustinut.
Bine-cunoscuta febra musculara este exemplul cel mai clar in acest sens. Problema apare insa in momentul in care musculatura paravertebrala este supusa unui efort intens fara incalzire. In acest context, se dezvolta contracturile musculare serioase care provoaca dureri extrem de severe si rebele la tratament. In aceste situatii, masajul realizat de un kinetoterapeut priceput poate fi un remediu excelent. De asemenea, masajul ajuta la relaxarea musculaturii paravertebrale, lucru ce concura la diminuarea durerilor de spate.
Sfatul specialistului
In concluzie, recomandarea noastra este ca niciun antrenament sa nu inceapa fara o incalzire de 10-15 minute, cu cresterea gradata a intensitatii efortului fizic. Incercati, pe cat posibil, sa practicati o activitate fizica regulata care sa puna in miscare toti muschii, inclusiv pe cei paravertebrali, fara a suprasolicita insa coloana vertebrala – lucru care poate aparea in cazul ridicarii de greutati. Astfel, inotul, joggingul, tenisul, chiar si gimnastica medicala sunt activitati menite sa va ajute sa scapati, in timp, de durerea de spate. Mare atentie! Durerile de spate pot fi si simptomul unor afectiuni. De aceea, este necesara prezentarea la medic daca acestea nu se amelioreaza. Tratamentele vor fi, evident, diferite, in functie de cauza.
Insa, indiferent de aceasta, sfaturile mentionate merita urmate. Un alt mod de a tine durerile de spate la distanta este si mentinerea unui nivel optim de calciu in organism. Pe masura ce inaintam in varsta, este destul de dificil sa pastram masa osoasa, fapt ce poate duce la aparitia unor conditii precum osteoporozasau osteopenia.
Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva