Vitamina D este o vitamină cu rol foarte important în organismul uman. Ea are efecte benefice pentru majoritatea sistemelor din corp: osos, pulmonar, nervos, imunitar şi cardiovascular.
Vitamina D (denumită şi „calciferol”) este o vitamină liposolubilă, care este prezentă în mod natural în câteva alimente şi disponibilă în suplimente alimentare. În plus, ea este sintetizată la nivelul pielii noastre sub acţiunea razelor solare (ultraviolete UVB).
Forma vitaminei D pe care noi o obţinem după expunerea la soare, dar şi din alimente şi din suplimente este inertă (inactivă) din punct de vedere biologic, ea trebuie să fie „activată” sau hidroxilată. Cele două procese de hidroxilare necesare pentru ca organismul uman să poată utiliza vitamina D au loc în ficat şi ulterior în rinichi.
„Cât soare” ne trebuie pentru un nivel suficient de vitamina D?
Majoritatea oamenilor pot produce suficientă vitamina D, dacă stau cu pielea expusă la soare, timp de 15-30 de minute, de la începutul primăverii până la sfârşitul lunii septembrie, în special între orele de prânz.
Există câţiva factori care influenţează câtă vitamina D este sintetizată la nivelul pielii, şi anume suprafaţa pielii expusă la razele solare şi culoarea pielii. Melanina blochează razele UVB, la fel şi hainele. Oamenii cu piele închisă la culoare, cum sunt cei de origine africană sau caraibiană vor trebui să petreaca mai mult timp expuşi la soare pentru a produce aceeaşi cantitate de vitamina în comparaţie cu oamenii cu pielea deschisă la culoare.
Alti factori care influenţează sinteza vitaminei D în piele sunt reprezentaţi de anotimp şi de latitudine. Aşadar, în cazul României, poziţionarea geografică în zona paralelei 45 şi limitarea posibilităţii de expunere la radiaţiile UV în sezonul rece determină creşterea prevalenţei deficitului de vitamina D de la aproximativ 40% vara la 70% iarna, conform ministerului sănătăţii.
Surse alimentare de vitamina D
Puţine alimente conţin în mod natural vitamina D. Cea mai bună sursă este carnea de peşte gras (somon, hering, macrou). În cantităţi mici se găseşte şi în gălbenuşul de ou, laptele de vacă şi carnea de porc sau de vită (în special ficatul).
Când şi cum suplimentăm?
Conform ultimelor ghiduri din ţara noastră, la persoanele adulte care nu sunt la risc pentru deficit se recomandă suplimentarea cu 600-1.000 UI vitamina D în sezonul rece. Nu este necesară dozarea vitaminei D serice.
Menţionăm că suplimentarea cu vitamina D este obligatorie la copii până la 18 luni (între 400 şi 800 UI/zi), iar după această vârstă se recomandă, în sezonul rece, suplimentarea cu 500 UI/zi.
În cazul persoanelor la risc de deficit de vitamina D, printre care amintim persoanele cu malabsorbţie sau boli inflamatorii intestinale, insuficienţă renală sau hepatică, osteoporoză, persoanele care urmează tratament cronic cu corticosteroizi sau în cazul femeilor după instalarea menopauzei, se recomandă dozarea vitaminei D şi suplimentarea în funcţie de valoarea serică, astfel încât nivelul să se menţină peste 30-50 ng/ml.
Astfel, la persoanele între 65 şi 75 de ani, suplimentarea se face cu 800-2.000 UI/zi, iar la persoanele peste 75 de ani cu 2.000-4.000 UI/zi.