Cafeaua este una dintre bauturile cele mai consumate din toata lumea. O posibila explicatie poate fi si faptul ca are numeroase efecte benefice asupra sanatatii. Cafeaua intareste sistemul imunitar, scade riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare si a cancerului.
O serie de studii au demonstrat ca un consum regulat de cafea poate avea un efect pozitiv asupra functiei rinichilor, scazand riscul de imbolnavire a acestora. Efectele pozitive se resimt chiar si in cazul persoanelor care sufera de diabet. Mecanismul exact prin care se produce aceasta protectie a rinichilor nu este pe deplin cunoscut, insa poate avea legatura cu antioxidantii prezenti in cafea.
Influenta asupra bolilor genetice
In trecut, se credea ca un consum regulat de cafea poate creste riscul de aparitie a chisturilor renale in cazul persoanelor care sufera de boala polichistica renala autozomal dominanta (boala genetica). Insa, conform unor descoperiri mai recente, consumul de cafea nu pare a fi un factor de risc pentru progresia acestei boli.
Riscul de „pietre la rinichi”
Exista unele situatii in care consumul de cafea trebuie sa fie moderat sau chiar redus, precum in cazul „pietrelor la rinichi”. Pietrele de oxalati reprezinta una dintre principalele tipuri de pietre renale, iar sursa principala este cafeaua (inclusiv ceaiul negru care contine, la randul sau, cofeina). In concluzie, persoanele care au avut sau au „pietre la rinichi” trebuie sa ia in considerare aceasta bautura ca factor de risc.
Cofeina si cancerul renal
Dovezile legate de riscul de cancer renal asociat cu consumul de cafea nu sunt suficient de puternice. Studiile, insa, au aratat un risc scazut de aparitie a carcinomului renal in cazul consumatorilor de cafea. Insa, acest lucru se aplica doar in cazul cafelei care contine cofeina. In cazul celei decofeinizate, se pare ca exista un risc crescut de dezvoltare a acestui tip de cancer. Este nevoie, totusi, de mai multe dovezi in acest sens.
Infectiile urinare. De ce reapar?
Efecte indirecte
Cafeaua isi poate pune amprenta asupra functionarii rinichilor si intr-un mod mai putin evident la prima vedere:
- Hipertensiunea arteriala cauzata de diabet este principala cauza de aparitie a bolii renale. Exista anumite dovezi care arata ca o cafea poate cauza cresterea tensiunii arteriale de scurta durata, iar efectele par sa fie accentuate la persoanele varstnice, chiar daca nu consuma cafea in mod regulat. Cresterea tensiunii arteriale ca urmare a consumului de cafea apare mai frecvent la persoanele cu un istoric de hipertensiune arteriala.
- Cafeaua creste activitatea sistemului nervos, precum si tensiunea arteriala, chiar daca este decofeinizata. Prin urmare, efectele cresterii tensiunii arteriale pot fi observate chiar si in cazul cafelei fara cofeina, ceea ce inseamna ca exista si alte elemente care pot fi responsabile de cresterea acesteia.
- Se stie ca orice tip de cofeina creste riscul de aparitie a deshidratarii. Daca obisnuiti sa consumati in mod regulat bauturi care contin cofeina, precum cafea, ceai sau bauturi carbogazoase, aveti un risc mult mai mare de deshidratare, risc pe care temperaturile crescute il accentueaza. Beti cel putin doi litri de apa pe zi sau chiar mai mult in zilele caniculare, pentru a combate efectele consumului excesiv de cafea si pentru a mentine un nivel optim de hidratare.