O vorba din popor spune ca rosul in obraji e semn de sanatate, insa, in zilele noastre, acelasi rosu poate indica existenta unei afectiuni neplacure, frecvent intalnite, ce necesita atentie si ingrijire corecte. Vorbim despre cuperoza, o forma de rozacee caracterizata prin roseata persistenta si vase dilatate la nivelul obrajilor, vizibile, numite telangiectazii.
Debuteaza, de obicei, dupa varsta de 25 de ani, si se manifesta prin episoade de agravare brusca a rosetii, numite flush-uri, insotite de senzatie de disconfort cutanat facial – mancarime, usturime, senzatie de arsura. Frecvent, pacientii care au cuperoza isi caracterizeaza tenul ca fiind sensibil, deoarece dezvolta rapid iritatii si alergii la diverse produse cosmetice si gasesc cu dificultate produse pe care sa le poata folosi. Unele persoane acuza o senzatie permanenta de piele uscata.
Cauzele nu sunt in totalitate cunoscute
Desi mecanismul de aparitie nu este cunoscut in totalitate, cel mai frecvent este incriminata o anomalie la nivelul vaselor cutanate, care au o reactivitate exagerata la o serie de factori externi sau interni. Astfel, in cazul persoanelor care au cuperoza, sub actiunea unor factori declansatori, vasele raspund exagerat prin cresterea fluxului de sange in piele, ceea ce duce la aparitia rosetii. In timp, vasele se dilata si, astfel, apar telangiectaziile.
Fluctuatiile de temperatura si cuperoza
Unul dintre principalii factori declansatori este variatia brusca de temperatura. In sezonul rece, se declanseaza numeroase acutizari, ca urmare a fluctuatiilor la care este supus tenul (diferentele de grade din exterior si interior). Vantul, viscolul, gerul agraveaza cuperoza. Totusi, acest factor declansator poate fi prezent si vara, odata cu trecerea brusca de la canicula de afara la aerul conditionat din interior.
Fotoprotectia: absolut necesara
Un alt factor declansator major este reprezentat de expunerea la soare. Daca va confruntati cu aceasta problema, trebuie sa evitati soarele si sa utilizati zilnic creme cu factor de protectie intre 30 si 50. Fotoprotectia este recomandata atat vara, cat si iarna, mai ales cand e zapada si soare, care reflecta UV, ce pot avea efecte neplacute, in special daca se asociaza cu ger sau vant.
Rozaceea: sfaturi pentru a preveni puseele
Alti factori declansatori
Amintim aici alimentele picante, consumul de alcool (chiar si in cantitati mici), activitatile casnice ce presupun variatii de temperatura sau prezenta aburilor (gatit, calcat), bauturile fierbinti, precum si cele cu cofeina. Dintre factorii declansatori la nivel intern, cel mai cunoscut este infectia gastrica cu Helicobacter pylori, adesea asimptomatica, dar care, prin prezenta ei, poate determina agravari in cuperoza.
Cuperoza – tratament
Cea mai importanta etapa este evitarea factorilor declansatori anterior amintiti. In episoadele de acutizare este util tratamentul topic pe baza de metronidazol. Pentru telangiectazii este disponibila terapia cu laser vascular. De asemenea, trebuie sa se evite aplicarea de corticoizi, intrucat desi initial au un efect aparent favorabil, in timp produc agravari semnificative si dificil de tratat.
Ingrijire delicata
Atentie la produsele care contin alcool, la cele astringente, tonice, cu mentol, camfor, la cosmeticele rezistente la apa, deoarece necesita aplicarea unui demachiant pe baza de solvent pentru indepartare, precum si la cele care contin lauril sulfat. Poate fi dificil de gasit un produs hidratant pentru cuperoza, din cauza sensibilitatii exagerate a pielii, insa se recomanda doar produse pentru pielea sensibila, fara parfum sau substantele mentionate.