Rosia este cea mai populara leguma de pe pamant, si asta in conditiile in care nici macar nu este leguma, ci fruct. Daca atunci cand i-am dat numele de rosie am fi stiut ca ea la origine era galbena, probabil ca i-am fi spus si noi ca restul popoarelor, tomata.
Pentru ca din rosii se fac tot soiul de sosuri si sucuri, majoritatea oamenilor cred ca rosia „apartine” italienilor. Total gresit. Rosiile vin din Anzi, mai precis de pe teritoriul statului Peru, tara care in prezent nici macar nu se regaseste in top 10 tari producatoare de tomate. Si daca am vorbit despre clasamente, cel mai mare producator si exportator de rosii este China, tara a caror cetateni nici macar nu se omoara cu consumul de tomate. Pe locul doi se afla Statele Unite care produce, consuma si exporta masiv atat rosii proaspete, cat si sosuri si sucuri.
Rosiile nu sunt bune doar pentru gatit, ci si pentru tratarea sau ameliorarea simptomelor anumitor afectiuni ale pielii. Datorita aciditatii lor, pot fi folosite la diminuarea aspectului petelor pigmentare, iar pulpa de rosii, aplicata pe piele, ajuta persoanele cu tenul gras.
Pana sa le fie descoperite proprietatile benefice, oamenii credeau ca tomatele sunt otravitoare, si asta pentru ca prin anii 1700 acestia mureau pe capete dupa ce le mancau. Dar nu rosiile erau de vina, ci vasele din care erau consumate, pentru ca aciditatea rosiei oxida aliajul de cositor si plumb din care acestea erau confectionate.
In zilele noastre, rosiile au dimenisuni si culori diferite. Reprezinta un aliment indispensabil si o sursa bogata de vitamine. Daca vrem sa ne bucuram de gustul rosiei, trebuie sa o pastram la temperatura camerei, fapt care ne obliga sa o consumam proaspata.