Vitamina D este cunoscuta in primul rand pentru contributia extrem de importanta in cadrul metabolismului fosfocalcic. Pe langa acest lucru, indeplineste numeroase alte functii ce participa la mentinerea sanatatii organismului. Astfel, studiile in domeniu arata ca ne protejeaza si impotriva infectiilor, anumitor tipuri de cancer, chiar si de diabetul zaharat.
In urma cu aproximativ 50 de ani, vitamina D era, in general, prescrisa pentru a trata rahitismul. In prezent, aceasta tulburare este pe cale de disparitie, pentru ca cei mici o iau preventiv inca de la nastere. Abia mai tarziu, in perioada adulta, se pune problema daca avem suficienta vitamina D in organism. Tot mai multe studii sugereaza ca beneficiile acestei vitamine sunt multiple. Functia sa de baza este de a facilita absorbtia calciului, mineralizarea oaselor si dintilor. Pentru ca sinteza sa la nivel cutanat scade cu varsta, medicii recomanda sa se administreze suplimente cu vitamina D, mai ales in cazul doamnelor, odata cu apropierea menopauzei.
Vitamina D si cancerul
Efectul antiproliferativ al vitaminei D a fost demonstrat in laborator. Observatii de acest gen sunt publicate cu regularitate:
- De doua ori mai putine cazuri de cancer la san in cadrul unui grup de 1700 de femei carora li s-a administrat mai multa vitamina D (50 nanograme/ml).
- Mai putine cazuri de cancer in Florida (zona mai insorita) decat in Montana sau in statul New York.
- Scaderea mortalitatii in cancerul de colon la persoanele la care s-au inregistrat niveluri mai ridicate de vitamina D.
In aceste conditii, Societatea Canadiana de Cancer recomanda ca adultii sa suplimenteze necesarul de vitamina D mai ales in sezonul rece. Acest gest poate ajuta la reducerea riscului de cancer de prostata, de san si de colon.
Vitamina D si infectiile
Alte studii cerceteaza actiunea imunomodulatoare, in scopul prevenirii diabetului si bolilor inflamatorii intestinale. Oamenii de stiinta germani si austrieci au aratat ca un nivel scazut de vitamina D ar putea creste riscul de atac de cord. Daca toate aceste efecte benefice mai au nevoie de o confirmare, tendinta este, in America de Nord, de a prescrie doze mai mari decat in trecut. La noi nu este cazul inca, dar nu uitati ca este iarna, iar nivelul de vitamina D scade. Uneori, este necesar sa ajutam organismul pentru a lupta contra infectiilor, prin urmare, si contra racelii si gripei.
Vitamina D si efectul antioxidant
Stimularea imunitatii si protejarea organismului impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi sunt alte doua efecte ale vitaminei D. Fumatul, diverse modalitati de preparare a alimentelor (prajitul, afumatul) si radiatiile pot produce radicali liberi care actioneaza la nivel celular. Rezultatul poate fi lezarea celulelor si aparitia diferitelor forme de cancer. Nivelurile de vitamina D in sange trebuie sa fie de cel putin 30 de nanograme/ml. Atentie! Suplimentarea cu vitamina D trebuie prescrisa de catre medic, fiind contraindicata in caz de pietre la rinichi, hiperparatiroidism etc.
Corina Ionescu
Sursa: topsante.com