La 30 de ani, Daiana Roșu este căsătorită și are o fetiță în vârstă de 3 ani. Înainte să devină mamă, a fost sales manager la o companie de IT. Acum, se recomandă drept mamă, coach, antreprenor, expert comunicare, arhitect în programe de dezvoltare personală și soluții parenting. Totodată, are grijă și de mediu, preocupându-se în paralel cu toate celelalte de energie verde. Pe scurt, ea iubește să aducă „plus valoare” în viața ei și a celor din jur, cum o recunoaște chiar ea.
Însă cum reușește să jongleze cu activitățile ce se ivesc zi de zi? Recunoaște că uneori excelează, alteori că toate ajung să fie adevărate provocări. Acceptă că perfecțiunea este o utopie, a învățat să facă tot în ritmul și felul propriu. Planifică ce poate fi planificat, cere ajutor când simte că nu mai poate și face tot ce știe să facă mai bine, o mărturisește chiar Daiana.
Pe Daiana Roșu o știm acum cu toții de la emisiunea Mâncare pe care, difuzată de luni până vineri, de la ora 16.00, pe PRO TV. Pe lângă ce s-a văzut la TV, ce a însemnat această experiență pentru tine?
Nu-mi place să gătesc, însă mi-am dorit să particip la această emisiune tocmai pentru a ieși din zona de confort. Faptul că lucrez cu oamenii și discutăm mult despre ieșitul din rutinele zilnice, m-a determinat să spun „da” atunci când am primit invitația. A fost o experiență în care eu am încercat să pun accent pe ideea de a arunca mai puțină mâncare, de a recicla.
Din emisiune am aflat că ești consilier în parenting. Cum a fost decizia de a te întoarce la 180 de grade și să alegi această profesie, având în vedere că ai lucrat în trecut într-un cu totul alt domeniu?
Sunt o mamă informată căreia îi place să studieze, să ajute și să fie ajutată. Ceea ce fac eu în online este o pasiune care a venit experimentând rolul de mamă pe care viața mi l-a adus în dar. Întoarcerea la 180 de grade a însemnat, de fapt, să împart din ceea ce eu am învățat și am experimentat în perioada maternității cu oamenii, pe internet. A venit pur și simplu, firesc, natural. Încă sunt director pe vânzarea și implementrea centralelor fotovoltaice, adică energie verde. Deocamdată simt să merg cu cele 2 în paralel.
Cum arată o zi din viața unui „parenting coach”? Mai exact, cum decurge o ședință cu părinții ce apelează la tine?
În prima parte a zilei, îmi manageriez proiectele pe partea de energie verde și, în partea a doua a zilei, aloc timp pentru o singură sesiune de consultanță. Cochetez cu ideea de calitate, nu cantitate. Consultanța pe zona de parenting poate fi online, 1 la 1, dar am și un program experiențial în care pot merge acasă să analizez situația și să găsim soluții la nivelul întregii familii. Coaching-ul pe care eu l-am studiat nu este exclusiv pe zona de „parenting”, drept pentru care, lucrez și cu oamenii care au nevoie să fie ascultați, în general, privind planurile și obiectivele pe care le au; vor soluții la provocările pe care le întânesc sau au nevoie să facă anumite schimbări. Finalul de zi sau weekendurile, timpul liber, mai exact, îl petrecem pe biciclete, în natură, cu prietenii, la un film, călătorind sau citind ceva fain.
Ce sfaturi ai pentru proaspeții părinți?
Să fie buni cu copiii lor și să înțeleagă că viața de părinte vine cu foarte multe schimbări, care sunt pe cât de înălțătoare, pe atât de copleșitoare, pe alocuri. Responsabilitatea pentru o nouă viață este mare, este frumoasă și grea. Eu asociez rolul de mamă cu un curs de dezvoltare personală pe viață, la care este nevoie să lucrăm permanent cu noi, adulții și abia apoi cu cei mici.
Ce vrei să le spui părinților ce vor să apeleze la consilier în parenting, dar le este teamă sau rușine?
Este clar că teama și rușinea fac parte din noi toți. Ele sunt doar părți din interiorul nostru care au nevoie să fie ascultate și temperate cu înțelegere, acceptare și multă iubire. Iar viața acelei familii perfecte de pe internet nu este reală și că este nevoie să ieșim din acest miraj al idealului, învățând să trăim cu tot ceea ce vine la pachet cu rolul de părinte.
Ce metode, pe care le-ai studiat și învățat, aplici în relația cu fiica ta?
Ea îmi este mai mult ghid decât copil. Cu ajutorul ei am învățat ce este empatia și, în primul rând, iubirea. Eu n-am iubit până la ea decât condiționat. Alături de ea învăț să mai tai din așteptări, să evit să mai pun etichete și să mai judec oamenii sau modul lor de a face lucrurile când o fac diferit de cum aș face-o eu.
Privind tehnicile de parenting propriu-zise, am câteva repere. Urmez o rețetă de bază. Aceea a respectului celor trei nevoie umane, atât a copiilor, cât și a adulților: conectarea, competența și luarea deciziilor. Pun limite rare, dar ferme. Însă îi dau, de câte ori am ocazia, posibilitatea să aleagă. Îmi cer scuze dacă o dau în bară și o iau de la capăt cu mențiunea că, atât pentru ea, cât și pentru mine, greșeala este o oportunitate de învățare.
Gaspar Gyorgy: „A expune copilul zilnic la critică înseamnă a-l otravi încetul cu incetul”
Care sunt secretele pe care un părinte trebuie să le știe pentru o relație bună și sănătoasă cu copiii?
Secretul este că nu există secrete. Avem totul la îndemână, în noi. Putem accesa fiecare, acolo, în interior, compasiunea, iubirea, înțelegerea față de noi și față de micii eroi. Dacă plecăm la drum cu ideea de a le prezenta lumea cât mai detașat de credințe care ar putea să îi limiteze și dacă înțelegem că ei, copiii noștri și copiii lumii, au, la rândul lor, destinul lor, putem să ne relaxăm puțin. Și chiar dacă ne mai ia valul agitației, este în regulă. Ea vine să ne spună că-i momentul să facem unele schimbări. Este de lucrat la partea asta de relații, în general, dar important este să ne setăm intenția în direcția potrivită, înainte de toate.
Ce înseamnă pentru tine un stil de viață sănătos?
Pentru mine, înseamnă să trag linie la final de zi și să mă simt mulțumită sau cel puțin împăcată cu mine. Da, urmez, pe cât de des am posibilitatea, sfaturile specialiștilor cu privire la diverse rutine ca: mâncat cât mai sănătos; mișcare; relații de calitate; însă îmi dau voie să accept și perioadele în care nu totul merge ca la carte.
Rămânând la capitolul sănătate, ce faci pentru întărirea imunității tale și a copilului tău?
În primul rând, petrecem timp împreună. Mâncăm multe fructe din grădina bunicilor; stăm cât de mult putem în natură; facem mișcare și ne înconjurăm de oameni faini. Imunitatea se întărește adoptând obiceiuri sănătoase atât pentru fizicul nostru, cât și pentru psihic.
Cum gestionezi situațiile mai complicate pentru a nu ajunge să suferi de stres cronic?
Au fost perioade în care am fugit de stres, am fost cât pe ce să vreau să-mi fac o casă în pădure. Astăzi, învăț să trăiesc cu el. Și da, factorii de stres pot fi ocoliți adesea. Însă atât timp cât suntem ființe sociale, vom avea mereu de integrat și acceptat că exteriorul nu este în aliniere 100% cu tot ceea ce noi suntem sau am vrea să găsim în afara noastră. Așadar, privesc situațiile care mă declanșează, le spun „da” și văd dacă eu am ceva de corectat la „ochelarii” prin care privesc.
De cele mai multe ori, doar schimbarea filtrului pe care îl avem poate schimba perspectiva. Dacă stresul persistă, de cele mai multe ori, este nevoie să facem altceva, să modificăm direcția sau să ieșim din situația cu pricina. Un oarecare stres există în viața fiecăruia. Deci ideal ar fi să rămânem pe un fond acut și nu unul cronic.