„Marea spala toate relele omenirii”, spunea Euripide inca din Antichitate. Si mare dreptate avea. De la baile romane cu namol format din sedimente extrase de pe fundul lacurilor sarate si pana in prezent, cand exista numeroase centre specializate cu tehnologii de ultima ora, proprietatile apei marine raman neschimbate, iar beneficiile aduse sunt nepretuite.
Numele de talasoterapie provine din cuvintele grecesti „thalassa” (mare) si „therap” (tratament), iar principiul dupa care functioneaza aceasta terapie consta in expunerea repetata la apa de mare (hidroterapie), la aerul de mare (aeroterapie) si la radiatiile solare (helioterapie).
Apa de mare si plasma umana sunt foarte similare ca structura, iar atunci cand corpul este scufundat in acest tip de apa, in care se regasesc oligoelemente esentiale, precum magneziu, potasiu, calciu si sodiu, organismul absoarbe toate aceste minerale. Ele ajung direct in fluxul sangvin, completand astfel o varietate de carente nutritive si ajutand la vindecarea diverselor afectiuni.
Ce implica talasoterapia?
Inainte de a trece la programul de tratament, terapeutul va analiza starea de sanatate si stilul de viata al pacientului, precum si afectiunile pe care acesta doreste sa le trateze. Doar in urma acestor discutii, specialistul va decide un program adecvat care, de obicei, implica scufundarea in apa de mare calda, simultan cu masajul realizat de jeturi de apa sub presiune si tratamente complementare ce constau in impachetari cu namol si alge marine.
Cui se adreseaza?
Cura heliomarina este recomandata oricarei grupe de varsta, de la copii la persoanele in varsta. Astfel, celor care sufera de reumatism, copiilor care prezinta rahitism, femeilor cu tulburari menstruale, persoanelor cu probleme dermatologice (psoriazis, eczeme, prurit). De asemenea, ajuta la reducerea aspectului de celulita, tonifica musculatura, va scapa de toxinele acumulate in organism si va poate reda linistea interioara, reducand stresul si anxietatea.
Contraindicatii
Persoanele care sufera de insuficienta cardiaca, hipertensivii, cei cu anumite boli endocrine, precum hipertiroidismul, dar si cei cu tuberculoza in faze evolutive sunt sfatuiti sa nu apeleze la cura heliomarina, deoarece le poate agrava starea de sanatate. De aceea, cel mai bine este sa consultati medicul de specialitate care va recomanda cel mai sigur tratament.
Reumatismul, principalul vizat de tratamentul balneoclimateric
Informatiile din literatura de specialitate arata ca, in ceea ce priveste cererea balneoturistica europeana, se pot contura unele concluzii referitoare la principalele afectiuni invalidante care presupun efectuarea de tratamente balneare, si anume:
- Afectiunile osteoarticulare si musculare, caracterizate printr-o preponderenta feminina;
- Patologia neurologica si senzoriala, repartizata aproape la egalitate pentru ambele sexe;
- Patologia vasculara si cea respiratorie, ce afecteaza preponderent sexul masculin;
- Patologia cardiaca.
Pentru problemele pielii, tratamentele balneare pot limita intensitatea leziunilor in caz de psoriazis si sunt eficace in cazul arsurilor. Favorizeaza cicatrizarea si faciliteaza recuperarea musculara si functionala.
Proceduri caracteristice curei heliomarine
Cura pe litoralul marin imbraca o forma particulara si utilizeaza toti factorii naturali: apa de mare, apa lacurilor terapeutice, namolul si apele minerale.
Talasoterapia implica diverse proceduri, printre care enumeram:
- Bai efervescente, bai de alge, dusuri submarine;
- Scufundarea in piscine cu jeturi submarine;
- Inhalarea de aerosoli marini cu ioni negativi;
- Impachetari cu alge si namol marin;
- Tratamente cu ultrasunete, infrasunete;
- Radiatii electromagnetice;
- Gimnastica si masaje.
Turismul balnear in Romania
In tara noastra va puteti bucura de statiuni si localitati balneare ce detin resurse minerale de cura, unele dintre ele fiind considerate de importanta nationala cu recunoastere si pe plan european.
Cele mai frumoase statiuni balneare din Romania sunt reprezentate de Baile Herculane, Calimanesti-Caciulata, Vatra Dornei, Sovata, Baile Govora, Eforie Nord-Techirghiol si Baile Tusnad, orase ce prezinta o oferta balneoturistica de calitate superioara, atat din punct de vedere al fondului balnear, cat si al dotarilor.