Râsul regulat v-ar putea reduce riscul de boli de inimă și chiar prelungi durata vieții. Cercetătorii japonezi de la Yamagata University vin cu date impresionante pentru a susține veselia niponilor și nu numai. Specialiștii au publicat în Journal of Epidemiology un studiu care a atras atenția autorităților. Drept urmare, cetățenilor din provincia nordică Yamagata li s-a ordonat prin lege să râdă zilnic cu scopul de a-și menține sau poate chiar îmbunătăți sănătatea.
Râsul, reglementat prin lege
Legea care susține râsul a fost adoptată ca urmare a concluziilor unei cercetări desfășurate la universitatea locală. La studiul veseliei au luat parte 17.152 de participanți în vârstă de cel mult 40 de ani. Specialiștii au urmări subiecții pe parcursul mai multor ani și au descoperit că frecvența râsului ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare și crește longevitatea.
Râsul, susținut de oamenii de știință
Beneficiile râsului sunt deja bine cunoscute decât toată lumea. Dintr-un studiu publicat în 2016, în Preventive Medicine, aflăm de la cercetătorii americani că senorii care râd adesea cu prietenii și familia prezintă mai puține riscuri să se confrunte cu probleme de sănătate decât cei care nu se înveselesc în familie.
Dintr-un alt sudiu publicat recent în Nursing & Health Sciences aflăm că râsul ar suprima nivelul de cortizol și ar reduce anxietatea prin scăderea nivelului de adrenalină.
Anul trecut, la European Society of Cardiology Congress, niște cercetători brazilieni au prezentat rezultatele unei cercetări surprinzătoare. Experții au sugerat că pacienții care se luptă cu boala coronariană și care urmăresc constant spectacole de comedie ar putea avea beneficii considerabile asupra inimii și a sistemului circulator, comparativ cu cei care urmăresc documentare.
Un medicament gratuit
“Râsul nu doar că e de ajutor la sănătatea inimii, ci și întărește sistemul imunitar și îmbunățește starea de bine”, explică Robin Dunbar, profesor de psihologie la University of Oxford.
În urma studiilor sale asupra efectelor râsului, specialistul a constatat că atunci când râdem, mișcările cutiei toracice declanșează eliberarea de endorfine, substanțele care ne ajută să gestionăm durerea.
Nu doar acțiunea fizică de a râde are un impact atât de puternic asupra organismului, ci și capacitatea râsului de a crea conexiune cu cei din jur.
Râsul salvează căsnicia?
Râsul v-ar putea ajuta să aveți o căsnicie fericită. Profesorul Robert Levenson de la UC Berkeley a invitat la dialog cupluri căsătorite. Acesta a conectat subiecții la un poligraf și le-a pus întrebări delicate, precum cu ce te irită partenerul tău? Specialistul a descoperit că cuplurile care gestionează stresul și situațiile dificile prin glume și râs, nu numai că depășesc mai repede conflictul, dar se simt fizic mai bine decât cei care nu fac acest lucru. Expertul a mai constatat că partenerii care se bucură de niveluri ridicate de satisfacție în relația lor râd mai mult împreună decât cei nemulțumiți de relație.
Râsul cel mai bun e cel împărtășit cu un prieten
Profesorul Dunbar sugerează că producțiile de tip slapstick (specie cinematografică în care actorii se comportă într-un mod amuzant) sunt de mare ajutor în a stârni hohote. Totodată, expertul a constatat că, de fapt, râdem mai mult și mai bine atunci când avem un partener de conversație, indiferent dacă e fizic lângă noi sau prin videoconferință sau apel telefonic.
foto: shutterstock.com