Revista care te menține sănătos

Știați că?

Dacă aveţi deficit de fier nu puteţi dona sânge

Dr. Mariana Păduraru, medic primar medicină generală
13 decembrie 2019
Share
Exclusiv online
Dacă aveţi deficit de fier nu puteţi dona sânge

Vi s-a întâmplat vreodată să nu puteţi dona sânge pentru că aveaţi nivelul de fier scăzut? De asemenea, denumit şi hemoglobină scăzută, aproximativ 10% dintre donatori sunt amânați din acest motiv.

Atunci când un donator este amânat, asta înseamnă că nu poate să doneze sânge în acea zi. Probabil că v-aţi întrebat de ce se întâmplă acest lucru și dacă puteţi face ceva în acest sens. Următoarele informații vor arunca un pic de lumină asupra acestui subiect.

Ce este fierul și ce are de-a face cu donarea de sânge?

Fierul este un mineral care se găsește în alimentele pe care le consumăm, care apoi se combină cu anumite proteine ​​pentru a deveni hemoglobină, proteină ce se găseşte în globulele roșii. Celulele roșii din sânge sunt importante, deoarece transportă oxigen din plămâni către alte părți ale corpului. Când organismul are un nivel scăzut de fier și hemoglobină, acest lucru înseamnă în esență că nu aveți suficiente globule roșii în corp pentru a dona sânge.

Nivelurile scăzute de fier vă pot face să vă simțiți obosiți, iar nivelurile extrem de scăzute de fier pot cauza daune organelor. Există mai multe motive pentru care avem nivelul de fier scăzut, inclusiv faptul că nu consumăm suficiente alimente bogate în fier, donând sânge prea des, boli cronice.

Testarea sângelui

Atunci când mergeţi să donaţi sânge, personalul va face o înțepătură pentru a testa o cantitate mică de sânge cu scopul de a evalua nivelul hemoglobinei. Dacă nivelul din sânge este scăzut, nu vor putea să vă colecteze sânge în acea zi.

Ce se poate face?

O modalitate prin care puteţi crește nivelul de fier din sânge este cu ajutorul dietei. Mâncând alimente bogate în fier, puteţi ajuta la creșterea cantităţii de fier din organism. Surse bune de fier sunt:

  • curmalele
  • ouăle
  • carnea de vită și de porc slabă
  • stafidele
  • fructele de mare
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.