Revista care te menține sănătos

Stomatologie

De ce evitam sa mergem la stomatolog

8 martie 2013
Share

Foarte multi oameni sunt constienti ca vizitele la stomatolog sunt absolut necesare pentru sanatatea dentara, insa atunci cand se apropie ziua vizitei, sunt cuprinsi de o stare de anxietate. Poate fi vorba de o experienta mai putin placuta petrecuta in trecut sau de teama de a nu primi vesti tocmai bune in legatura cu dantura.

Este adevarat, oamenii se tem sa mearga la dentist si invoca diferite motive, desi stiu cat de important este acest lucru pentru un zambet frumos si dinti sanatosi.

Si nu numai aparitia unor probleme punctuale ar trebui sa ne impinga sa mergem la dentist, ci si faptul ca vizitele periodice sunt foarte importante pentru ca ne ajuta sa prevenim o serie de probleme suparatoare.

Anxietatea

 

Ne temem sa mergem la dentist, suntem anxiosi de cum pasim in cabinetul medicului, insa exista cateva lucruri pe care le putem face si care pot minimiza aceasta stare. Este foarte important sa vorbiti cu medicul dumneavoastra despre aceasta frica pe care o resimtiti si sa-l rugati, de ce nu, sa va puna sa ascultati o muzica foarte placuta in timp ce stati pe scaun, pentru a mai diminua frica. Comunicarea este cea care ne ajuta de obicei sa trecem peste astfel de praguri. In plus, oamenii nu se tem neaparat de faptul ca trebuie sa isi curete dantura, ci le este frica sa nu cumva sa primeasca vesti proaste in legatura cu posibilele probleme pe care le-ar putea avea.

Durerea

 

Cand auzim cuvantul „dentist”, il asociem imediat cu durerea. Instrumentele folosite de catre stomatologi sunt cel mai adesea infricosatoare, iar bazaitul provocat de freza, de exemplu, ne face pur si simplu sa ni se zburleasca pielea. Din fericire, acest domeniu a evoluat atat de mult, incat nu este neaparat nevoie de utilizarea unor astfel de instrumente, caci dispune si de tehnologia pe baza de laser, lipsita de zgomot. Amintirile vechilor vizite la stomatolog pot reprezenta un prag care pur si simplu nu mai poate fi depasit. De obicei, experientele din copilarie sunt cele mai traumatizante. Puteti cere ajutorul unui specialist sau totusi mai incercati o data.

Lipsa timpului

 

Uneori, oamenii au foarte multe activitati de indeplinit zilnic si, pur si simplu, nu doresc sa faca acest efort de a merge la dentist sau li se pare prea putin important. Odata ce sarim peste o vizita la dentist, o vom face cu siguranta si a doua, si a treia oara. Tocmai de aceea stomatologii incearca din rasputeri sa traga un semnal de alarma, sa-i faca pe oameni sa inteleaga ca programarile la cabinetul dentistului au tocmai acest scop, de a preveni eventualele probleme cu dantura.

Sentimentul de rusine

 

Nimanui nu ii place sa fie chestionat cu privire la sanatatea dentara, mai ales ca foarte multe persoane, desi nu poate parea real, nu se spala pe dinti cat ar trebui si nu folosesc ata dentara. Un medic specialist stie, desigur, sa recunoasca aceste aspecte, iar aici intervine sentimentul de rusine, de vinovatie. Disconfortul la care poate fi supus pacientul il poate face sa se gandeasca de doua ori si sa refuze astfel controlul stomatologului.

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.