Revista care te menține sănătos

Oncologie

De ce bărbații au risc de cancer mai mare decât femeile?

Adelina Mariş; sursa: verywell.com
19 noiembrie 2022
Share
De ce bărbații au risc de cancer mai mare decât femeile?

Potrivit unor cercetări, bărbații prezintă un risc mai mare de a dezvolta majoritatea tipurilor de cancer, chiar și atunci când sunt luați în considerare factorii legați de stilul de viață și alegerile comportamentale, precum fumatul și consumul de alcool. Cel mai crescut risc de cancer la bărbați, în comparație cu femeile, este în cancerul esofagian, unde bărbații au un risc de 10,8 ori mai mare.

Aceste descoperiri recente înseamnă că există și alți factori, cum ar fi hormonii, genetica sau imunologia, implicați fie în riscul crescut al bărbaților de a dezvolta cancer, fie în riscul scăzut al femeilor.

Ratele de incidență ale celor mai multe tipuri de cancer sunt mai mari la bărbați decât la femei. Dar această diferență este, de cele mai multe ori, atribuită factorilor stilului de viață.

Acum, un studiu observațional pe termen lung arată că, chiar și după ce sunt luați în considerare factori precum fumatul și consumul de alcool, ratele sunt încă mai mari la bărbați decât la femei.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar, datorită combinaţiei de vitamina D, vitamina C şi zinc, care acţionează sinergic.

cancer, risc de cancer, cancer bărbați,

Cât de mult mai probabil sunt cazurile de cancer la bărbații?

Cercetătorii americani de la Institutul Național al Cancerului, din cadrul National Institutes of Health-AARP, au analizat, între 1995 și 2011, datele privind incidența cancerului pentru 21 de tipuri diferite de cancer atât cazuri în rândul bărbaților, cât și femeilor.

Oamenii de știință au analizat tipurile de cancer ale tiroidei; vezicii biliare; rectului; rinichilor;, cardiei gastrice – zona stomacului care mărginește esofagul; tractului biliar; anusului; colonului; rinichilor; dar și plămânilor, pielii; ficatului; orofaringelui; laringelui; vezicii urinare; stomacului; cap și gât; gură; pancreas și esofag.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio MaxiTonic; care contribuie la revigorarea şi tonifierea organismului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Conţine o combinaţie unică de 24 de ingredient active.

Dintre cei 171.274 de bărbați și 122.826 de femei, cu vârste cuprinse între 50 și 71 de ani, persoane înscrise în studiu, un total de 17.951 de noi cazuri de cancer au apărut la bărbați și 8.742 la femei.

Autorii studiului au reușit să cuantifice cât de mai mare a fost incidența câtorva tipuri de cancer specific în cazul bărbaților:

  • adenocarcinom esofagian: de 10,8 ori mai mare la bărbați;
  • cancer laringian: de 3,5 ori mai mare la bărbați;
  • cancerul de cardie (partea superioară a stomacului): de 3,5 ori mai mare la bărbați;
  • cancer de vezică urinară: de 3,3 ori mai mare la bărbați;
  • ratele de cancer de ficat, tract biliar, piele, colon, rect și plămâni au fost, de asemenea, mai mari la bărbați.

Dintre organele studiate, doar tiroida și vezica biliară au prezentat rate mai mari de cancer în rândul femeilor.

Tratamentul cancerului la bărbați, efecte secundare sexuale

Simptome pe care bărbații nu le pot ignora

Motivele pentru care bărbații sunt mai susceptibili de a dezvolta cancer sunt, în mare parte, inexplicabile, au remarcat cercetătorii. Factori precum mecanismele biologice legate de diferențele de sex pot juca un rol, la fel ca și diferențele imunologice și genetice.

Nivelurile mai scăzute de estrogen și progesteron la bărbați, ceea ce poate reduce riscul unor cancere, ar putea face o diferență. Totodată, nivelurile mai ridicate de testosteron, care promovează creșterea celulelor, poate însemna ceva.

Cercetătorii au subliniat și impactul cromozomilor X și Y.

„Cromozomul X conține mai multe gene supresoare de tumori. Deoarece au doi cromozomi X, femeile pot avea niveluri de expresie mai mari ale acestor gene decât bărbații, care au doar unul.”, a explicat medicul Sarah Jackson, autorul principal al studiului și cercetător în cadrul Diviziei de Epidemiologie și Genetică a Cancerului de la Institutul Național al Cancerului.

Chiar și dimensiunea corpului contează, a mai adăugat specialistul.

„Înălțimea a fost asociată cu un risc crescut de apariție a câtorva tipuri de cancer. Acest lucru se poate datora faptului că oamenii mai înalți au mai multe celule decât oamenii mai scunzi sau s-ar putea ca înălțimea să fie un marker pentru nivelul hormonului de creștere.”, a mai subliniat Jackson.

„Fiecare ființă umană dezvoltă zilnic mutații care pot duce la cancer; Corpul are modalități de a ucide aceste celule canceroase sau de a opri creșterea lor.”, a explicat medicul Otis Brawley, profesor de oncologie la Johns Hopkins University School of Medicine – SUA.

„Cu cât aveți mai multe celule, cu atât mai multe celule vor fi în mutație, cu șansa de aberație în fiecare zi. Persoanele mai mari, în special cele care sunt supraponderale sau prediabetice, au mai multă insulină circulantă. Insulina poate promova creșterea vaselor de sânge de care o tumoare are nevoie pentru a se dezvolta.”, a mai adăugat Brawley.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.